Liderii deputaților și senatorilor PNL, Florin Roman și Daniel Fenechiu, au depus, miercuri, amendamente la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare prin care propun impozitarea progresivă a pensiilor speciale de la 10% până la 95%.

În calitate de lider de grup al PNL de la Camera Deputaților, alături de liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, am depus azi un amendament la OUG 29/2020, prin care solicităm impozitarea progresivă a pensiilor speciale de la 10% și până la 95%. Este vremea solidarității și a constrângerilor pentru toată lumea, inclusiv a celor care, beneficiind de pensii speciale, pot contribui la efortul financiar de care avem acum, atât de multă nevoie. (…) În categoria pensiilor speciale supuse impozitării progresive am introdus: parlamentarii și funcționarii parlamentari, magistrații și personalul auxiliar, inclusiv judecătorii CCR, funcționarii Curții de Conturi, Avocatul Poporului, personalul navigant, personalul diplomatic. Nu întră în categoria impozitării progresive polițiștii și militarii, beneficiari ai unor pensii militare”, afirmă Florin Roman, într-un comunicat.

Liderul deputaților liberali arată că economiile rezultate din impozitarea pensiilor speciale vor merge către achiziționarea de aparatură medicală, echipamente și materiale sanitare, dar și pentru stimularea financiară a personalului aflat în „prima linie a războiului cu epidemia de coronavirus” – medici, asistenți, polițiști, armata, jandarmi, pompieri, ambulantieri, biologi și bio-chimiști, personal de triaj, de la IGSU sau funcționari ai serviciilor sociale din primarii, care asigura alimentele și medicamentele necesare la domiciliu pentru vârstnici.

Român precizează că propunerea vizează impozitarea cu 10% a pensiilor speciale între 2.001-4.000 lei, cu 60% a celor cuprinse între 4.001-7.000 lei și cu 95% a celor care depășesc cuantumul de 7.000 lei.

Am optat pentru varianta impozitării progresive, motivată de starea de urgență, pentru a nu întră în conflict constituțional cu decizii ale CCR, care interzic eliminarea totală a acestui tip de privilegii. În plus, amendarea legii de modificare a OUG poate trece maxim într-o săptămâna de Parlament, dacă există voință politică. Pentru că sunt convins că se va bucură de susținerea tuturor forțelor politice responsabile!”, susține liberalul.

Și PSD a anunțat că dorește tăierea pensiilor speciale.

Proiectul de lege ar urma să fie votat în Parlament săptămâna viitoare.

Comisia pentru drepturile omului a Camerei Deputaților a avizat favorabil, joi, inițiativa legislativă care prevede, printre altele, ca Avocatul Poporului să aibă o indemnizație lunară echivalentă cu a judecătorilor cu grad maxim de la Înalta Curte de Casație și Justiție. De asemenea, s-a votat că Avocatul Poporului să beneficieze de pensie specială.

Proiectul este semnat de patru deputați PSD (Florin Iordache, Adrian Solomon, Marian Cucsa și Claudia Gilia), doi deputați UDMR (Izabella Ambruș și Eva Csep), deputatul PNL Adriana Săftoiu și deputatul Steluța Cătăniciu (neafiliat). Documentul a fost înregistrat la Camera Deputaților pe 9 martie 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here