Nebunia pomenilor electorale atinge paroxismul: Teodorovici vrea să plătească anticipat pensii din 2021

Eugen Teodorovici
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Eugen Teodorovici, ministru al Finanţelor și preşedinte executiv al PSD, a declarat duminică că propune să le fie dat anticipat pensionarilor un procent din suma pe care aceştia ar trebui să o primească la recalcularea pensiilor din 2021, conform noii legi a pensiilor.

Reamintim că noua lege a pensiilor, care intră în vigoare de azi, are un impact bugetar uriaș, de 33 de miliarde de lei în 2019 și 2020. Legea prevede atât creșterea pensiilor prin majorarea în trepte a punctului de pensie (indicatorul fix în funcție de care sunt calculate pensiile), cât și recalcularea a milioane de pensii aflate în plată. FMI și Comisia Europeană au avertizat că majorările ar putea deveni nesustenabile.

Plata anticipată a pensiilor majorate ar avea loc în 2019 și 2020, ani cu trei rânduri de alegeri, pe fondul scăderii dramatice a PSD în sondaje.

Am să-i ridic colegului meu (ministrului Muncii -n.r.) o provocare foarte, foarte mare. Este o provocare pe care o să o ridic aici. Când se termină recalcularea pensiilor? În 2021. Haideţi să facem aşa, fiecare dintre dumneavoastră aşteptaţi o recalculare, pensionarii, în general, aşteaptă o recalculare. Spunem această grupă de pensii până la … va avea o majorare de pensii x la sută, cealaltă grupă va avea un alt gen de majorare. Atunci putem aplica o sumă forfetară, adică să dăm de exemplu unui pensionare suma de 300 de lei, poate nu este suma cea corectă, dar nu aştept până în 2021 şi dau astăzi 150 de lei, adică un procent din suma pe care o anticipez a fi dată în 2021 şi o dăm astăzi. În 2021, când se termină recalcularea vedem cum a fost, dacă a fost sau nu corectă suma. Dacă e mai mult, îi dăm diferenţa omului, dacă e mai puţin, vedem ce facem atunci. Dar să primiţi din timp pentru că oamenii trăiesc astăzi”, a afirmat Teodorovici, la Conferinţa Organizaţiei Pensionarilor din partid, potrivit Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here