Remediile rapide pentru răceală și gripă nu fac altceva decât să înrăutățească situația

Sare amară, zinc, băi de detoxifire, vitamine, echinaceea, toate sunt depășite. Supa de pui se pare că funcționează, scrie publicația The Outline, într-un articol semnat de Angela Lashbrook.

🔷 „Am lucrat cândva înr-un birou despre care sunt convinsă că era de fapt un frigider. Oamenii care lucrau în acea cutie de beton gen «open-space», erau deseori bolnavi, probabil din cauza faptului că mulți dintre ei nu se spălau pe mâni niciodată după ce foloseau toaleta. Ceea ce făceau era să se îndoape cu vitamina C amestecată într-un pahar de apă de la robinet sub formă de băutură acidă. Prepararea băuturii carbogazoase părea să fie secretul pentru a-ți purta suplimentul ici-colo, iar cei mai șmecheri dintre noi făceau chestia asta.

Dar nu eram cei mai sănătoși oameni. În pofida convingerii extravagante și uneori chiar disperate că vitamina C ne va ține în viață încă o zi, nu este încă foarte clar că lucrurile stau chiar așa. Continuăm să ne agățăm de așa numitele povești din bătrâni când vine vorba de prevenirea și tratarea tusei, răcelii și gripei; de fapt, interesul pentru medicina alternativă și complementară, cum ar fi vitamine, tratamente pe bază de plante și acupunctură, a luat o mare amploare în ultimele decenii. Dar în cele din urmă, cheltuim bani și energie pe metode preventive și tratamente care, în cel mai bun caz, nu funcționează și în câteva cazuri rare ar putea să te îmbolnăvească și mai rău.

«Suplimentele și vitaminele rareori fac rău», mi-a spus Gary Freed, profesor de pediatrie la Universitatea din Michigan Ann Arbor Medical School. «Ceea ce fac, totuși, este să irosească banii oamenilor».

Freed a efectuat recent un sondaj la peste 2.000 de părinți, reprezentativ pentru populația din SUA și a descoperit că 70% dintre ei apelează la strategii populare pentru a preveni o eventuală răceală la copiii lor. Aceste metode includ interdicția de a merge afară cu părul ud, limitarea timpului petrecut afară pentru a evita îmbolnăvirea sau, din contră, încurajarea unor activități de lungă durată în aer liber pentru prevenirea îmbolnăvirii.

Sunt prea puține dovezi pentru a recomanda oricare dintre aceste metode pentru a fi sănătos, deși dacă este destul de frig afară părul ar putea îngheța și s-ar rupe, ceea ce nu este chiar foarte plăcut.

Mai mult de 50% dintre părinți dau suplimente și vitamine copiilor în speranța că vor ține departe răceala, asta chiar în pofida unor dovezi din ce în ce mai multe prin care se observă că foarte puține dintre aceste suplimente se pot ridica la înălțimea promisiunilor.  

Una dintre cele mai populare plante pentru susținerea imunității, echinaceea, este cumva ambiguă, în cel mai bun caz. Dacă o mână de studii dovedesc că aceasta poate reduce riscul de a răci, există totuși alte studii, cum ar fi un proces de control aleatoriu din 2004, care nu au reușit să reproducă rezultatele anterioare. Un studiu din 2018 (cu o schemă foarte bună) continuă să susțină accesași idee, afirmând că echinaceea, asemenea altor suplimente populare și remedii pe bază de plante, cum ar fi zinc, usturoi, ginseng, ulei de eucalipt și miere, «nu au dovedit niciun efect» în tratarea unei răceli comune. Chiar și suplimentele cu Vitamina C, de exemplu – principala vitamină (să fim sinceri, chiar delicioasă) în rândul vitaminelor populare cu portocale – nu s-a dovedit a fi foarte eficientă în reducerea incidenței răcelilor la cei mai mulți oameni, conform dovezilor unui metastudiu din 2013.

Excepția a fost dată de cei cu solicitări fizice dure cum ar fi schiori, alergători de maraton, cei care efectuează pregătire militară în condiții de frig extrem, care au avut mai puține răceli prin folosirea regulată de vitamina C înainte de a se îmbolnăvi. Dar – cu oarecare precauție – putem spune că suplimentul cu vitamina C nu pare să fie dăunător. Dacă vă place gustul acidulat de portocală, puteți să luați. Trebuie să fiți totuși conștienți că 12,91$ ar putea fi cheltuiți în zadar. «Atât timp cât țineți cont de dovezi și vă adaptați așteptările, nu pare să fie ceva rău dacă luați vitamina C când simțiți că se apropie o răceală», scrie Carolyn Bevan, neuroimunolog la Northwestern Medicine, pentru jurnalul medical online al Universității New York. «Dacă totuși doriți o mai puternică aprobare pentru efectul vitaminei C înainte de a merge la farmacie, va trebui să așteptați».

«Băile de detoxifiere» în care pacientul face baie în apă fierbinte cu sare amară, praf de copt, ghimbir, uleiuri esențiale, oțet de mere și/sau semințe de muștar reprezintă un alt tratament popular pentru răceală în rândul bloggerilor de wellness (sănătate/bunăstare). Site-uri cum ar fi Wellness Mama pretind că aceste băi pot «înlătura toxinele din organism», iar site-ul MindBodyGreen afirmă că băile de detoxifiere pot «facilita eliminarea toxinelor, proces prin care se curăță ficatul, rinichii și tiroida». Aceste băi se spune că își desfășoară magia prin «deschiderea porilor» și «eliminarea toxinelor pe care noi le luăm din aerul poluat și hrana procesată».

Dar am fost incapabil să găsesc vreo dovadă prin care «băile de detoxifiere» ar putea  fie să prevină debutul unei răceli, fie să ajute la ușurarea simptomelor; chiar și inhalarea de aer cald umed nu s-a dovedit a fi un tratament sigur pentru răceală. În experiența mea umoristică și total neștiințifică, băile m-au făcut să mă simt și mai rău decât înainte: amețită, deshidratată și oarecum cu mai multe dureri decât înainte de a intra în apă. Este de înțeles de ce toți ne agățăm chiar și de un fir de pai  pentru a ne simți mai bine atunci când suntem într-o situație groaznică.

Așadar, ce poți să faci dacă simți că te paște o răceală și nu vrei să te îmbolnăvești sau dacă deja ești răcit și vrei să se termine mai repede?

Din păcate, nu prea multe. Cel mai bun lucru pentru prevenire este de a practica o bună igienă, cum ar fi spălatul pe mâni frecvent, ștergerea suprafețelor din casă, evitarea atingerii feței și evitarea posturii față în față cu persoane care sunt răcite, cum ar fi «unichiul Edward și mătușa Freda care vor să te îmbrățișeze și să te sărute», mai declară Freed.

Tratamentul, spune el, «este cu totul un alt joc și nu este la fel de clar precizat ca prevenirea. Este neclar pentru unele metode de tratament care este efectul placebo(la nivel psihic) și care este de fapt efectul real curativ al medicamentelor».

Unele medicamente disponibile în farmacii, cum ar fi antihistaminice sau analgezice cum ar fi ibuprofen sau aspirină pot  să calmeze temporar simptomele, dar trebuie să fiți precauți când administrați astfel de medicamente la copii. Sunt multe studii care au demonstrat că părinții nu au înțeles corect cum se face administrarea la copii. Conform lui John Snyder, pediatru la Spitalul de copii Boston, peste 7000 de copii cu vârste sub 12 ani ajung la spitale în fiecare an din cauza consecințelor  nedorite ale administrării unor medicamente pentru răceală și tuse cumpărate de la farmacii.

O metodă neconcludentă (dar promițătoare și chiar încântătoare) de tratament este supa de pui. Conform Northwestern Medicine, supa fierbinte de pui dilatează vasele de sânge, fapt ce ajută la facilitarea deplasării mucusului; sarea și electroliții din supă ajută la hidratare; și ar putea chiar îmbunătăți abilitatea organismului de a lupta cu alte forme de boli contagioase. Centrul medical de la Universitatea din Pittsburgh notează faptul că supa nu numai că este extrem de nutritivă și hidratantă, dar ea calmează durerea în gât și este ușor de digerat.

Până ce răceala obișnuită este vindecată sau cel puțin până ce nu avem ceva mai serios, o cercetare mai bună asupra subiectului în cauză, cel mai bun lucru este să ne spălăm pe mâini și să sperăm că nu strănută nimeni în direcția noastră.

Cred că unul dintre cercetători, observând impactul zincului asupra unei răceli comune în 1998, a zis-o cel mai bine:

Așadar ce ar trebui să facă doctorii? Care este adevărul? Misticii estici și fizicienii subatomici pun la îndoială existența unui adevăr unitar, argumentând faptul că adevărul este relativ și depinde de împrejurările celui care observă, ale obiectului observat și de întrebarea pusă. Aceia dintre noi care am îmbrățișat filosofia Aristoteliană credem că adevărul există, așteptând să fie descoperit. În timp ce se face multă publicitate pe marginea acestui subiect și a anunțării zincului drept leacul universal, dovada științifică este încă neconcludentă.” 🟦

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here