Ambasadele României și Federației Rusiei la Chișinău au intrat într-o polemică, după ce diplomații ruși s-au arătat deranjați de afirmații pe care ambasadorul român Daniel Ioniță le-a făcut într-un discurs rostit vineri, 23 octombrie, cu ocazia unei ceremonii dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române. Ambasada României în R. Moldova nu este surprinsă de reacția ambasadei Federației Ruse în R. Moldova prin care a a acuzat oficialii români de „cinism” pentru că cer păstrarea „memoriei eterne a eroilor”, scrie agora.md. Reprezentanții ambasadei României precizează că nu doresc să se lase atrași în polemici lansate provocator în spațiul public în această perioadă electorală. 

Ambasada României în Republica Moldova a organizat la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române din Mana, raionul Orhei, o serie de activităţi dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române.

În discursul susţinut cu această ocazie, ambasadorul Daniel Ioniţă a declarat că „ostaşii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea ţării, pentru dreptate şi libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut şi Nistru, care a aparţinut României ca urmare a actului măreţ de la 1 decembrie 1918 şi care a fost ruptă din trupul ţării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”.

*Reacția ambasadei Federației Ruse

Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova a transmis la 25 octombrie un comunicat, postat şi pe pagina sa de Facebook, în care se arată „nedumerită” de declaraţiile ambasadei României despre „soldaţii care au murit eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupaţia sovietică”, subliniind că era vorba despre regimul generalului Ion Antonescu. 

În comunicat, ambasada rusă îl numește pe generalul Ion Antonescu „criminal nazist” și îl acuză că a ucis mii de persoane, printre care și moldoveni. De aceea, Ambasada Rusiei spune că prin declarațiile făcute, oficialii români dau dovadă de „cinism”, scrie agora.md.

„Am fost nedumeriți de declarațiile Ambasadei României în Republica Moldova despre „soldații regimului Antonescu care au murit eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea „Basarabiei ”de ocupația sovietică. Asigurările oficialilor de la București care solicită păstrarea „memoriei eterne a eroilor” sună de-a dreptul cinic. Vrem să amintim că adepții criminalului nazist Antonescu, ale cărui acțiuni au fost condamnate de tribunalul de la Nuremberg și cel de la București și a cărui memorie diplomații români îndeamnă „să nu fie uitată niciodată” au lăsat, într-adevăr, o moștenire care poate fi uitată cu greu. Urmașii celor zeci de mii de uciși și torturați de către agresorii lui Antonescu și de călăul lui, Alexianu, – moldoveni, ruși, evrei, găgăuzi și bulgari – cu mare greutate vor putea uita fărădelegile ticăloșilor fasciști, justificate prin „lupta pentru reunificare”, se arată în comunicatul de presă publicat de ambasada Rusiei la Chișinău. 

„Asigurările oficialilor de la Bucureşti care solicită păstrarea ‘memoriei eterne a eroilor’ sună, sincer, cinic”, se mai spune în comunicatul ambasadei Rusiei la Chişinău.

*Răspunsul ambasadei României

Ambasada României în Republica Moldova a reacţionat luni la atacurile misiunii diplomatice a Federaţiei Ruse la Chişinău. Spune că nu este surprinsă de această atitudine, însă subliniază că nu dorește să se lase atrasă în polemici „lansate provocator” într-o perioadă electorală (Republica Moldova are alegeri prezidențiale duminica viitoare, la 1 noiembrie). Și reprezentanța diplomatică a României aduce, la rândul său, acuzații de „cinism”.  

Transformarea memoriei militarilor căzuți la datorie în războaie în temă electorală este o expresie de cinism la care nu vrem să fim părtași. Nu dorim să ne lăsăm atrași în polemici lansate provocator în spațiul public în această perioadă electorală din Republica Moldova.

România are o abordare europeană atât din punct de vedere științific în ceea ce privește studiul, înțelegerea și predarea istoriei, cât și din punctul de vedere al asumării și condamnării publice a ororilor trecutului și este apreciată la nivel european și internațional pentru demersurile numeroase și concrete întreprinse în materie de asumare a trecutului, educație și cercetare privind Holocaustul și comemorarea victimelor Holocaustului, inclusiv pentru introducerea în legislația română a definiției de lucru a antisemitismului, convenita în cadrul Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) în timpul președinției române a acestei organizații”, se menționează în comunicatul Ambasadei României în R. Moldova. 

*Socialiștii lui Dodon îl atacă la rândul lor pe Daniel Ioniță

Potrivit Deschide.md, şi Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (al preşedintelui Igor Dodon) l-a acuzat pe ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, că „a insultat grosolan memoria victimelor” și că a făcut o declarație „scandaloasă și iresponsabilă”. Ei cer Ministerului de Externe de la Chișinău să ia atitudine.

„Prin declaraţia sa, ambasadorul Daniel Ioniţă a insultat grosolan memoria tuturor victimelor regimului de ocupaţie din 1941-1944 de pe teritoriul Moldovei. O astfel de declaraţie scandaloasă şi iresponsabilă încalcă grav toate principiile diplomaţiei şi trebuie evaluată corespunzător de către Ministerul de Externe al Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat al socialiştilor citat de Deschide.md.

PSRM consideră că declaraţiile despre eroii români sunt nişte „capricii ale ambasadorului României”, care nu pot duce decât la „tensiuni între ţările noastre şi la o scădere a autorităţii statului român şi a diplomaţilor săi în rândul cetăţenilor Republicii Moldova”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here