Puntea nupțială dinspre Simion spre Codreanu

Când demagogul și naționalistul român George Simion s-a căsătorit într-o ceremonie fastuoasă în aer liber, principala sa inspirație păruse a fi nunta unui fascist român notoriu, petrecută cu aproape un secol mai devreme.

Nunta

Știrile cu privire la această nuntă au început să apară acum aproape o lună. Cu toate acestea, puțini oameni știau cine este mireasa – de obicei, principala atracție.

În cazul lui George Simion, în vârstă de 35 de ani, mireasa a părut a fi gândul ivit la urmă, cel puțin în perioada premergătoare nunții. Când a anunțat, pe Facebook, că se va căsători, chiar i-a greșit numele.

Înainte de nuntă, accentul a căzut pe dimensiunea și noutatea evenimentului; cu miile de invitați și prezența unor cunoscuți jurnaliști români care au promovat cu entuziasm „Nunțile Măciuca”. Nicu Covaci, legenda trupei rock Phoenix și simbol al libertății artistice în perioada comunistă, și-a aruncat la coș credibilitatea, pentru a cânta la nuntă.

„Nu știu dacă e nuntă sau înmormântare”, a spus el, cinic.

Corneliu Zelea Codreanu

Mai tulburător a fost faptul că nunta a fost o copie a nunții din 1925 a legionarului Corneliu Zelea Codreanu, minus cei 80.000-100.000 de invitați. Pentru unii români, Codreanu încă este erou, în ciuda faptului că a condus cea mai sângeroasă și antisemită mișcare politică a secolului trecut.

Comentatorii spuneau că nunta urma să-l prezinte publicului pe domnul Simion drept candidat la președinție.

A fost cel puțin un eveniment politic și public de rebrand-uire a lui ca familist și de menținere a lui la un anumit nivel de relevanță, într-o perioadă în care nu prea este.

Nu a fost sărbătoarea unirii unui cuplu, ci un eveniment de PR consumat într-o vară lungă și fierbinte, la care toți românii au fost invitați cu următoarele instrucțiuni: îmbrăcați o cămașă tradițională și aduceți cadou „legume românești”.

Roșia

A fost aproape ca și cum domnul Simion ar fi încercat să deturneze, ca simboluri, „ia” și roșia românească.

Ultima dată când am verificat, bluzele țărănești delicat brodate și suculentele roșii închise erau apreciate deopotrivă de români, străini, liberali, de stânga și naționaliști.

În ceea ce privește „românul adevărat”, n-am auzit niciodată de o nuntă românească fără sarmale și fără „horă”, dans românesc prin excelență.

Românii de toate genurile își iubesc cultura și mediul, dincolo de politică.

Poziția naționalistă

În mod ipocrit, domnul Simion s-a prefăcut jignit atunci când mass-media îi comparase inițial nunta cu a lui Codreanu și când menționase înclinațiile pro-ruse ale domnului Simion, care sunt în contradicție cu așa-zisa sa poziție pro-România.

Domnul Simion nu a spus nimic despre invadarea brutală a Ucrainei de către Rusia și despre moartea, tortura și răpirea a zeci de mii de civili. Acest „mare patriot” nu a spus nimic atunci când premierul maghiar, Viktor Orban, „a valsat” în Transilvania, în această vară, și a tratat-o ​​ca pe feuda sa.

Chiar și Moldova, țara în care se spune că a fost conceput partidul său, AUR, l-a interzis.

AUR

Dar, spre „creditul” domnului Simion, nunta sa a fost un punct de discuție pentru mase, iar uimitorul loc patru al AUR, la alegerile parlamentare din 2020, va rămâne în istoria electorală din România.

Cascadoriile sale anterioare au inclus îmbrâncirea cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, în Parlament, și acuzațiile la adresa acestuia, lansate în fața camerelor de filmat, cum că a vândut România, ceea ce i-a câștigat reputația de scandalagiu. AUR s-a născutpe un val de proteste anti-vaccin și anti-mască.

Problema este că, în absența restricțiilor pandemice, trebuie să inventeze o nouă cauză.

Și ce poate fi mai bun decât o nuntă într-o poiană din Maciuca, un sat de la poalele Carpaților (în mod ciudat, fără nicio legătură de familie evidentă cu mireasa sau mirele). De fapt, de ce să te mai deranjezi chiar și cu mireasa, altfel decât pentru că ai nevoie de una pentru o nuntă?! Există și aici un punct de marcat politic.

Nașii

„Se căsătoresc un bărbat și o femeie”, a tunat el în ajunul nunții, de parcă în România orice alt format nupțial ar fi posibil din punct de vedere legal. Pentru a se asigura că nunta a fost cu adevărat supradimensionată, a avut 40 de seturi de nași, câte o pereche din fiecare județ al României.

Dar să nu fim prea duri cu domnul Simion; a distrat publicul în weekend și a străpuns amorțeala verii.

Cine poate uita de nunta grandioasă a fiicei președintelui Traian Băsescu, în lux, la Snagov, mai discretă în mesaj, dar cu siguranță politică?

Dacă Liviu Dragnea ar fi reușit să-și păstreze titlul de „om puternic al României”, PSD și pe iubita lui, am fi fost tratați cu o altă nuntă politică de PR. Chiar și zvonurile despre eveniment au fost suficiente pentru a-i aduce câteva titluri în plus.

Boris Johnson

Nu se întâmplă doar în România. Prim-ministrul britanic, Boris Johnson, s-a căsătorit în Downing Street în timpul lockdown-ului. Evenimentul „discret”, plin de baloți de fân și cu mireasă desculță într-o roche văluroasă (împrumutată, nu cumpărată, mai etic) cu o coroniță de flori sălbatice pe cap (ca o britanică Ileana Cosânzeana), a fost pur PR politic, oricât de iubit și iubitor era cuplul.

Scopul acestor nunți politice de PR, din România și Marea Britanie, este de a face publicul să gângurească – pur și simplu să-l facă să vadă politicienii ca ființe umane, bărbați și femei de familie.

Mesajul este „creați un factor de bună-dispoziție”. Oricine trage în ei este răutăcios și lipsit de bucurie sau este pe statul de plată al opoziției sau al forțelor străine (în cazul domnului Simion).

Dar nu te poți baza mereu pe factorul de bună-dispoziție. Domnul și doamna Johnson s-au confruntat cu oprobriul public atunci când au plănuit să găzduiască o nuntă mai grandioasă, post-pandemie, în glorioasa moșie Checkers Estate, anul acesta.

„Chequers”

Sir Arthur Lee i-a dăruit guvernului britanic Chequers, în 1917, un conac din secolul al XVI-lea, în care să distreze demnitarii străini sau care să fie un loc liniștit pentru a se relaxa de la treburile statului.

În timp ce primii domni britanici au aparținut întotdeauna claselor avute, epoca de după Primul Război Mondial a adus o nouă generație de politicieni, care nu dețineau case spațioase la țară.

Domnul Johnson a urmat planul B. A doua nuntă a fost găzduită de un donator bogat al Partidului Conservator, cu o proprietate suficient de mare – și mai puțină publicitate.

În 2018, ministrul austriac de externe, Karin Kneissl, legat de Partidul Libertății de extremă-dreapta (FPÖ), a dansat cu președintele rus, Vladimir, Putin la nunta ei.

Politicienii din opoziție au acuzat-o că subminează politica externă a UE prin alegerea făcută cu acest invitat.

Moscova

Ea a părăsit guvernul austriac în 2019, iar anul trecut a fost nominalizată în consiliul de administrație al gigantului petrolier rus de stat, Rosneft.

George Simion neagă orice legătură cu Moscova care l-ar costa politic în România. Dar dacă n-ar fi făcut-o, poate l-am fi văzut pe ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, dansând o „horă” pe o pajiște din Carpaţi, la un asfințit românesc.

Nunta lui George Simion cu poporul – ca-n poveștile… cu Putin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here