Reacția lui Vladimir Tismăneanu după ce CNCD a anunțat că se va autosesiza ca urmare a meme-ului său rasist

Vladimir Tismăneanu şi-a cerut scuze sâmbătă pentru „meme-ul rasist, nepotrivit şi mai ales jignitor” postat pe Facebook şi s-a declarat gata să lucreze cu cei care activează în comunitatea romilor pe tema modalităţilor de combatere a urii şi intoleranţei. Pe de altă parte, el aminteşte de atacurile antisemite lansate împotriva sa în 2006, când pregătea raportul pentru denunţarea comunismului, și menționează că atunci nu a fost apărat de „Consiliul lui Csaba Asztalos”. În urma acestei postări, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a anunțat că se va autosesiza

După ore de reflecție, aş dori să-mi cer scuze pentru meme-ul rasist, nepotrivit şi, cel mai important, jignitor pe care l-am postat ieri. Deşi în acel moment nu m-am gândit profund la implicaţiile rasiste, ar fi trebuit s-o fac. Imediat ce mi-am dat seama, l-am şters (în câteva minute). Nu este o scuză că nu trăiesc în România, ar fi trebuit să cerecetez mai atent şi să-mi dau seama că nu era amuzant, mai ales înainte de a-l distribui pe o platformă publică. Nu există nicio scuză. Voi proceda mai bine în viitor, voi învăţa din asta. Ştiu că s-ar putea ca unii să nu accepte aceste scuze sau să nu creadă ce spun şi e dreptul lor. Ştiu că nu există cuvinte magice pentru a repara durerea pe care am provocat-o”, scrie Vladimir Tismăneanu pe pagina de Facebook, mesajul fiind postat în limba engleză.

Acestea fiind zise, îmi declar disponibilitatea de a lucra cu cei care activează în comunitatea romă pe tema combaterii urii, intoleranței și bigotismului. Înțeleg, de asemenea, că nimeni nu are vreo datorie față de mine în acest sens. Și, cum am spus, voi învăţa din această greşeală şi sper că reacţia mea a arătat altora că glumele de acest gen nu sunt amuzante şi îi rănesc pe mulţi. În ceea ce mă priveşte, intenţionez să continui să-mi petrec Paştele reflectând. Luni, revin la activităţile mele obişnuite. Mulţumesc celor care au scris pentru a-mi apăra reputaţia,  cât şi celor care au fost critici cu bună-credinţă”, a încheiat Vladimir Tismăneanu.

Într-un mesaj anterior, postat cu câteva ore mai înainte și scris în limba română, Vladimir Timăneanu amintea că el însuși a fost ținta unor atacuri antisemite în urmă cu mai mulți ani, când pregătea raportul de condamnare a comunismului. Politologul reproșează că atunci, Institutul Elie Wiesel și Consiliul pentru Combaterea Discriminării, condus de Csaba Asztalos, nu au reacționat. „Au trecut aproape 14 ani. În curand vor fi trei decenii de la mineriadă. Extremismele, delațiunile, turpitudinea continuă să infesteze spațiul public…” – menționează profesorul Tismăneanu.

Vladimir Tismăneanu a condus, în 2006, Comisia prezidenţială pentru analiza dictaturii comuniste din România.

Vladimir Tismăneanu, politolog și sociolog, este profesor la Universitatea din Maryland, Statele Unite.

El a publicat pe Facebook, vineri seara, o fotografie care transmite un mesaj rasist la adresa minorității rome din România.  Fotografia îi fusese transmisă într-un mesaj privat de Denisa Comănescu, directorul editorial al Editurii Humanitas, și făcea aluzie la situația de la Țăndărei, oraș aflat în carantină, unde trăiește o importantă comunitate romă.

Reacții generate de postarea lui Tismăneanu

Postarea a fost ștearsă la scurt timp, dar Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a anunțat că se va autosesiza. „În situația, puțin probabilă, în care nu primim plângeri în cursul zilei de luni, CNCD va iniția procedura de autosesizare în cazul Vladimir Tismăneanu. În paralel, vom trimite speța la Universitatea Maryland din Statele Unite, unde dl. Tismăneanu este profesor. Vom solicita Universității Maryland să se pronunțe asupra mesajului postat de cadrul său didactic, în raport cu principiile de etică și nediscriminare pe care le aplică în cultura lor organizațională, academică”, a scris, pe Facebook, Asztalos Csaba, președintele CNCD.

Postarea lui Tismăneanu a atras atenția și Institutului Elie Wiesel, care i-a cerut lui Vladimir Tismăneanu să prezinte scuze pentru postare.

Universitatea din Bucureşti s-a delimitat, la rândul ei, de poziţia exprimată de profesorul Tismăneanu şi a anunţat că va discuta situaţia acestuia.

În ceea ce o privește pe Denisa Comănescu, directorul editorial al editurii Humanitas şi-a cerut scuze public şi şi-a exprimat regretul profund că nu a sesizat substratul rasist al imaginii.

La puțin timp de la publicarea imaginii de către Vladimir Tismăneanu, urmată de ștergerea ei, a reacționat sociologul Gelu Duminică. „Zilele astea, rasismul este peste tot. Însă parcă la un om care a studiat regimurile totalitare și stie foarte bine ororile pe care aceasta plagă le-a provocat întregii umanități, nu mă așteptam”, a scris Gelu Duminică pe Facebook.

Pe de altă parte, scriitorul şi istoricul Andrei Oişteanu afirmă că „a-l acuza pe Vladimir Tismăneanu de rasism, extremism de dreapta, nazism şi de alte orori este complet absurd”, referindu-se la reacţiile provocate de postarea cu caracter rasist a lui Tismăneanu. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here