Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor acuză existența unor provocatori care au declanșat scandalul de la moaștele Sfintei Parascheva

După scandalul și protestele credincioșilor, autorităţile au cedat, miercuri, presiunii și au permis accesul pelerinilor din afara Iaşiului la moaştele Sfintei Parascheva. Totodată, preoţii au decis să scoată racla sfântă în curtea Mitropoliei, deşi la începutul pelerinajului au anunţat că anul acesta va rămâne exclusiv în interior.

Deciziile au fost luate după ce mai mulți pelerini s-au certat cu jandarmii şi au protestat miercuri în faţa Mitropoliei, strigând: „Jos masca!” și „Vrem la cuvioasa!”.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor consideră că aceasta nu este o atitudine care să caracterizeze un credincios și acuză că în rândul celor care au făcut scandal au fost provocatori care au instigat.

Părintele Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor, a explicat la Digi24 că a fost un moment dificil de gestionat, iar forțele de ordine au luat cea mai bună decizie, pentru că se contura o problemă dificilă și, pentru a detensiona situația, au permis accesul tuturor celor care au forțat atunci intrarea. De atunci, s-a continuat în maniera aceasta, adică nu au mai fost legitimat oamenii și au putut ajunge la moaște indiferent din ce localitate proveneau.

Comentând scenele tensionate din timpul slujbei, oficialul Arhiepiscopiei Iașilor a acuzat existența unor provocatori:

Și în lege este prevăzut, a tulbura un cult este interzis. Cu atât mai mult, dacă ești credincios cu adevărat, nu tulburi exact sfânta și dumnezeiasca liturghie. A fost multă mâhnire, poate multă durere cumulată, dar ea poate fi exprimată altfel. Însă ce am sesizat eu acolo e că între cei care erau foarte vocali erau și persoane despre care pot spune sigur că nu mai sunt în Biserica Ortodoxă Română de ani buni, oameni care ne cataloghează în fel și chip și care e clar că au venit mai mult pentru a provoca, pentru a-i instiga pe toți ceilalți la un comportament care este cu totul nedemn pentru un credincios prezent la Sfânta Liturghie. Repet, accentuez, pentru că un credincios știe ce înseamnă o sfântă liturghie și categoric nu are un astfel de comportament. Sunt alte momente și alte modalități de a ne manifesta durerea și supărarea, întemeiată până la un punct”, a spus părintele Constantin Sturzu.

El a reamintit că Biserica s-a opus impunerii unor restricții: „Noi înșine am menționat că este o măsură discriminatorie și care, iată, a adus niște consecințe. Trebuie să gândim toate scenariile posibile”, a spus clericul subliniind că autoritățile ar fi trebuit să discute cu Biserica.

Totuși, el a încheiat condamnând atitudinea celor care au făcut scandal în timpul slujbei și a arătat că aceasta nu este o atitudine potrivită pentru un credincios. „Știți cum e, dacă pe o foaie albă este un punct negru, acel punct negru poate că scoate în evidență și mai mult albul. Eu zic că totuși sărbătoarea a avut loc așa cum se cuvine și e păcat, Sfânta Parascheva trebuia și trebuie să fie în continuare în centrul atenției și mai ales duhul Sfintei Parascheva. Cu ce duh venim? Că dacă urlăm din toți bojocii, după care venim să ne închinăm în următoarele secunde, sigur că între starea de furie exprimată în felul acesta și momentul imediat de închinare cu evlavie parcă e ceva ce nu se leagă”, a arătat părintele Sturzu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here