Putin consideră că Macron nu înţelege conflictul din Nagorno-Karabah

Ca răspuns la declaraţii ale preşedintelui francez care a acuzat Moscova că încearcă să destabilizeze Caucazul, preşedintele rus Vladimir Putin a apreciat vineri că omologul său francez Emmanuel Macron nu înţelege conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan în Nagorno-Karabah, informează AFP, citată de Agerpres.ro.

„Cred că există în aceste declaraţii (ale lui Emmanuel Macron) o lipsă de înţelegere a modului în care se derulează conflictul şi, în mod clar, de informaţii în Franţa cu privire la poziţia părţilor” implicate, a afirmat liderul rus, în timpul unui summit al ţărilor foste republici sovietice, în Kazahstan.

Vladimir Putin a adăugat că afirmaţiile lui Macron sunt „incorecte” şi „inacceptabile”, afirmând totodată că el va discuta cu preşedintele francez despre aceasta „dacă se va ivi ocazia”.

Miercuri, într-un interviu pentru France 2, preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat Rusia că „a făcut jocul” Azerbaidjanului, cu „o complicitate turcă”, în faţa Armeniei şi că îşi continuă „manevra de destabilizare” în regiunea Caucaz.

„Rusia s-a amestecat în acest conflict, ea a făcut în mod clar jocul Azerbaidjanului, cu o complicitate turcă, şi a revenit acolo (în Caucaz) pentru a slăbi Armenia”, a afirmat Macron. „Este o manevră de destabilizare a Rusiei care, în Caucaz, caută să provoace dezordine pentru a ne slăbi şi a ne diviza pe toţi”, a adăugat preşedintele francez.

Armenia, aliată a Rusiei, şi Azerbaidjanul, susţinut de Turcia, s-au confruntat în două rânduri, în ultimele trei decenii, în 2020 şi în anii 1990, pe tema suveranităţii asupra enclavei Nagorno-Karabah din Azerbaidjan, care este populată de armeni.

Războiul din 2020 a curmat vieţile a peste 6500 de militari şi s-a încheiat printr-un armistiţiu negociat de Rusia. Armenia a cedat teritorii pe care le controla de decenii, iar Moscova a desfăşurat circa 2000 de militari care să supravegheze acest armistiţiu fragil.

Însă în ultimele luni, Uniunea Europeană şi SUA au luat iniţiativa în negocierile pentru un tratat de pace în Caucaz, în timp ce Moscova este împotmolită în intervenţia ei militară în Ucraina.

În septembrie, cel puţin 286 de persoane au fost ucise în confruntări între Armenia şi Azerbaidjan, în cele mai sângeroase lupte între cele două ţări vecine din Caucaz de după războiul din 2020.

Vineri, Vladimir Putin i-a invitat pe premierul armean Nikol Paşinian şi pe preşedintele azer Ilham Aliev la o nouă reuniune comună în Rusia, fără a fixa vreo dată şi oră concretă.

Războiul din Ucraina, piesa centrală a discursului lui Macron la ONU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here