Reputat virusolog român: Pandemia COVID-19 „nu e așa de periculoasă”. Despre hantavirus: „Lăsaţi-mă în pace, că e veche”

Pandemia de COVID-19 nu este atât de periculoasă pe cât, este de părere Molnar Geza, unul dintre cei mai reputați virusologi din România, cu o experiență vastă în domeniul bolilor transmisibile.

Este dificil de stabilit care pandemie a fost „cea mai gravă din istoria omenirii”, deoarece toate au fost diferite, a declarat Molnar Geza într-un interviu pentru Cluj24.ro.

Întrebat dacă ar putea fi numită această pandemie drept cea mai gravă, virusologul a răspuns: Nu! Asta nu e aşa de periculoasă. Adică, la 1 sau maxim 2%… Nu vorbesc de zone izolate, unde a ajuns la 4% mortalitatea, în Italia de Nord. În Spania, în anumite locuri, o să ajungă la 5%. Dar media este sub 2%. Ori, numai la MERS, mortalitatea a fost de 30%. Slavă Domnului că au fost numai 2.000 şi ceva de cazuri. Iar în Africa Centrală, la Ebola, mortalitatea a ajuns la 70%.”

Un alt subiect abordat vizează hantavirusul. Recent, în presa internațională a circulat informația că un bărbat din China a murit din cazua unui virus similar coronavirusului. Testele au indicat că aceste fusese infectat de un hantavirus.

Conform Centrului de Control si Preventie a Bolilor, hantavirusul face parte din familia virusurilor care se propagă din cauza rozătoarelor şi produc anumite boli oamenilor.

Virusul nu se ia pe calea aerului. Acesta poate fi luat dacă persoanele intră în contact cu urină, materii fecale sau saliva rozatoarelor. De asemenea, cine este muşcat de o gazdă poate fi infectat cu hantavirus.

Legat de acest subiect, Molnar Geza a făcut următorul comentariu: „Lăsaţi-mă în pace, că e veche, a fost în China şi hantavirus, sub denumirea de dobrova din Balcani, a fost şi în România. Nu e nicio noutate. A găsit cineva că e un caz de hantavirus sau un focar de hantavirus şi acum a apărut şi ăsta pe ştiri, că ce senzaţie. Dar cel care a scris ştirea habar n-a avut ce înseamnă hantavirus. E un virus cu denumiri diferite în diferite teritorii. Şi tot de la animale vine, de la rozătoare.”

CITIȚI AICI INTERVIUL INTEGRAL.

Ministerul Sănătăţii a anunţat duminică încă un deces în urma unei infecţii cu noul coronavirus, un bărbat de 66 de ani din judeţul Timiş, contact cu un membru al familiei revenit din Germania.

În data de 24 martie s-au recoltat probe biologice pentru COVID 19 care au fost testate la Spitalul „Victor Babeş” – Timişoara. Rezultatul testării din data de 25 martie a fost pozitiv.

Bărbatul avea patologie preexistentă: diabet zaharat tip II, HTA grad III.

Este al 38-lea deces al unei persoane infectate cu noul coronavirus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here