Reacția lui Adrian Năstase după retragerea decorației

Inquam Photos / George Călin.

Fostul premier şi lider PSD Adrian Năstase afirmă, după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că îi va retrage Ordinul ”Steaua României”, că gestul meschin al preşedintelui nu prevesteste nimic bun şi că a crezut că, în al doilea mandat, acesta va incerca să ajute la o reconciliere naţională, după dezbinarea din ultimii ani, transmite News.ro.

Năstase precizează că aşteaptă publicarea deciziei în Monitorul Oficial ”pentru a lua măsurile cuvenite”. 

”Klaus Iohannis a început să construiască „România normală”, anunţând că a decis să-mi retragă ordinul „Steaua României”, în grad de Mare Cruce, după ce mă invitase la Cotroceni, la recepţia organizată cu ocazia Zilei naţionale. Recunosc, am mers la Cotroceni crezând că, în al doilea mandat, Iohannis va încerca să ajute la o reconciliere natională, după dezbinarea din ultimii ani. M-am înşelat iar gestul său meschin de astăzi nu prevesteşte nimic bun. O eventuală retragere a decoraţiei primite de mine în 30 noiembrie 2002, „pentru întreaga activitate pusă în slujba promovării şi dezvoltării României, pentru competenţa şi abnegaţia dovedite în actul guvernării”, în principal pentru eliminarea vizelor, eforturile de integrare în NATO şi UE, modernizarea şi creşterea economică nu vor putea fi şterse din cărţile de istorie şi vor putea fi comparate cu activitatea nesemnificativă a lui Iohannis din mandatul său de presedinte”, scrie Năstase.  

El îl acuză pe actualul preşedinte că, la sugestia unor „păsări migratoare” şi a unor talibani ideologici, vrea să rescrie istoria recentă. ”Ar trebui, atunci, să topească, între altele, toate decretele de acordare, în perioadă 2000-2004, a decoraţiilor statului român, inclusiv ale unor mari personalităti străine, decrete contrasemnate de mine. Românii mi-au acordat insă „decoraţia” lor, în condiţiile în care după 4 ani de guvernare, PSD a obţinut, în 2004, acelaşi procent la alegeri că şi la intrarea la guvernare-37%. Vom vedea ce rezultat va avea guvernul Iohannis”, afirmă fostul premier. 

Conform lui Năstase, condamnarea sa în 2012 că şi cea din 2014, au avut obiective politice cunoscute. ”Chiar şi Băsescu, somat de clienţii săi politici (cunoscuţii „intelectuali”) să-mi retragă decoraţia (legea oferă preşedintelui  POSIBILITATEA  de  retragere a ordinului) a  preferat să spună „Năstase a fost condamnat pentru o găinărie (ştia el ce spune). Năstase nu şi-a vândut ţara. Electoratul îţi poate ierta asta”, argumentează Adrian Năstase, subliniind că i se pare interesant faptul că în anul în care a primit ordinul „Steaua României” (30 noiembrie 2002), a semnat cu Iohannis cunoscutul Parteneriat, la 13 iunie 2002, deci cu doar  câteva luni înainte. 

”Nu cred că, după 7 ani de la condamnare din 2012, respectiv 5 ani de la cea din 2014 şi  după invitarea mea la Cotroceni, cu ocazia Zilei naţionale,  intenţia de retragere a ordinului are justificare. De aceea, voi aştepta contrasemnarea de către premier şi publicarea în Monitorul Oficial pentru a luă măsurile cuvenite”, încheie Năstase, care furnizează şi adresa de mail unde pot fi transmise punctele de vedere în legătură cu decizia lui Klaus Iohannis. 

Klaus Iohannis a fost întrebat, marţi, dacă după controversa legată de invitarea lui Adrian Năstase la recepţia de Ziua Naţională ia în calcul retragerea decoraţiei acestuia.

”Da şi pot să vă spun chiar că am decis să retrag toate decoraţiile tuturor celor care au condamnări penale şi se încadrează în prevederile legii care prevede procedura de retragere a ordinelor naţionale. Am demarat efectiv această acţiune şi ea va fi finalizată în foarte scurt timp şi veţi primi prin intermediul Departamentului Comunicare exact lista decretele lor prin care retrag aceste ordine”, a răspuns preşedintele.

Foto: INQUAM/George Călin

1 COMENTARIU

  1. Sa-i aducem aminte sinucigasului cu fularul anuntat la sonerie nu cu berbecul in usa deschisa „Suntem politia am venit cu soborul de presa si SMURDul sa va ajutam sa va sinucideti cu fularul.” Nu se uita si nu se iarta „Numarati-mi ouale! ” ” Numarati ouale armasarului regelui” nici promovarea specialistului in zbor fara parasuta Panait a profesorului doctor mafiot Ponta ca sef al comisiei PM. Sa nu uiti din ce sarpe de dudau te tragi ca nu de pomana te tragi din cei care nu au respectat HBOR/ ’37, Constitutia BOR/ 1938. Locul tau e stabit de CP de la art 394 la art 412 si de D- L 996/ 29 martie 1945= confiscarea averii, puscarie pe viata , reeducare prin munca si fara drept la slujba de inmormantare.
    NU TE JUDEC EU !Pune mana si citeste bibliografia indicata , vezi ce fapte penale ai savarsit si hotareste-ti singur sentinta

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here