Reacții agresive în rândul intelectualilor după apariția lui Mihai Șora în clipul eMAG. Papahagi: „Detest miciuna și impostura”

Clipul publicitar comandat de eMAG și care îl are în centrul său pe filosoful Mihai Șora, parte a unei campanii despre semnificația libertății la 30 de ani distanță de la Revoluție, a provocat controverse pe rețelele de socializare.

Reacțiile negative au pornit de la trecutul lui Mihai Șora, care a fost membru în tinerețe al Partidului Comunist Francez, făcând apoi parte, odată cu venirea la putere a comuniștilor din România, și din PCR.

O replică dură a venit din partea filologului Adrian Papahagi, care îl acuză de impostură pe Mihai Șora.

„Detest minciuna și impostura. Când la 30 de ani erai membru al Partidului Comunist Francez, când la 32 de ani, în 1948, te întorceai ca membru al unui partid comunist în proaspăt instalata Republică Populară Română, din care cei persecutați încercau disperați să fugă, când primul tău job după repatriere a fost, timp de 3-4 ani, în Ministerul de externe condus de Ana Pauker, după epurarea lui Neagu Djuvara, Constantin Karadja sau Alexandru Paleologu, când timp de 15 ani ai ocupat funcția de redactor-șef al Editurii de Stat pentru Literatură și Artă, creată de comuniști prin transformarea Fundației Regale pentru Literatură și Artă, în timp ce Blaga sau Arghezi erau marginalizați, iar Noica înfunda pușcăria, nu ne povesti cum ai suferit sub comunism!”, a scris Papahagi pe Facebook.

Între anii 1948 și 1951, în anii terorii dejiste, Mihai Șora a ocupat funcția de referent de specialitate în cadrul Ministerului de Externe.

Tismăneanu: „Un simbol al onoarei”

O reacție opusă a venit din partea politologului Vladimir Tismăneanu, care îl consideră pe filosof un „simbol al onoarei”. Tismăneanu, care se trage dintr-o familie ce a aparținut nomenclaturii comuniste, a preluat pe Facebook un mesaj postat de soția lui Mihai Șora, Luiza Șora, adăugând următorul comentariu: „Pentru mine și prietenii acestei pagini, Mihai Șora este un simbol al onoarei. Să-i târăști biografia în noroi este o ignominie. Îmi amintesc de vizitele pe care i le-am făcut de-a lungul anilor, de conversațiile luminoase pe atâtea teme adeseori întunecate (…) Despre Mihai Șora n-am o metaforă mai potrivită decât sintagma lui Geo Bogza: Paznic de far”.

Comentariul Luizei Șora:

„Adrian Papahagi preia discursul manipulator și îmbâcsit de calomnii al Antenei 3 la adresa lui Mihai Șora. Care-i sunt motivațiile? De ce simte el nevoia să-și reverse toxinele asupra unui om ca Mihai Șora? Că Adrian Papahagi nu cunoaște nimic din biografia lui Mihai Șora este evident: nu cunoaște nici împrejurările în care Mihai Șora a fost ARESTAT în august 1948, nici sutele de pagini din arhivele Securității, toate acele documente din care reiese limpede cum a fost urmărit, anchetat, turnat de-a lungul a zeci de ani… (unul dintre turnători fiind propriul copil, de altfel, recrutat la vârsta de 14 ani de către Securitate). Nu, Adrian Papahagi nu cunoaște, în mod vizibil, nimic din toată drama lui Mihai Șora și a familiei acestuia. Nici nu se obosește să caute adevărul unei vieți, să facă o minimală cercetare istorică, așa cum ar proceda un om cinstit, înainte de a arunca anateme în spațiul public. Ci, de la înălțimea lui de moralist înșurubat în credința creștină, Adrian Papahagi colportează același set de inepții pentru uzul oamenilor simpluți de pe margine. Ce aș vrea să înțeleg, dincolo de grosolănia gestului, este dacă o face din ticăloșie, din rătăcire morală sau din deviere mentală”.

Vladimir Tismăneanu a revenit mai târziu pe Facebook cu o altă postare legată de această dispută: „Minima moralia: Poți face mai mult sau mai puțin bine. Dar nu poți face mai mult sau mai puțin rău. Mă gândesc la răul activ, născut din intenția de a calomnia, de a răni sufletește, de a umili, de a asasina în efigie, de a jefui. Abținerea de la a face rău cuiva este de-acum o faptă bună. Există condiții istorice în care chiar și un salut pe stradă oferit unei persone ostracizate este o faptă bună. A întoarce capul în direcția opusă e o faptă rea. N-ai rănit fizic, ai lovit psihologic. Știu cu precizie că în anii cei mai cumpliți filosoful și editorul Mihai Șora nu întorcea capul. Dimpotrivă…”.

„S-a dovedit că eram chior”

Într-un interviu oferit anul acesta pentru G4Media.ro, Mihai Șora a povestit despre momentul „arestării” sale din 1948 și legăturile sale cu establishment-ul comunist de la București.

„Eu eram la echivalenţă românofon şi francofon. Om de stânga în Franţa ocupată de hitlerişti. Stânga cu orizont deschis. O stânga, ca să zic aşa, a libertăţii individuale. Oameni de stânga, dar de stânga închisă, care colaborau în acel moment cu oamenii de stânga umanistă pe care eu îi reprezentam, au informat-o pe Ana Pauker cu prilejul unei excursii pe care o organizasem cu francezi ca să vină să vadă ţara mea eliberată de fascism şi începutul realizărilor. În momentul în care am ajuns în ţară, am fost arestat. Am fost arestat în biroul Anei Pauker. (…) Am fost arestat în sensul că mi s-a spus: «Dumneata rămâi aici!». Ca om de stânga, din momentul ocupaţiei criminale a unui regim de extremă dreapta în Franţă, am spus: «Hai să arătăm realizările unui regim liberal de stânga. Unui regim de stânga pe care eu îl consideram liberal». S-a dovedit că eram chior. Eram orbit că, sub ocupaţia hitleristă din Franţa, îmi creasem iluzii în legătură cu deschiderea regimului de extremă stângă care atunci se democratiza. Era o faţadă”, a relatat Șora în interviu.

Clipul eMAG a fost realizat de Papaya Advertising, iar pe partea de branding, compania a colaborat cu agenția Brandient.

3 COMENTARII

  1. Este un intelectual rasat
    Cine poate face mai mult bine, sa-l faca!
    Daca nu poate, sa taca!
    Multuesc celor care mai pot fi exemple in tara fariseilor si liderilor de carton
    Liderii nu cheama, nu se schimba dupa glasul „multimii”, ei sunt urmati.

  2. pai pe Noica la infundat si turnatoriile lui Alexandru paleologul , tatal actualului „catindat” la presedentie 🙂 ))) Papahagi da dovada de necunoastere a adevarului istoric sau de ipocrizie si manipulare grosiera !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here