Publicație germană, despre George Simion: A provoca, a fi mitocan, a jigni, a insulta minorităţile naţionale şi sexuale, a minimaliza holocaustul. Toate acestea fac parte din repertoriul politic al deputatului radical de dreapta şi şeful partidului ultranaţionalist AUR George Simion

Inquam Photos / Octav Ganea

Radicalul de dreapta George Simion îşi înscenează nunta în stil populist. Modelul istoric care stă la baza acesteia este nunta fascistului Codreanu din 1925, scrie William Totok în publicația Die Tageszeitung, potrivit G4Media, care citează Rador.

A provoca, a fi mitocan, a jigni, a insulta minorităţile naţionale şi sexuale, a minimaliza holocaustul: toate acestea fac parte din repertoriul politic al deputatului radical de dreapta şi şeful partidului ultranaţionalist AUR în vârstă de 35 de ani din România, George Simion.

Pentru a-şi transmite mai consistent mesajele sale populiste către popor, la sfârşitul săptămânii trecute şi-a înscenat nunta ca o mega-sărbătoare transmisă direct online, la care au luat parte aproximativ 10.000 de oaspeţi din toate colţurile ţării.

În preambulul „nunţii secolului” Simion le-a transmis celor 1,2 milioane de susţinători pe internet că a pregătit pentru sărbătoare produse agricole exclusiv româneşti. De asemenea, a transmis oaspeţilor că este obligatorie purtarea la nuntă doar a costumelor populare româneşti. A anunţat totodată că nunta religioasă va fi oficiată de către Arhiepiscopul Teodosie şi un sobor compus din mai mulţi alţi preoţi.

Marele eveniment organizat ca o serbare câmpenească a fost o reproducere a nunţii fascistului şi antisemitului român Corneliu Zelea Codreanu (1899-1938). La nunta din 1925 a acestuia au fost invitaţi de asemenea zeci de mii de persoane – toate îmbrâcate în costum popular.

Codreanu a fost fondatorul şi şeful legiunii de extremă dreaptă a Arhanghelului Mihail. Grupul, cunoscut şi sub numele de Garda de Fier, a fost cea de-a treia organizaţie de extremă dreaptă ca pondere din perioada interbelică, alături de NSDAP (Partidul naţional-socialist muncitoresc german) şi de mişcarea italiană a lui Mussolini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here