Doi miniştri francezi s-au deplasat vineri la Epernay (est), locul unde a apărut vinul spumant de Champagne, pentru a afirma sprijinul guvernului francez împotriva unei noi legi ruseşti care aduce atingere acestei preţioase denumiri de origine protejată, relatează AFP.

„Poziţia guvernului este foarte clară cu privire la acest subiect: şampanie, este un cuvânt francez şi vine de la Champagne”, a declarat ministrul Agriculturii, Julien Denormandie, cu prilejul unei vizite la exploataţia viticolă Pol Roger, subliniind că protejarea acestei denumiri de origine este identică cu protejarea identităţii Franţei şi a imaginii sale internaţionale.

Conform unei legi promulgate recent de Vladimir Putin, numai vinul efervescent produs în Rusia poate fi etichetat drept „shampanskoye”, în timp ce producătorii străini de şampanie trebuie să îşi eticheteze produsul drept „vin spumant” în Rusia, scrie Agerpres.

Pentru moment, exporturile de şampanie franţuzească spre Rusia sunt suspendate.

„Nu este vorba de un aspect financiar ci de a determina autorităţile ruse să recunoască faptul că „champagne” cu caractere latine sau chirilice nu poate desemna decât vinurile din Champagne. Este vorba deci de o chestiune de principiu”, a declarat David Chatillon, directorul general al Uniunii caselor de şampanie.

Comitetul interprofesional al vinurilor din Champagne a sfătuit producătorii să nu respecte noua lege rusească şi să îşi suspende temporar exporturile. „Nu dorim să intrăm într-un demers de adaptare a etichetelor noastre”, a subliniat David Chatillon.

Cu toate acestea, unul din cei mai renumiţi producători francezi de şampanie, Moët Hennessy (parte a grupului LVMH), a cedat şi a procedat exact invers. Firma şi-a anunţat duminică intenţia de a relua cât mai rapid livrările, după efectuarea modificărilor necesare.

Diplomaţia franceză s-a implicat şi ea în acest dosar. Guvernul francez a informat că lucrează la soluţii pentru a proteja denumirea de origine protejată.

„Ar trebui să ne mobilizăm toate energiile, atât la nivel francez cât şi la nivel european, pentru că politica comercială este negociată la nivel european”, a declarat ministrul pentru comerţul exterior, Franck Riester, adăugând că va discuta acest subiect cu comisarul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

Franţa protejează termenul ”champagne”, iar Uniunea Europeană şi multe alte ţări rezervă acest termen numai pentru vinul produs în regiunea cu acelaşi nume din nord-estul Franţei.

La nivel global, Rusia este a 15-a piaţă pentru şampanie franţuzească, cu aproximativ două milioane de litri din cele 150 de milioane vândute în medie în fiecare an în afara Franţei.

1 COMENTARIU

  1. Încă un exemplu clar ce arata cat de impotenta este UE in fata agresivității altora. Nimeni nu o mai baga in seama, ce scriu ziarele e numai ceata sa nu vedeți in ce rahat a ajuns UE. SUA e si mai jos…Eu pariez ca China va „prelua” Taiwanul pana ce Biden nu termina mandatul. Pentru ca n-o sa vedeți BLM-istii, pseudo-stângiștii si cei ca ei care l-au adus la putere mergând la război contra celor ce in secret le fac temenele…Occidentul este terminat, si a fost terminat din interior prin distrugerea educației începând cu anii 70. Nu știu cum va conduce lumea China dar nu o vad făcând temenele celor care ii sufla in ciorba…De exemplu nu îmi închipui ca China ar fi pierdut războiul cu talibanii din Afganistan pentru ca ar fi făcut multe lucruri mult mai bine si fără pseudo-principiile care de fapt au distrus șansa victoriei occidentalilor din start. Pregătiți-va, sa nu spuneți ca nu ați știut sau bănuit!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here