Proteste în Serbia împotriva gigantului minier Rio Tinto

Sute de manifestanţi ecologişti au blocat sâmbătă străzile din mai multe oraşe din Serbia, inclusiv la Belgrad, pentru a protesta față de un proiect al gigantului minier anglo-australian Rio Tinto, care vrea să exploateze zăcăminte de litiu în această ţară balcanică, relatează AFP, preluată de Agerpres.

În estul Serbiei, în împrejurimile orașului Loznica, se găsesc zăcăminte importante de litiu, metal alcalin indispensabil în fabricarea bateriilor pentru autovehiculele electrice. Compania minieră a început să cumpere terenuri în zonă, dar aşteaptă în continuare unda verde din partea statului pentru a deschide minele.

Organizaţiile ecologiste, care denunţă proiectul Rio Tinto, au decis să manifesteze după adoptarea în această săptămână de către parlament a unor amendamente la legea referendumului şi la cea a exproprierii. Activiștii afirmă că legislaţia a fost modificată în beneficiul investitorului, însă guvernul neagă.

„Nimic nu se va întâmpla fără decizia poporului”, a afirmat miercuri preşedintele sârb Aleksandar Vucic, care a dat asigurări că guvernul va analiza mai întâi proiectul înainte de a organiza un referendum.

Noua lege a referendumului nu mai prevede însă o participare necesară de 50 la sută dintre alegători pentru validarea rezultatului.

La Belgrad, manifestanţii au blocat sâmbătă timp de o oră principalul pod a capitalei, Gazela, şi o mare intersecţie după ce în prealabil au avut loc ciocniri cu forţele de ordine, care în cele din urmă le-au permis să rămână acolo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here