Zilele trecute au înroșit harta. Protestele au erupt în toată Rusia

<< Într-un discurs din 21 septembrie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat mobilizarea parțială a rezerviștilor pentru a lupta în Ucraina. Anunțul a stârnit un răspuns public instinctiv. De atunci, multe mii de ruși au încercat să fugă din țară pentru a evita recrutarea. Cifrele ar putea ajunge să depășească pragul de 300.000 care fugiseră când a început războiul. Un rus care a vorbit cu The Economist sub condiția anonimatului, spune că evită metroul din Sankt Petersburg – a auzit că bărbații sunt prinși acolo la întâmplare. Alții ies în stradă pentru a-și exprima opoziția față de unitatea de mobilizare a lui Putin. Câteva centre de recrutare au fost incendiate >>, scrie The Economist (tot în acest link și harta elocventă). 

<< În primele cinci zile scurse de la anunțul lui Putin, Institutul pentru Studierea Războiului a inventariat 100 de proteste, 14 atacuri asupra centrelor de recrutare militară și două atacuri împotriva altor clădiri administrative din întreaga țară. Manifestări mari au avut loc în orașe bogate, precum Moscova și Sankt Petersburg. Potrivit OVD-info, un grup rus pentru drepturile omului, peste 1.000 de persoane au fost arestate acolo numai pe 21 septembrie.

Dar reacția s-a extins și în părțile mai sărace ale țării, cu mari populații de minorități etnice. Printre acestea: Bașkortostan, în centrul Rusiei; Daghestan, o republică cu majoritate musulmană, în sud; și Saha, o regiune din orientul îndepărtat.

Deși departe de centrul puterii politice, pentru Kremlin aceste proteste regionale se pot dovedi mai porblematice decât izbucnirile de la Moscova. Zonele mai sărace au asigurat o mare parte din recrutarea militară a Rusiei. Un raport al serviciului rus al BBC și al Mediazona, o organizație independentă de presă rusă, a constatat că Daghestanul, unde venitul lunar mediu este de doar 23.600 de ruble (404 USD), înregistrase cel puțin 306 victime în Ucraina, până pe 25 septembrie, fiind cel mai greu bilanț în rândul regiunilor din țară. Se știe că Moscova, unde venitul mediu este aproape de 65.000 de ruble pe lună, a înregistrat doar 24 de victime (pentru ambele regiuni, numărul real este probabil să fie mai mare).

De când a început procesul de recrutare, au apărut rapid relatări că citațiile erau distribuite în mod „generos” în locuri precum Buriația, o regiune etnic-mongolă din estul Siberiei, și Cecenia, în sud. Planul Kremlinului, în măsura în care există unul, pare să implice faptul de a se baza pe minoritățile etnice sărace, pentru efortul de război.

Dar reacția sugerează că aceste populații sunt din ce în ce mai nefericite să fie pe post de carne de tun. Nemulțumirea a fost deosebit de clară în Daghestan, unde au fost raportate șase proteste împotriva mobilizării, în cinci zile. Un miting din 25 septembrie la Mahacikala, capitala republicii, s-a soldat cu cel puțin 101 de arestări, potrivit OVD-info. În aceeași zi, 24 de persoane au fost reținute în Iakuțk, capitala regiunii Saha.

Putin are nevoie disperată de oameni care să-i „hrănească” războiul care se clatină. Dar se confruntă cu o provocare grea în a convinge minoritățile Rusiei că este o cauză pentru care merită să mori. >>

„Patriotismul” crimei. Filosoful Arseni Kumanov disecă mobilizarea decretată de Putin: Războiul din Ucraina este, de asemenea, și „o crimă morală împotriva cetățenilor Rusiei”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here