Rămâneți calmi, legat de Herson. Pe tendințele de azi, Ucraina va fi într-o poziție superioară Rusiei

<< În anii următori, forțele armate NATO vor sta la „ușa” Statului Major al Ucrainei pentru a învăța de la comandanții care au oprit marșul armatei ruse asupra Kievului și Odesei și i-au provocat peste 60.000 de victime în șase luni de război. Cu toate acestea, încă mai rămâne un test uriaș: Ucraina își dorește teritoriul înapoi >>, notează The Economist

<< Se vorbește tot mai mult de faptul că armata ucraineană pregătește o contraofensivă în interiorul și în jurul orașului Herson, din sudul țării. A distrus sau a spart majoritatea podurilor care leagă orașul de alt teritoriu controlat de ruși, izolând forțele ruse de pe partea de vest a râului Nipru. A lovit cu rachete depozitele de muniție și posturile de comandă rusești. Generalii ucraineni sunt optimiști; se spune că orașul ar putea fi eliberat până la sfârșitul anului.

O astfel de discuție triumfală maschează o realitate mai complexă. Rusia a trimis trupe în Herson și a stabilit o poziție defensivă. Războiul urban este lent și costisitor pentru trupele care îl poartă și pentru civilii din calea lui. Rusia a capturat Mariupol, Severodonețk și alte orașe ucrainene pentru că nu a avut nicio remușcare să le distrugă în acest proces. Ucraina ar prefera ca Herson să rămână intact. O contraofensivă ucraineană eficientă este mai probabil să semene cu o campanie prelungită de asediu și uzură decât cu un „blitzkrieg” pe stepă.

Când cântărește eventualul atac, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, trebuie să atingă un echilibru. Aliații săi occidentali, în special din Europa, sunt nevoiți să facă față creșterii prețurilor la gaze și penuriei care se întrevede. El vrea să le arate progrese clare. Unii dintre compatrioții săi devin, de asemenea, neliniștiți. Și este dornic să perturbe falsul referendum prin care Rusia plănuiește să justifice anexarea Hersonului. „Vom elibera totul”, a promis el luna aceasta. Dar adevărul este că Ucraina are nevoie de mai mult timp pentru a antrena soldați, a obține arme și a slăbi apărarea rusă.

Chiar acum, războiul arată ca un impas. Progresele rusești în regiunea de est, Donbas, au încetinit până la a se târâi. Iar în ultimele săptămâni, tatonarea făcută de Ucraina la nord de Herson a fost fără rezultat. Ambele părți încă își reconstruiesc forțele armate, lovite de șase luni de război. Rusia va folosi lunile următoare pentru a-și întări apărarea, pentru a-și aproviziona batalioanele grav distruse și pentru a le completa cu voluntari bine plătiți.

Cu toate acestea, pe tendințele actuale, la începutul anului viitor nu Rusia, ci Ucraina va fi într-o poziție mai puternică pentru a ieși din impas. Are lipsuri în ceea ce privește resursa umană, dar recruții ucraineni urmează o pregătire de bază de infanterie în Marea Britanie. Cei 10.000 de militari obținuți prin acest efort vor ajuta Ucraina să stabilească noile brigăzi de care are nevoie pentru o ofensivă, deși va avea nevoie ca, după aceea, schema să continue și să crească. În fiecare săptămână sosesc și mai multe arme. Pe 8 august, America a anunțat cel mai mare transport de până acum, inclusiv muniție nouă pentru lansatoarele de rachete HIMARS care au chinuit forțele ruse.

Partenerii Ucrainei trebuie să aibă răbdare; războaiele de uzură nu se pot transforma peste noapte. Guvernele occidentale ar putea fi agitate cu privire la menținerea sprijinului public pentru Ucraina, deoarece facturile la încălzire cresc în lunile de iarnă. Fără îndoială, președintele Rusiei, Vladimir Putin, presupune că se va instala oboseala. Dar capturarea Hersonului nu este singura modalitate de a o opri.

Lovituri spectaculoase, precum cele pe care Ucraina le-a desfășurat în Crimeea în această lună, cu mult dincolo de raza de acțiune a armelor sale cunoscute, arată clar că încă își depășește adversarul și menține inițiativa. Ultimul atac, cel din 16 august, a distrus un depozit de muniții și o stație de electricitate aflată la 200 km în spatele liniilor frontului. Distrugerea metodică a puterii militare ruse va deschide în cele din urmă calea pentru câștigurile teritoriale după care Ucraina tânjește.>>

The Atlantic | Moldova – țara care suferă ori de câte ori Rusia își face planuri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here