Recod de turiști români în Bulgaria, comparativ cu 2019 și 2020

Sursa: Pixabay

Bulgaria a primit peste 461.000 de turişti români în vara 2021, de aproape trei ori mai mulţi decât în anul precedent şi cu peste 50% mai mulţi decât în 2019. Doar în luna august, ţara vecină a fost vizitată de 250.613 de români. Aşteptările sunt pentru un sezon 2022 mai bun pentru litoralul bulgăresc datorită revenirii pieţelor vestice, dar pot apărea şi creşteri de preţ, transmite News.ro.

Conform unui studiu efectuat de Travel Planner pe baza datelor obţinute de la institutul de statistică din Bulgaria, dacă în perioada mai – august 2020 ţara vecină a fost vizitată, pentru odihnă şi excursii, de 177.757 de români, în acest an cifra a ajuns la 461.343, cu 259,54% mai mult, deci există o creştere de aproape trei ori”, arată compania.

Doar în luna august, statisticile din Bulgaria au înregistrat 250.613 de români, faţă de 110.190, câţi erau anul trecut.

„Mai surprinzător este că şi faţă de sezonul estival 2019, ultimul an normal, 2021 a înregistrat o creştere de 52,7% a turiştilor români. În 2019, Bulgaria a fost vizitată, în perioada mai – august, pentru odihnă şi excursii, de 302.131 de români”, spun reprezentanţii touroperatorului.

Românii au fost, şi în acest an, principalii turişti pe litoralul bulgăresc, alături de cei bulgari. La distanţă, topul turiştilor străini este urmat de Germania, Ucraina, Polonia, Serbia, Franţa şi Olanda. 30% din totalul turiştilor de pe litoralul bulgăresc au fost, în acest an, români, dintr-un total de 1.532.505 de turişti. Anul trecut, dar în contextul unei cifre mult mai mici, românii au reprezentat aproape 40% din totalul turiştilor, iar în 2019, ultimul an turistic normal, doar 8,37%.

”Deşi a fost înregistrată o creştere de aproape 3 ori faţă de anul precedent, 2021 a fost totuşi un an foarte greu, care a pus presiune foarte mare atât asupra agenţiilor de turism, cât şi asupra hotelierilor. Pe de o parte agenţiile au procesat într-un timp foarte scurt un volum mare de rezervări, iar hotelierii nu au prevăzut o creştere bruscă a numărului de turişti şi, în unele momente, au reuşit cu greu să facă faţă acestei situaţii. Am remarcat o revenire a numărului de turişti români care au ales litoralul bulgăresc, faţă de celelalte pieţe, care au stagnat foarte mult. Alături de turiştii bulgari, românii au fost cei mai numeroşi şi au salvat pentru al doilea an consecutiv litoralul bulgăresc. Am constatat, oricum, o tendinţă clară: turiştii propriilor ţări au optat mult mai mult pentru turismul intern, atât în cazul Bulgariei şi României, precum şi al Greciei sau Turciei. Turismul intern a crescut mai mult ca oricând în cazul multor ţări, iar mult mai mulţi turişti au preferat să viziteze ţările vecine, aşa cum a fost şi cazul românilor”, declară Sebastian Constantinescu, director general Travel Planner.

Potrivit consultanţilor Travel Planner, românii se interesează deja de ofertele de ski şi de Revelion pentru staţiunile montane ale Bulgariei, care rămâne, în continuare, şi una dintre destinaţiile de iarnă preferate. Toţi turiştii sunt însă atenţi în continuare la situaţia epidemiologică.

În vara anului 2021, în special în a doua parte a sezonului, vârful fiind luna august, nu au mai fost locuri disponibile la hoteluri. Hotelierii de pe litoralul bulgăresc nu au mai promovat oferte speciale în vârful de sezon şi chiar au fost luaţi prin surprindere de cererea foarte mare venită pe ultima sută de metri, pentru ultima parte a lunii iulie şi pentru luna august.

Litoralul bulgăresc a atras foarte mulţi români în iulie şi mai ales în august, datorită faptului că Bulgaria a eliminat orice restricţie pentru România şi a garantat acceptarea turiştilor până la 31 august. Premisele nu erau cele mai bune în prima parte a anului. Începând cu 27 mai, când Bulgaria a ajuns pe lista verde şi a eliminat orice restricţie pentru intrarea în ţară, a crescut exponenţial numărul de rezervări. În paralel, destinaţii precum Turcia şi Grecia intraseră pe lista roşie. Atunci când Bulgaria a intrat pe lista galbenă, s-a înregistrat o scădere importantă a numărului de rezervări noi, iar când a intrat pe lista roşie rezervările aproape s-au oprit.

„Touroperatorii din vest au intenţii serioase de a reveni la nivelul din 2019. Astfel de semnale au existat încă din această vară, însă probabil se vor concretiza în 2022. În acest context, credem că anul viitor va fi un sezon mai bun pentru litoralul bulgăresc. Creşterea numărului de turişti în Bulgaria se datorează, într-o anumită măsură, şi faptului că aceştia au fost condiţionaţi să călătorească local şi regional. Evoluţia numărului de turişti români în Bulgaria depinde de cum vor continua aceştia să se raporteze la litoralul românesc şi în ce măsură se vor orienta către alte destinaţii, în funcţie de restricţiile impuse de situaţia epidemiologică. Oricum, cu siguranţă, Bulgaria va rămâne în continuare una din principalele destinaţii estivale pentru români”, adaugă reprezentanţii companiei.

Litoralul bulgăresc are succes şi pentru că reprezintă o alternativă la litoralul românesc, datorită proximităţii, a tarifelor mai bune şi a variantelor all inclusive. În contextul în care cele mai accesibile destinaţii au fost şi vor rămâne litoral bulgăresc şi cel cel românesc, Bulgaria continuă să atragă tot mai mulţi turişti români.

„Litoralul nostru încă nu reuşeşte să vină mereu în întâmpinarea turiştilor şi să corespundă aşteptărilor prin prisma raportului calitate-preţ potrivit”, mai spun ei.

Pentru vacanţele în 2022, turiştii pot obţine preţuri bune mai ales prin rezervările tip early booking, care vor demara, probabil, în luna noiembrie. Rezervările early booking vor avea un mare avantaj, ţinând cont că vor apărea cu siguranţă scumpiri ale tarifelor generate de creşterea costului la energie electrică, gaze şi inflaţie sau vor fi mai puţine camere disponibile pentru români, datorită revenirii turiştilor din vest. Mulţi hotelieri încearcă să aducă şi îmbunătăţiri structurilor de cazare. Anul viitor poate fi primul an care să se apropie de 2019 pentru turismul din Bulgaria, ţară care depinde mult de sosirea turiştilor străini.

Travel Planner împlineşte anul acesta 13 ani. Am început activitatea în vara anului 2008, în pragul crizei economice şi până în acest moment a acumulat peste 160.000 de turişti.

Un singur județ în scenariu verde, două în galben, restul țării în scenariu roșu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here