Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a stabilit, în şedinţa de marţi, ca restaurantele să fie închise în interior. Vor fi închise teatrele, cinematografele şi sălile de spectacole a anunţat prefectul Gheorghe Cojanu, transmite News.ro.

Totuşi, masa va putea fi servită în interior doar de clienţii hotelului sau pensiunii respective. CMBSU a aprobat şi măsura recomandată de DSP Bucureşti ca masca să fie obligatoriu purtată în jurul şcolilor, pe o distanţă de 100 de metri. „S-a impus purtarea măştii de la copii de vârstă de peste 5 ani şi adulţi, în intervalul orar 07.45, şcolile încep dimineaţa la ora 8.00, şi până la 21.15, având în vedere că încheierea cursurilor are loc la ora 21.00”, a precizat Cojanu, care a adăugat că măsurile sunt aplicate de miercuri şi vor fi în vigoare cel puţin 7 zile sau până când rata de infectare va scădea sub 1,5 la mia de locuitori.

Principalele declarații ale prefectului Capitalei:

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare, alcoolice și non-alcoolice, în unitățile de tip restaurante și cafenele, în interiorul clădirilor, nu este permisă în București.Se face o excepție pentru unitățile de cazare – hotel, pensiune, alte asemenea – unde este permisă servirea în interior numai pentru cei cazați.

Activitatea sălilor de spectacole, concerte și alte asemenea este interzisă. Când rata va reveni sub 1,5 la mie vor fi reluate aceste activități.

Prezența persoanelor în jurul școlilor – s-a constatat că nu prea poartă lumea mască – s-a impus purtarea măștii de la copii peste 5 ani și adulți în intervalul 7:45 – 21:15. Revine obligația Primăriei Generale și a primăriilor de sector să delimiteze aceste zone – cum cred ce cuviință, chiar și cu o simplă vopsea, cu arătarea faptului că sunt 100 de metri față de școală.

Intensificarea activităților de control în târguri, piețe, transport în comun și perimetrele unităților școlare – aici lumea nici gând să poarte masca.

Angajații afectați de restrângerea activității economice – HoReCa și spectacole – vor beneficia de măsuri de sprijin, potrivit OUG 120/2020.

În momentul în care rata de incidență scade sub 1,5 la mie, comunicată săptămânal, Comitetul pentru Situații de Urgență se va reuni de îndată și va dispune reluarea tuturor activităților.

În ceea ce privește procesiunile religioase, Bucureștiul nu este vizat, deoarece CNSU s-a referit la pelerinaje, nu e cazul în Capitală, a detaliat Cojanu pentru Digi24: ”Nu am impus nicio măsură în sensul ăsta, e vorba de Iași în momentul de față, unde există o tradițională manifestare, anume Sfânta Parascheva”.

Restricții la nunți, botezuri vor fi, deoarece sunt interzise adunările în interiorul clădirilor. ”În afară, în exterior, nu s-a interzis nimic”, a explicat Cojan.

De asemenea, vor fi închise inclusiv saloanele de evenimente 

”Procesiunile religioase nu sunt interzise. S-a interzis prin hotărârea de aseară pelerinajul. Teatrele se vor închide, de mâine, și cinematografe și spectacole, absolut tot, până la revenirea la situația normală”, a mai explicat prefectul.

În privința cazinourilor și a jocurilor de noroc prefectul știe deocamdată nimic: ”Așteptăm ca CNSU să ia o asemenea măsură și ne vom adapta”.

De asemenea, toate unitățile de învățământ care au fost afectate, dacă se ajunge la trei elevi, trec în scenariul roșu. Acum nu există încă un astfel de caz în București, dar Inspectoratul Școlar va comunica când este cazul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here