Foto: INQUAM/Octav Ganea

Acțiunile Avocatului Poporului, Renate Weber, din ultima lună sunt lăudate de Sputnik, unul dintre instrumentele de propagandă ale Kremlinului. În viziunea Renatei Weber, medicii au devenit, treptat, din eroi, „dictatori”, notează Newsweek.ro.

Prima măsură a fost sesizarea Curții Constituționale privind neconstituționalitatea instituirii carantinei și izolării prin ordin al ministrului Sănătății, pe data de 27 mai. La acea vreme, România gestiona bine evoluția epidemiei de COVID, iar numărul de infectări era în scădere.

Este vorba de faptul că în loc să fie reglementări prin lege, lucrul acesta este transferat către ministrul Sănătății care, prin ordine de ministru, – că pe baza ordinelor lui iau ceilalți măsuri – poate să restrângă libertăți”, a susținut Renate Weber. Acesta a fost primul moment în care s-a vorbit despre libertatea de a-i putea infecta pe alții. Curtea Constituțională avea să confirme apoi sesizarea Avocatului Poporului. Urmarea: sute de pacienți infectați s-au externat la cerere. O parte dintre ei au infectat alți oameni, iar câțiva s-au întors la spital direct la Terapie Intesivă.

Al doilea pas a fost decizia Avocatului Poporului de a asimila spitalele cu centrele de detenție. La 10 iunie, unitățile medicale din România au primit o înștiințare care i-a revoltat pe medici.

Prin Mecanismul național de prevenire a torturii, instituția condusă de Renate Weber, în cadrul Domeniului privind prevenirea torturii în locurile de detenție, a anunțat managerii mai multor spitale că unitățile sunt monitorizate. 

Pentru ca totul să fie cât mai vizibil spitalele au fost somate să afișeze în locuri vizibile pliante pentru informarea pacienților, dar și a angajaților din care reiese că unitățile sunt monitorizate prin mecanismul național „anti-tortură”.  

La acea vreme, medicii nu erau încă „dictatori”, dar începeau să devină.

Al treilea pas a fost, pe 13 iulie, când Legea carantinei și izolării era în dezbatere în Parlament. Renate Webber a afirmat la Antena 3 că și forma trecută prin Camera Deputaților este neconstituțională, vorbind despre „muncă forțată” și spunând că „Guvernul a complicat extrem de mult lucrurile cu acest proiect de lege”.

2 COMENTARII

  1. In schimb …noi nu vrem dictatura prostilor…inganfatilor… ce nu au teama de nimic…nici de virus …nici de lege…straini de legea bunului simt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here