Reacția Rusiei față de decizia Marii Britanii de a-și mări arsenalul nuclear

Kremlinul a denunţat miercuri decizia guvernului britanic de a creşte plafonul pentru arsenalul său nuclear, o majorare în premieră după prăbuşirea Uniunii Sovietice, informează AFP.

„Regretăm mult că Regatul Unit a ales calea dezvoltării armelor sale nucleare”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. „Această decizie subminează stabilitatea mondială şi securitatea strategică”, a adăugat el.

Londra a decis recent să majoreze acest plafon în cadrul primei sale revizuiri strategice în materie de securitate, de apărare şi de politică externă post-Brexit. Ea a decretat de asemenea că Rusia este ameninţarea principală la adresa Regatului Unit, Londra şi Moscova având de ani de zile relaţii tensionate, inclusiv în urma otrăvirii pe teritoriul britanic a unor detractori ai puterii ruse.

„Din direcţia Rusiei nu vine nicio ameninţare”, a replicat Peskov, calificând drept „inacceptabil” ca cineva să afirme contrariul.

Potrivit raportului publicat marţi, Londra prevede să majoreze de la 180 la 260 – o creştere de circa 45% – plafonul maxim al stocului său de ogive nucleare, punând capăt unei dezarmări progresive în aplicare după destrămarea Uniunii Sovietice, în urmă cu 30 de ani.

Această schimbare de direcţie, după angajamentul asumat de Regatul Unit în 2010 de a-l reduce până la mijlocul lui 2020, este justificată de „o gamă în creştere de ameninţări tehnologice şi doctrinale”, potrivit documentului.

Ea contravine obiectivelor internaţionale de luptă împotriva proliferării, la câteva săptămâni după ce americanii şi ruşii au convenit asupra prelungirii unui tratat de limitare a armelor nucleare.

„Existenţa de arme nucleare este o ameninţare la adresa păcii pe întreaga planetă”, a subliniat Peskov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here