Raportul MCV îi învrăjbește pe foștii miniștri ai Justiției. Tudorel Toader despre Raluca Prună: Să îi explice cineva

Fostul ministru Tudorel Toader reacţionează la atacul lansat de Raluca Prună, pe tema draftului raportului MCV pe 2019 și îi atrage atenţia asupra confuziei făcute între confidenţial şi clasificat.

Poate să îi explice cineva Ralucăi Prună care este diferența dintre clasificat și confidențial, așa simplu ca să înțeleagă? Mulțumiri!„, scrie Tudorel Toader pe Facebook.

Fostul ministru al Justiției Raluca Prună i-a semnalat lui Tudorel Toader, într-o postare pe Facebook, că toate documentele precum draftul raportului MCV sunt confidenţiale, după care a recunoscut într-un comentariu că în acest an s-a procedat în premieră la clasificare.

Iată ce scrie Raluca Prună:

Later edit pentru ca primesc întrebări. Despre confidențialitate și clasificare. Întotdeauna draftul de raport MCV vine deja clasificat la Ministerul Ministerul Justiției, fiind calificat secret de serviciu de către ministerul de Ministerul Afacerilor Externe. Am vrut sa fiu elegantă cu Toader care fie nu știe ce spune, fie nu s-a uitat niciodată pe un astfel de draft, fie a încălcat obligațiile legale care decurg din calificarea unui document ca secret de serviciu. Și cu CSM care greșește ținta atacului.

Lupta unora cu statul paralel, cutumele și regulile nescrise in relațiile cu partenerii ia uneori forme grotești. Azi, CSM și MCV. CSM cere nici mai mult nici mai puțin declasificarea draftului de raport MCV transmis de Comisia Europeană Ministererului Justitiei pentru comentarii. In plus, așa ca și Comisia Europeană sa știe ca nu e de joaca, CSM cere prelungirea termenului pentru a face comentarii – cu o săptămâna.

Întâi un comentariu răutăcios. Eu nu înțeleg de ce conducerea CSM care acționează in nume propriu in chestii in care chiar trebuia întrunit plenul (pentru detalii a se vedea motivele pentru care șapte membri CSM cer revocarea președinție), acum devine mai catolica decât Vaticanul.

Apoi, câteva comentarii despre cum e de fapt cu consultarea prealabila a autorităților romane in privința raportului MCV:

1. Întotdeauna, draftul de raport a fost trimis ca document condidential partii romane, pentru comentarii factuale. Nu existat excepție. Acest raport trebuie adoptat de colegiul de comisari și prin urmare nu poate fi făcut public înainte de data adoptării. Nici măcar ca așa vrea judecătorul Savonea.

2. Întotdeauna termenul de consultare a autorităților romane a fost scurt. Este o chestiune de curtoazie consultarea autorităților romane și, pentru cine are uzanța relațiilor internaționale, ar fi ridicola cererea de prelungire a termenului pentru ca CSM sa facă mise en scene’ul cu convocarea plenului. Plen pe care il ignora in chestiuni mult mai serioase, cand chiar e necesar acest lucru.

3. Refuzul de a comenta pe motiv de clasificare, termen, week end sau umori are o consecință simpla: raportul va fi oricum adoptat, prin ratarea unei ocazii de a face comentarii factuale. Slava cerului ca nu e posibil sa sesizam CCR cu un conflict juridic de natura constitutionala intre CSM și Comisia Europeană, ca aceasta conducere a CSM asta ar fi făcut (fără convocarea plenului CSM, cel mai probabil).

In fine o nota de subsol. Pentru un domn Toader, dacă vi-l amintiți. Acum mai activ pe FB decât atunci când era ministru. Și care își inventează acum o biografie de mare luptător intr-ale transparenței. Ii sugerez ca, in buna tradiție, sa șteargă postarea in care spune ca niciodată draftul de raport MCV nu a fost confidential. E inexacta, ca sa fiu elegantă. Eu cred ca Toader nu a văzut vreun draft de raport MCV vreodată, ca nu pare sa îl fi interesat. Și înainte sa inducă acum opinia publica in eroare și sa se bage in seama, ii reamintesc ca domnia sa ținea secret Raportul GRECO după ce fusese adoptat și ca numai presiunea publica enorma a făcut sa fie ‘declasificat’. Așa ca mai usor cu transparenta pe scări. Și mai usor cu lecțiile pe FB și cu marile dezvăluiri – toate sunt istoria reinventată al unui mandat rușinos la ministerul justitiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here