Răspunsul românilor la coronavirus: prețul măștilor a crescut de 200 de ori, hipermarketurile se golesc

Coronavirus, Carrefour

Este marți dimineața și sute de mașini sunt deja parcate în fața unui hypermarket din București. La intrate, un afiș care îi îndeamnă pe vizitatori să cumpere „vinuri nobile”. Însă băuturile alcoolice de lux sunt ultimul lucru pe care îl au oamenii în minte.

Vestea că noul coronavirus s-a răpândit rapid în Italia a declanșat o isterie a cumpărăturilor în ultimele 36 de ore în România. Bucureștenii, anxioși, au invadat hypermarketurile pentru stocuri de produse de bază.

Farmaciile au rămas fără măști chirurgicale acum două săptămâni, însă acestea pot fi cumpărate online, la prețuri de 200 de ori mai mari decât în mod obișnuit.

Până în acest moment, în Italia au fost confirmate 283 de cazuri de coronavirus și șapte decese. Țara vecină, Austria, care a blocat în weekend pentru scurt timp transportul feroviar pe fondul epidemiei de Covid-19, a confirmat primele două cazuri de infectare marți. Între timp, și Croația a confirmat primul caz de coronavirus.

Niciun caz de îmbolnăvire nu a fost raportat încă în România, însă cu un milion de români care trăiesc în peninsulă și cele 170 de zboruri zilnice între cele două țări, există temeri că boala va ajunge curând și aici.

Fostul președinte Traian Băsescu a spus că zborurile din și spre Italia ar trebui suspendate, iar asta a dus la noi îngrijorări. Președintele în funcție, Klaus Iohannis, a declarat că a convocat, miercuri, CSAT-ul pe fondul epidemiei de coronavirus.

Reprezentanții a trei farmacii din nordul Bucureștiului, vizitate de Universul.net, au spus că au epuizat stocurile de măști chirurgicale acum câteva săptămâni și nu putut să le completeze pentru că nu se mai găsesc nici la distribuitori.

„Am vândut mii și mii. Numai o persoană a cumpărat 10.000 de măști”, a spus Violeta Priceputu, farmacist la Ameris Pharma.

Măștile, care de obicei se vând la 0,5-0,8 lei, sunt comercializate acum pe OLX la prețuri de până la 100 de lei bucata (vânzătorul spune că are numai nouă). Exista și o ofertă de 4 lei per mască (o cutie de 50 ajungea la 200 de lei), însă aceasta nu mai este valabilă.

În mall-uri, hypermarket-uri și supermarket-uri, oamenii purtau marți măști, în timp ce își vedeau de cumpărături.

Managerii de magazine au raportat o creștere a vânzărilor începând de luni, pe fondul fricii că epidemia de coronavirus ar putea ajunge și în România. „Oamenii cumpără conserve, făină și produse neperisabile”, a spus managerului unui hypermarket de pe DN1, care a dorit să-și păstreze anonimatul, pentru că primise instrucțiuni să nu vorbească cu media.

Corpnavirus, Sel Gros

La Metro, în nordul Bucureștiului, zeci de cumpărători mișună prin magazin cu căruțurile de cumpărături pline ochi de făină, apă, orez, conserve, ulei și hârtie igienică. Mai vezi, parcă în mod ciudat, salată, caserole cu piept de pui și un singur cumpărător cu o sticlă de vin rose Moldovan în coș. În rest, oamenii cumpără alimente și lucruri de bază.

Nu e nici măcar 10 dimineața și deja sunt cozi lungi la casele de marcat.

Dumitru Ciobanu și Irina Urzicaru au ieșit la cumpărături la Metro, îngrijorați că panica ar putea lăsa fără stocuri magazinele. 

„Cumpărăm mâncare pentru familia din Voluntari. Multă lume este îngrijorată că vine coronavirusul”, a spus Urzicaru.

Un doctor a spus că și-a făcut stocuri de făină și porumb. Magazinele ar putea rămâne fără stocuri: „Va fi mai rău săptămâna viitoare. Coronavirusul va veni și aici”.

Însă un dentist care își făcea cumpărăturile la hypermarket a spus că este mai îngrijorată de „prostia” oamenilor decât de virus.

„Este vorba despre o gripă și se poate trata”. Este periculos „numai dacă ești în vârstă și ai deja alte boli”. A spus că poartă mască de protecție pentru că este răcită.

La hypermarketul Selgros, de peste drum, un manager a spus că fluxul de cumpărători a crescut începând de luni. La prânz, parcarea era aproape plină. „Nu am rămas fără stocuri”, a spus acesta. Însă rafturile goale și imposibilitatea de a reface stocurile se numără printre îngrijorările managerilor de hypermarket-uri.

Ileana Marin, în vârstă de 55 de ani, care are un mic magazin în București, cumpăra bere, făină și alte produse de la Selgros.

„Au înnebunit oamenii. Exagerează cu coronavirusul ăsta. Este ca o gripă normală”, a spus aceasta.

Era îngrijorată că autoritățile vor impune restricții de zbor și nu va ajunge la botezul nepotului ei, care va avea loc peste două săptămâni în Madeira.

O femeie care cumpăra mere a spus că nu are nevoie de mască sau medicamente.

„Suntem ortodocși. Ne ferește Dumnezeu”, a spus aceasta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here