UPDATE: Președintele PSD, Viorica Dăncilă, a fost desemnată ofical, de către Congresul PSD, candidat al partidului la alegerile prezidențiale din anul 2019. Viorica Dăncilă a fost desemnată cu unanimitate de voturi. Votul s-a desfășurat prin ridicare de mână.

Un congres ”atipic” marchează, sâmbătă, lansarea candidaturii liderului PSD, Viorica Dăncilă, la funcţia de preşedinte al României. La reuniunea de la Palatul Parlamentului au fost invitați puțini delegați și nu au fost invitați lideri ai altor partide, nici măcar cei din ALDE. La eveniment participă preşedintele PES, Sergei Stanishev.

Dealtfel, surse din interiorul partidului susțin că Viorica Dăncilă, le-a transmis vineri liderilor PSD un mesaj sibilinic și anume că este convinsă că sâmbătă, Congresul partidului ”va fi unul bun, ținând cont că va fi ultimul”, frază care i-a derutat și mai mult pe social-democrații prezenți la CEx-ul PSD.

Sâmbătă, intrarea în atmosfera de campanie, prin lansarea candidatului cel mai puternic al partidului, a presupus instalarea unei recuzite de show-politic în sala din Parlament. Organizatorii au proiectat pe ecranele panoramice şi mesajul de început de campanie al PSD: „Puternici împreună. Pentru România!”.

La ședința CEx care a pregătit Congresul de astăzi, Viorica Dăncilă și-a avertizat liderii de partid că alegerile prezidențiale din toamnă sunt ”ultima carte a acestui partid”.

Trebuie să ieșim între oameni și trebuie să avem anumite evenimente la care să participăm”, declara ieri Viorica Dăncilă în ședința CEx, potrivit unor surse din partid. ”Vom anunța din timp și vom putea participa la aceste evenimente. Vreau ca PSD să se miște foarte bine în această campanie pe regiuni, pe județe. Eu cred că avem o mare nevoie de implicare. Vreau să atragem alături de noi tinerii, să mergem în județe și să vorbim cu ei. 

Trebuie să ne întâlnim cu tineretul și să conectăm organizația la mediul online. 

Eu sper că fiecare șef de organizație se va implica. Ei știu cum se face campanie electorală, să meargă peste tot, în localități, comune. 

Este foarte important pentru noi să obținem un scor bun. Scorul la prezidențiale reflectă capacitatea partidului. Dacă vom avea un scor slab, sub 25% pentru acest partid va fi un dezastru. 

Trebuie să arătăm că acest partid a rămas puternic. Dacă nici acum nu realizăm acest lucru… 

Este ultima carte a acestui partid. Trebuie să o jucăm bine. 

Cred că putem să câștigăm așa cum am câștigat de fiecare dată. Fără manifestări cu probleme. Să mergem printre oameni, și același lucru îl voi face și eu. Voi merge în piață, voi merge la mall. Am fost printre ei, nu am găsit un singur om care să spună de rău. Am stat în mijlocul oamenilor și am făcut poze. Nicio reacție negativă”, și-ar fi încheiat ieri discursul Viorica Dăncilă. Aceasta le-a transmis liderilor că vor fi făcute sondaje la nivelul fiecărui județ în urma cărora vor fi stabilite rezultatele de la prezidențiale pe care liderii de filiale vor fi obligați să și le asume. Claudiu Manda a propus ca fililale care au miniștri, să fie obligate să obțină un rezultat mai bun: „rezultatul din sondaj + 5%”, spun aceleași surse.

Coordonatorul PES activists România Victor Negrescu declara, miercuri, că reuniunea partidului de sâmbătă va arăta determinarea PSD în câştigarea următoarele cicluri de alegeri. Social-democratul a adăugat că preşedintele PES Sergei Stanishev va fi prezent la Congres.

Social-democraţii au validat-o pe 23 iulie, în şedinţa Comitetului Executiv, pe Viorica Dăncilă drept candidatul PSD la alegerile prezidenţiale. Împotriva acestei decizii au votat atunci doar liderul PSD Olt Paul Stănescu şi liderul PSD Vaslui Dumitru Buzatu.

În cursa internă a PSD prentru alegerile prezidenţiale au mai fost Eugen Teodorovici, Mihai Fifor şi Gabriela Firea, care s-au retras însă înainte de CEx-ul de pe 23 iulie.

Şi Liviu Pleşoianu îşi dorea susţinerea PSD la alegerile prezidenţiale. Ulterior, acesta a anunţat că va candida independent.

PSD a avut o şedinţă a Comitetului Executiv, vineri, în care social-democraţii au discutat despre organizarea Congresului, despre guvernarea alături de ALDE, dar şi despre remanierea guvernamentală.

Viorica Dăncilă a anunţat, vineri, după şedinţa CEx PSD, că social democraţii îi propun pe Dana Gîrbovan la ministerul Justiţiei şi pe Iulian Iancu vicepremier pentru probleme economice. De asemenea, Mihai Fifor va rămâne la Interne, după finalizarea interimatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here