Reuniune de urgență a NATO, la cererea Turciei. Rusia mută cu nave de război

Foto: Twitter

Ambasadorii la NATO ai statelor membre ai organizaţiei se vor reuni vineri pentru consultări legate de evoluţia situaţiei din Siria, la cererea Turciei, în baza Articolului 4 al Tratatului Alianţei, a anunţat secretarul general Jens Stoltenberg, după ce 33 de soldaţi turci au fost ucişi joi într-un atac aerian sirian în regiunea Idlib, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

‘Astăzi, Consiliul NATO se reuneşte la cererea Turciei pentru consultări în baza Articolului 4 al Tratatului fondator de la Washington al NATO, cu privire la situaţia din Siria’, a transmis Stoltenberg pe Twitter.

Conform Articolului 4 din Tratat, orice stat aliat poate solicita ţinerea de consultări în situaţia în care consideră că îi sunt ameninţate integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea.

Jens Stoltenberg a avut joi seară o discuţie telefonică cu ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu.

Secretarul general al NATO a condamnat ‘loviturile aeriene oarbe ale regimului sirian şi aliatului său rus’ în provincia siriană Idlib şi a lansat un apel la ‘detensionare’, după moartea a cel puţin 33 de militari turci în bombardamente atribuite de Ankara Damascului.

Nave de război, trimise de Rusia spre coastele Siriei

Rusia a trimis două nave de război echipate cu rachete de croazieră Kalibr în Marea Mediterană spre coastele siriene, a relatat vineri agenţia de presă rusă Interfax, citând Flota rusă din Marea Neagră, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Două fregate din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră – ‘Admiral Makarov’ şi ‘Admiral Grigorovici’ – dotate cu rachete de croazieră ‘Kalibr-NK’ (varianta rusească a celebrelor rachete de croazieră americane Tomahawk) traversează în prezent strâmtorile Bosfor şi Dardanele, îndreptându-se spre Marea Mediterană, a precizat vineri dimineaţă un purtător de cuvânt al Flotei ruse din Marea Neagră, Aleksei Rulev, citat de Interfax.

Cele două nave de război, echipate cu armament de înaltă precizie, au plecat – conform unui plan dinainte stabilit – din baza Sevastopol a flotei (Crimeea) şi urmează să se alăture grupării navale permanente ruse din Marea Mediterană, potrivit acestuia.

Înainte de plecarea în Mediterana, cele două fregate au efectuat exerciţii la centrele de antrenamente ale Flotei Rusiei din Marea Neagră. O a treia fregată din acelaşi proiect 11356 – ‘Admiral Essen’ – îndeplineşte misiuni în Mediterana încă din decembrie 2019, a declarat purtătorul de cuvânt al Flotei ruse din Marea Neagră.

Fregatele ‘Admiral Makarov’ şi ‘Admiral Grigorovici’ au participat de mai multe ori până acum la operaţiunea rusă în Siria în Marea Mediterană.

Context

Soldaţii turci prinşi în focul armatei siriene se aflau printre ‘unităţile combatante ale grupărilor teroriste’, a explicat vineri Ministerul Apărării rus, la o zi după ce cel puţin 33 de militari turci şi-au pierdut viaţa într-un atac în Siria, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

‘Militarii turci, aflaţi în cadrul unităţilor combatante ale grupărilor teroriste, au fost prinşi în focul soldaţilor sirieni’ în provincia Idlib, a declarat ministerul, indicând că Turcia nu a comunicat prezenţa trupelor sale în zona vizată şi că acestea ‘nu ar fi trebuit să se afle acolo’.

‘Forţele aeriene ale Rusiei nu au fost utilizate în această zonă’, susţine Ministerul rus al Apărării în comunicatul său.

În virtutea unui acord ruso-turc, forţele turce prezente în provincia Idlib ar trebui să comunice poziţiile lor Rusiei, aliată a regimului sirian, cu scopul de a se evita incidentele armate. Ceea ce, potrivit Moscovei, nu a fost făcut joi, fapt ce a dus la moartea a cel puţin 33 de soldaţi turci.

Ministerul a mai spus că, de îndată ce Rusia a fost informată despre prezenţa militarilor Ankarei în zonă, ea a luat ‘toate măsurile pentru o încetare totală a focului de partea siriană, asigurând evacuarea în siguranţă a morţilor şi răniţilor pe teritoriul Turciei’.

Joi seara, Ministerul Apărării rus a acuzat Turcia de încălcarea acordului asupra Siriei prin susţinerea rebelilor cu tiruri de artilerie şi drone în zona Idlib.

Ministerul, citând un reprezentant rus pentru Siria, Oleg Juravliov, a declarat că o dronă turcă a fost doborâtă marţi, în timp ce traversa frontiera pentru a lovi trupele siriene.

Cele două ţări au încheiat în 2018 la Soci (Rusia) un acord prevăzând încheierea luptelor şi instituirea unor posturi de observare turceşti în regiunea Idlib, dar acest aranjament s-a spulberat în ultimele săptămâni, iar cele două părţi îşi pasează una alteia responsabilitatea.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat joi seara ‘loviturile aeriene oarbe ale regimului sirian şi aliatului său rus’ în provincia Idlib şi a lansat un apel la ‘detensionare’, după moartea a cel puţin 30 de militari turci în bombardamente atribuite de Ankara Damascului.

Stoltenberg a purtat o discuţie joi seară cu ministrul de externe turc, Mevlüt Cavusoglu, a cărui ţară este membră NATO, a declarat purtătoarea de cuvânt a Alianţei, Oana Lungescu, citată de AFP.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, îşi exprimase şi el joi seara ‘profunda îngrijorare’ faţă de escaladarea confruntărilor în nord-vestul Siriei, cerând din nou o încetare a focului în regiune, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

2 COMENTARII

  1. Parcă erau frați de sânge acești tirani???….cu rusul să nu faci alianțe, asta bagă cuțitul prin spate , așa a fost crescut de la Lenin până la Putin… unde-i Șerban Nicolae ???… Teodorovici,??…pe ăștia i-aș fi trimis pe linia frontului…uite d-aia au prins curaj aceste jeguri …unde mai pui că discotecotecarul dorea suspendarea Președintelui!!!?… acum se leagă totul… sarcini de la Kremlin…de la tătuca…. suspendarea președintelui , trecerea infractorului de la Senat în funcția de președinte și gata a doua zi aveam vizita lui Putin cu diviziile omon la București…și nu mai plecau in veci de aici….oare helvig n-are nimic de spus???….încă mai sunt in viață acești trădători ???… n-au murit de coronavirus???..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here