Protestele transportatorilor și fermierilor continuă. Europol: Le solicităm poliţiştilor/jandarmilor să refuze ordinele ilegale şi să nu facă compromisuri pentru a salva clasa politică

Sindicatul Europol reclamă public faptul că, în contextul protestelor organizate în ultimele zile de transportatori şi fermieri, „faţă de mii de poliţişti s-a pus presiune în aceste zile să facă ORICE pentru a bloca” autovehiculele scoase pe drumuri de către protestatari, sindicatul acuzând că astfel de presiuni sunt făcute de către „şefi slugi ale oamenilor politici”, ale căror funcţii depind de aceştia. Sindicaliştii fac şi un apel către cadrele Ministerului Afacerilor Interne aflate în această situaţie: „Le cerem poliţiştilor/jandarmilor să refuze dispoziţiile/ordinele ilegale şi să nu facă compromisuri pentru a salva clasa politică şi guvernanţii de contactul cu realitatea din ţară. Nu vă sacrificaţi pentru guvernanţii care nu au dat doi bani pe drepturile voastre!”, transmite News.ro.

Într-o postare pe Facebook, sindicatul Europol reclamă faptul că, în contextul protestelor fermierilor şi transportatorilor, Poliîia a „ajuns din nou într-una dintre cele mai penibile situaţii ca instituţie”.
„Coaliţiei de guvernământ îi este frică de democraţie şi foloseşte poliţiştii şi jandarmii să intimideze cetăţenii. În cazul de faţă fermierii şi transportatorii. Sunt momente care ne aduc aminte de pandemie, cu ordonanţele militare ILEGALE şi cu armata scoasă pe străzi, tot la intimidare. Din păcate, după acţiunile dispuse de ministrul Predoiu şi secretarul de stat Despescu, sunt create premisele unui nou «10 august». Da, ne-au pus politicienii să fugărim fermierii şi transportatorii. Să le blocăm accesul pe drumurile publice, să îi oprim ca nu cumva să ajungă în faţa Guvernului, să-şi exercite dreptul de a manifesta, prevăzut de art. 39 din Constituţie. De ce facem referire tocmai la Constituţie? Pentru că poliţiştii şi jandarmii, la începutul carierei JURĂ să apere Constituţia, chiar cu preţul vieţii! Faţă de mii de poliţişti s-a pus presiune în aceste zile să facă ORICE pentru a bloca fermierii pe drumurile publice. Şi când spunem ORICE, ne referim inclusiv la situaţiile în care le-au cerut să plaseze autospecialele perpendicular pe sensurile de deplasare de pe drumul public pentru ca protestatarii să nu poată să înainteze. Li s-a cerut poliţiştilor să culeagă informaţii din orice sursă ca mai apoi să folosească orice canale pentru a-i bloca”, scriu reprezentanţii sindicatului Europol.
Aceştia publică discuţii purtate pe un serviciu de mesagerie între un  şef din instituţie, nemulţumit de faptul că a aflat de la 112 despre proteste şi care le cere subalternilor să se mobilizeze şi să posteze informaţii despre proteste. În acest context sindicatul aminteşte o procedură a poliţiei rutiere unde se stipulează interdicţia de a bloca drumul public cu autospeciala de poliţie.

Sindicaliştii susţin de asemenea că presiunile la care sunt supuşi poliţiştii se fac de către „şefi, slugi ale oamenilor politici”, oameni ale căror funcţii depind de politicieni, fiind “împuterniciţi” sau “desemnaţi” în funcţiile publice pe care le ocupă.

„Evident, toate aceste demersuri sub «îndrumările» ameninţătoare ale unor şefi, slugi ale oamenilor politici, de regulă «împuterniciţi» sau «desemnaţi» care nu cârâie în faţa ordinelor venite din partea celor care ocupă funcţii politice, respectiv Predoiu, secretarul de stat Despescu sau şeful Poliţiei Române, care ocupă tot o funcţie politică, fiind numit de ministrul de interne în funcţie”, adaugă sindicatul.
Sindicaliştii le cer cadrelor Ministerului de Interne să refuze să îndeplinească dispoziţiile şi ordine pe care le primesc atâta timp cât acestea nu sunt legale.
„Le cerem poliţiştilor/jandarmilor să refuze dispoziţiile/ordinele ilegale şi să nu facă compromisuri pentru a salva clasa politică şi guvernanţii de contactul cu realitatea din ţară. Nu vă sacrificaţi pentru guvernanţii care nu au dat doi bani pe drepturile voastre, chiar de curând, când s-a pus problema aplicării legii salarizării. Pentru cetăţenii care critică şi condamnă poliţiştii pe care îi văd în stradă, să ştiţi că nu sunt ei de vină, ci şefii lor care îi obligă la aceste gesturi. Iar celor care ne conduc le spunem JOS LABELE de pe structurile MAI. Poliţia şi Jandarmeria sunt în slujba cetăţenilor, nu a celor care azi ocupă vremelnic funcţii politice de conducere în instituţiile statului!”, mai notează sindicatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here