Specialiștii au vești bune: se pare că răspunsul imun la COVID-19 rămâne minimum 8 luni de la infecția cu SARS-CoV-2 sau de la imunizarea prin vaccin. Aceștia spun că imunitatea ar putea dura chiar și mai mult, scrie ziare.com.

Un raport în acest sens a fost publicat în revista sciencemag.org și a fost semnalat de profesorul Răzvan Cherecheș, specialist în politici de sănătate publică, pe pagina sa de Facebook.

Vești bune – se pare că răspunsul imun la COVID-19 persistă la 8 luni de la infecție/vaccin, cu IgG specifice pentru proteinele-spin și celulele de memorie deosebit de persistente. Fain, fain, fain! S-ar putea să dureze și mai mult, există multiple studii ce se desfășoară – pe măsură ce le publică, am să vă anunț„, spune Răzvan Cherecheș pe pagina sa de Facebook.

Înțelegerea memoriei imune la SARS-CoV-2 este esențială pentru îmbunătățirea diagnosticului și vaccinurilor și pentru evaluarea evoluției viitoare a pandemiei COVID-19.

Am analizat mai multe compartimente ale memoriei imune circulante la SARS-CoV-2 în 254 de probe din 188 de cazuri COVID-19, inclusiv 43 de probe la ≥ 6 luni după infecție. IgG la proteina Spike a fost relativ stabilă timp de peste 6 luni.

Celulele B de memorie specifice vârfurilor au fost mai abundente la 6 luni decât la o lună după debutul simptomului. Celulele T CD4 + specifice SARS-CoV-2 și celulele T CD8 + au scăzut cu un timp de înjumătățire de 3-5 luni. Studiind anticorpul, memoria celulelor B, celulele T CD4 + și memoria celulelor T CD8 + la SARS-CoV-2 într-o manieră integrată, am observat că fiecare componentă a memoriei imune a SARS-CoV-2 a prezentat o cinetică distinctă”, se arată în raportul publicat în revista Science.

Datele noastre arată că memoria imunitară în cel puțin trei compartimente imunologice a fost măsurabilă la aproximativ 95% din subiecții cu 5 până la 8 luni PSO, indicând faptul că imunitatea durabilă împotriva bolii COVID-19 secundare este o posibilitate la majoritatea indivizilor”, declară specialiștii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here