Protestele din Bulgaria, ziua 48: Pește aruncat în clădirea Consiliului de Miniștri. „Borisov, să nu aluneci când mergi la serviciu”

Furtuna puternică din Sofia nu i-a înspăimântat, miercuri, pe protestatari, care în ziua 48 a protestelor au cerut demisia guvernului și a procurorului-general al Bulgariei, Ivan Gheșev. Intersecțiile-cheie din Sofia rămân blocate. Există tabere de corturi pe Bd. Dondukov, vizavi de Consiliul de Miniștri, la intersecția din fața Universității Sofia, precum și la intersecția de la Podul Orlov, transmite Sega, citată de Rador.

Oamenii s-au adunat din nou în fața Președinției, unde are loc un protest în fiecare seară, de la ora 19. Participanții la acțiune au aruncat mai mulți saci de pește în fața Consiliului de Miniștri, mesajul fiind „Peștele de la cap se împute”. „Domnule Borisov, să nu aluneci când mergi la serviciu”, a spus Arman Babikian, de la tribună. Protestatarii pornesc apoi în marșul lor tradițional spre Podul Orlov.

Un marș de protest are loc și la Varna, a informat bTV. Acolo, manifestanții au aruncat cu ouă și roșii în sediul Partidului Frontul Național pentru Salvarea Bulgariei din orașul de la malul Mării Negre. Există, de asemenea, un protest împotriva guvernului și a procurorului-general și la Ruse.

În același timp, cetățenii s-au adunat și la contra-protestul de la Palatul Național al Culturii. „Cred că protestul democratic ar trebui să se desfășoare în mod democratic și că totul ar trebui să se facă conform legii”, a declarat pentru postul public de la radio de la Sofia, BNR, unul dintre cei prezenți.

A fost organizată o petiție, care va fi depusă ca semnal la Parchet pentru infracțiunile comise împotriva Bulgariei, în care sunt numele lui Rumen Radev, Hristo Ivanov, Maia Manolova și ale altor persoane care iau parte la protestele antiguvernamentale. Printre organizatorii mitingului e Gheorghi Florov, care în urmă cu câteva zile a început personal să dărâme corturi în fața Universității Sofia. Înainte de asta, a luat parte la o provocare împotriva protestatarilor de pe Podul Orlov, aducându-le săpun și sfătuindu-le să facă baie.

Miercuri, în cea de-a 49-a zi de proteste antiguvernamentale, trei intersecţii importante din centrul Sofiei rămân blocate de manifestanţi. Noi acţiuni de tipul „blocaj-surpriză”, despre care protestatarii au anunţat că se vor desfăşura zilnic în capitala Bulgariei, nu au fost programate pentru această zi.

Solicitările protestatarilor sunt aceleaşi: demisia guvernului condus de premierul Boiko Borisov, demisia procurorului general Ivan Gheşev, alegeri anticipate, maşini de vot şi modificarea Constituţiei Bulgariei. Asociaţia BOEŢ (Luptător, n.trad.) a anunţat desfăşurarea unei acţiuni cu ocazia inaugurării celui de-al treilea tronson al metroului din Sofia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here