Putin, discuții cu Macron şi Scholz despre solicitările politico-militare pe care Moscova le-a transmis Washingtonului şi NATO

Sursa: Twitter

Preşedintele rus Vladimir Putin a avut marţi convorbiri telefonice cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu cancelarul german Olaf Scholz, referitoare la Ucraina şi la propunerile de securitate pe care Moscova le-a adresat Washingtonului şi NATO, au anunţat Kremlinul şi Palatul Elysee, potrivit AFP şi Reuters.

Moscova a dezvăluit vineri aceste propuneri, pe care le-a inclus în două proiecte de tratat, unul destinat SUA şi celălalt NATO. Rusia îşi rezumă în acestea cererile adresate Occidentului pentru calmarea tensiunilor alimentate de masarea unor importante forţe militare ruseşti la graniţa cu Ucraina, care, împreună cu americanii şi europenii, acuză Moscova că pregăteşte o ofensivă militară, notează Agerpres.

Rusia cere în esenţă excluderea oricărei noi extinderi a NATO, inclusiv către Ucraina, şi încetarea oricărei activităţi militare a acestei Alianţe şi a SUA în Europa de Est şi în spaţiul fost sovietic, insistând ca negocierile asupra propunerilor sale să înceapă cât mai repede pentru că nu mai poate accepta situaţia actuală.

Potrivit Kremlinului, Putin şi Macron au discutat despre ”situaţia problematică” provocată de ”lipsa de voinţă a Kievului de a respecta” acordurile de pace de la Minsk din 2015. Un nou summit în formatul Normandia (ce reuneşte Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa) asupra situaţiei din Donbas (estul separatist prorus al Ucrainei) depinde de ”măsuri concrete” din partea Ucrainei, i-a transmis preşedintele rus celui francez.

Conform Palatului Elysee, în convorbirea cu Putin, preşedintele francez s-a referit şi la discuţia sa avută cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe 15 decembrie la summitul Parteneriatului Estic.

Printre alte subiecte discutate de Putin şi Macron se mai numără situaţia din Mali, preşedintele francez cerând ”clarificări” cu privire la colaborarea grupului paramilitar rus Wagner cu guvernul instalat la Bamako în urma unei lovituri de stat militare.

În discuţia cu cancelarul german Olaf Scholz, menţionează de asemenea Kremlinul, preşedintele Putin l-a informat pe acesta cu privire la propunerile de securitate formulate de Moscova în cele două proiecte de tratat, adăugând că a fost discutată şi situaţia din Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here