Un avion F-35 antrenându-se în Israel. Sursa foto: The Jerusalem Post

„Bugetul aprobat recent este destinat pentru asta”, a declarat șeful Statului Major al Armatei de Apărare a Israelului (Israel Defense Forces -IDF), locotenent-gen. Aviv Kohavi Kohavi. În același timp, Israelul depune eforturi pentru a determina Washingtonul să preseze Teheranul, scrie The Jerusalem Post.

Armata israeliană își accelerează planurile operaționale împotriva Iranului din cauza progresului programului nuclear al Republicii Islamice , a anunțat șeful Statului Major al IDF, locotenent-gen. Aviv Kohavi.
Progresul programului nuclear iranian a condus IDF să-și accelereze planurile operaționale, iar bugetul de apărare recent aprobat este destinat pentru asta„, a spus el.
Kohavi a comentat că prim-ministrul Naftali Bennett a ajuns în Statele Unite unde va avea o întâlnire cu președintele american Joe Biden și alți înalți oficiali. Bennett este așteptat în timpul primei sale vizite la Casa Albă pentru a-l convinge pe Biden să-și înăsprească abordarea față de Iran și să renunțe la eforturile de a reînvia Planul de Acțiune Comprehensiv Comun 2015 (JCPOA)
Când am început să planificăm vizita, revenirea la acord părea sigură”, a spus Bennett înainte de plecarea sa de marți. „De atunci, timpul a trecut, președintele din Iran s-a schimbat și lucrurile par mult mai puțin sigure. În opinia noastră, este posibil să nu existe o întoarcere la acord ”.
Fără opțiuni diplomatice care ar putea împinge Teheranul să oprească programul său nuclear, armata israeliană consideră că Republica Islamică trebuie să fie conștientă că, dacă va continua cu programul său, se va confrunta cu sancțiuni mai dure și o adevărată opțiune militară pentru a-l opri.
Bugetul de apărare de 58 de miliarde de NIS stabilit pentru IDF în anul următor este de așteptat să permită armatei israeliene să se concentreze asupra amenințărilor reprezentate de Iran în întreaga regiune, cu unele NIS 3.5b. desemnat special pentru aceasta.
IDF de-a lungul frontierei de nord dintre Israel și Liban. (credit: IDF SPOKESPERSON'S UNIT)IDF de-a lungul frontierei de nord dintre Israel și Liban. (credit: IDF SPOKESPERSON’S UNIT)
Israelul consideră că programul nuclear al Iranului este preocuparea nr. 1 și, deși Iranul a negat în mod constant că ar fi încercat să construiască o bombă nucleară, tensiunile au crescut pe măsură ce Occidentul încearcă să reia discuțiile privind relansarea acordului pentru a reduce programul nuclear de la Teheran.
Locotenent-gen. Aviv Kohavi Kohavi a arătat clar că consideră JCPOA periculos, spunând public că a îndrumat IDF să pregătească noi planuri operaționale pentru a lovi Iranul pentru a opri programul său nuclear, dacă este necesar.
În ultimele luni, principalul ofițer militar israelian a vizitat Washingtonul de mai multe ori, întâlnindu-se cu înalți oficiali americani, inclusiv secretarul apărării Lloyd Austin, consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, președintele șefului statului major general, generalul Mark Milley, șeful comandamentului central al SUA. Kenneth McKenzie și șeful comandamentului operațiunilor speciale din SUA, generalul Richard Clark.
Deși Washingtonul continuă pe calea diplomatică, sperând să aducă Teheranul să semneze un nou acord, americanii sunt pe deplin conștienți de îngrijorările Ierusalimului cu privire la un acord viitor.
Se crede că Iranul continuă să dezvolte capacitățile de a produce un arsenal de arme nucleare, precum și rachete balistice capabile să transporte focoase nucleare.
Teheranul a fost de asemenea interzis în temeiul JCPOA să transfere orice arme în țări terțe. Dar Iranul, care posedă peste 1.000 de rachete balistice cu rază scurtă și medie de acțiune, este suspectat că va continua contrabanda cu arme către țări și actori non-statali, precum Hezbollah la granița de nord a Israelului și Hamas, în Fâșia Gaza.
Șeful Statului Major al IDF, Aviv Kohavi, trece cu vederea un exercițiu militar (credit: UNITATE DE Purtător de cuvânt al IDF)Șeful Statului Major al IDF, Aviv Kohavi, trece cu vederea un exercițiu militar (credit: UNITATE DE Purtător de cuvânt al IDF)
Iranul are mai multe tipuri de rachete care ar putea ajunge pe teritoriul israelian, inclusiv Khorramshahr 2, cu o autonomie de până la 2.000 de kilometri (1.243 mile), și Shahab-3.
IDF a recunoscut că amenințarea cu rachete convenționale a Iranului este o preocupare majoră pentru Israel. În ciuda apărării sale aeriene multistratificate, este posibil să nu fie în măsură să se confrunte cu baraje intense de rachete lansate de Iran și de grupurile sale proxy, cum ar fi Hezbollah în Liban sau milițiile șiite din Irak.
Republica Islamică a continuat, de asemenea, să se consolideze în grupări, precum Hezbollah din Orientul Mijlociu, pentru a ataca interesele Israelului și ale SUA.
Ca atare, „IDF lucrează sistematic și în diferite moduri pentru a reduce influența Iranului în Orientul Mijlociu”, a spus Kohavi.
În ultimul an, a existat o creștere a numărului de operațiuni de „război între războaie” desfășurate de Israel, precum și mai multe ținte lovite, majoritatea atacurilor aeriene vizând apărarea iraniană și contrabanda cu arme în Siria și chiar pe mare.
Se estimează că presupusele atacuri israeliene împotriva navelor iraniene au oprit între 1,2 și 2 milioane de dolari care mergeau la grupări teroriste din Orientul Mijlociu.
În plus față de aceste atacuri, au existat numeroase activități clandestine, desfășurate în interiorul Iranului, care au atras critici asupra Israelului, precum asasinarea în noiembrie a omului de știință, Mohsen Fakhrizadeh, responsabil cu programul nuclear iranian. De asemenea, zeci de atacuri cibernetice, atribuite Israelului, au vizat programul nuclear al Iranului, inclusiv trei care vizează situl de îmbogățire a uraniului din Natanz.
FDI știe că comunitatea internațională nu are niciun interes într-un război cu Iranul, fiecare țară tratându-și propriile probleme interne, cum ar fi pandemia de coronavirus în curs. Dar dacă pericolul crește, armata israeliană are toate opțiunile pe masă pentru a-și proteja cetățenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here