VIDEO | Putin, discurs de anexare: Referendumurile-fantomă, considerate o alegere istorică a celor din Herson, Zaporojie, Lugansk şi Doneţk / Cele patru regiuni nu vor fi subiect de negocieri

Sursa: Kremlin.ru

În cadrul unei ceremonii organizate la Kremlin, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că populaţia din cele patru regiuni, Herson, Zaporojie, Lugansk şi Doneţk, a făcut o alegere istorică pentru generaţiile viitoare, referindu-se la rezultatul referendumurilor care, conform Rusiei certifică dorinţa de anexare. Discursul preşedintelui rus, în care va fi anunțată anexarea celor patru teritorii, rostit în faţa elitei politice de la Kremlin, a început cu o întârziere de 15 minute, transmite News.ro.

”Oamenii şi-au exprimat opţiunea şi este una definitivă”, a afirmat liderul rus.

El a mai declarat că încorporarea celor patru regiuni de către Rusia este dorinţa a milioane de oameni.

Putin susţine că oamenii din Donbas au fost „victimele atacurilor teroriste inumane organizate de regimul de la Kiev”.

”Sunt patru noi regiuni ale Rusiei”, a continuat liderul de la Kremlin, conform The Guardian.

Putin spune că „nu urmăreşte” să se întoarcă în trecut şi să reconstruiască Uniunea Sovietică, dar susţine că nu există „nimic mai puternic decât voinţa acestor oameni de a reveni la rădăcinile lor istorice”.

Vladimir Putin solicită Ucrainei să înceteze imediat toate acţiunile militare şi războiul „pe care l-a început în 2014”.

Kievul trebuie „să revină la masa negocierilor”, spune Putin.

”Suntem deschişi la acest lucru şi am afirmat asta de multe ori”, adaugă el.

Dar autorităţile ucrainene trebuie să „respecte expresia voinţei poporului”, spune Putin, făcând referire la referendumurile false organizate în teritoriile ucrainene în ultima săptămână.

”Ne vom proteja teritoriile folosindu-ne toate forţele şi vom face totul pentru securitatea oamenilor”, avertizează liderul rus.

Putin reia afirmaţiile  conform cărora Occidentul încearcă să slăbească Rusia şi să o îngenuncheze încă de la căderea Uniunii Sovietice.

”Occidentul caută noi oportunităţi de a ne lovi şi au visat mereu să ne fărâmiţeze statul în state mai mici care se vor lupta unul împotriva celuilalt”, declară el.

Vladimir Putin acuză Occidentul că este „lacom” şi că vrea ca Rusia să fie „colonia” sa:

”Ei nu vor să ne vadă o societate liberă. Vor să ne vadă ca pe o mulţime de sclavi”, spune el, continuând, în aplauzele sălii: ”Ei nu au nevoie de Rusia. Noi avem nevoie de Rusia!”

Preşedintele rus afirmă și că rezultatul referendumurilor ruse din aceste regiuni ”nu va fi discutat” la eventuale negocieri, pentru că regiunile ”şi-au făcut alegerea”.

Moscova, în ceață cu privire la ce și cât a anexat?

Kremlinul a anunţat vineri că este necesar să ”clarifice” dacă Rusia anexează în întregime regiunile Herson şi Zaporijjea sau doar părţile pe care le ocupă ale acestor teritorii ucrainene, relatează AFP, preluată de News.ro.

”În ceea ce priveşte (frontierele) regiunilor Herson şi Zaporijjea, trebuie să clarific”, declara vineri un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, cu două ore înaintea ceremoniei prin care Vladimir Putin oficializează anexarea a patru regiuni ucrainene.

Celelalte două regiuni – Doneţk şi Lugansk – sunt anexate în totalitate.

Moscova a recunocut suveranitatea acestor regiuni separatiste proruse la sfârşitul lui februarie, chiar înainte de invazia Ucrainei.

Potrivit grupului de american de reflecţie Institute for the Study of War (ISW), Moscova controlează 72% din suprafaţa regiunii Zaporijjea şi aproximativ 88% din cea a Hersonului, iar capitala cu acelaşi nume a regiunii se află sub ocupaţie rusă.

Kremlinul consideră orice atac ucrainean împotriva teritoriilor anexate ”drept un atac de agresiune al Rusiei”.

viewscnt

Dan Perry: Dacă Ucraina rămâne cu mai mult teritoriu decât înainte de război, ar putea fi sfârșitul lui Putin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here