Reuniunea de la Ramstein | SUA îi îndeamnă pe aliaţi „să sape mai adânc” în privinţa ajutorului militar pe care îl pot furniza Ucrainei

Sursa: Twitter

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, i-a îndemnat vineri pe aliaţi, la începutul reuniunii de la Ramstein, să „sape mai adânc” în ceea ce pot face pentru a sprijini militar Ucraina, o declaraţie interpretată ca o aluzie la adresa Germaniei de a furniza tancuri Kievului, relatează Reuters şi The Guardian, potrivit News.ro.

Liderii din domeniul apărării din aproximativ 50 de ţări s-au întâlnit vineri la baza aeriană americană Ramstein din Germania, pentru a decide ce fel de ajutor militar pot furniza în continuare Ucrainei.

„Rusia se regrupează, recrutează şi încearcă să o reechipare”, a declarat Austin la începutul reuniunii. „Acesta nu este un moment pentru a încetini. Este un moment pentru a săpa mai adânc. Poporul ucrainean ne urmăreşte”, a mai spus el, fără a face o referire specifică la tancuri.

La întâlnirea de la baza americană Ramstein participă personal şi ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, iar preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat participanţilor prin legătură video.

În discursul său, Volodimir Zelenski a declarat că Rusia caută să distrugă naţiuni. El a spus că nu mai este timp şi că „trebuie acţionăt rapid”. Este vorba de a decide „în ce fel de lume vom trăi”, iar „Kremlinul trebuie să piardă”.

„Sunteţi oameni puternici din ţări puternice”, a spus el auditoriului. „Vă încurajez să luaţi astfel de decizii, care pot vlăgui răul rusesc. Este în puterea voastră să garantaţi artileria şi avioanele care vor zdrobi teroarea. Este în puterea voastră să faceţi posibilă victoria”, a mai spus Zelenski.

Statele Unite au anunţat joi un ajutor militar suplimentar de 2,5 miliarde de dolari pentru Ucraina, un pachet care va include mai multe vehicule blindate şi muniţie. Însă principala întrebare este dacă Germania va trimite tancuri de luptă Leopard în Ucraina sau cel puţin va aproba transferul acestora din ţări terţe.

Germania a devenit unul dintre principalii susţinători militari ai Ucrainei ca răspuns la invazia din partea Rusiei, depăşind un tabu ce-şi avea originile în istoria sângeroasă a secolului XX, dar nu a fost încă de acord să trimită tancuri sau să permită altor ţări să trimită propriile tancuri fabricate în Germania.

Tancurile Leopard sunt considerate ca fiind cele mai potrivite pentru Ucraina, deoarece sunt utilizate pe scară largă, ceea ce înseamnă că mai multe ţări ar putea contribui fiecare cu o parte din tancurile lor pentru a sprijini Ucraina. Acest lucru ar facilita, de asemenea, gestionarea de către Ucraina a întreţinerii echipamentelor şi instruirii militarilor care le operează.

Criticii spun că Olaf Scholz, cancelarul german, şi partidul său social-democrat aflat la guvernare în cadrul unei coaliţii sunt prea lenţi, aşteptând ca aliaţii să acţioneze primii, în loc să îşi asume responsabilitatea în calitate de cea mai apropiată putere occidentală faţă de Ucraina. Surse guvernamentale din Germania au declarat că Berlinul ar acţiona în problema tancurilor Leopard dacă Statele Unite ar fi de acord să trimită şi ele tancuri Abrams, de fabricaţie americană, în Ucraina.

Statele Unite au precizat însă că nu vor trimite Abrams prea curând, argumentând că ar fi un coşmar logistic pentru trupele ucrainene să folosească tancurile americane, din cauza combustibilului necesar (kerosen) şi a întreţinerii costisitoare.

Într-unul dintre primele sale interviuri în calitate de nou ministru al apărării al Germaniei, Boris Pistorius nu a spus însă în mod explicit că livrările de tancuri Abrams ar fi o condiţie pentru livrările de tancuri Leopard.

„Suntem conştienţi de faptul că (tancul Leopard) poate juca un rol important”, a declarat el la postul public de televiziune german ZDF, subliniind totodată importanţa deciziilor transatlantice comune. „Nimeni nu exclude faptul că tancul Leopard poate fi livrat – sau poate fi aprobată livrarea din partea altor parteneri europeni”, a adăugat el.

Presiunea publică a crescut asupra Berlinului.

„Ucrainenii vor lupta! Cu tancuri sau fără. Dar fiecare tanc de la Ramstein înseamnă vieţi ucrainene salvate”, a scris pe Telegram vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.

Mai multe ţări vor anunţa vineri trimiterea de tancuri Leopard 2 în Ucraina în cadrul reuniunii de la Ramstein, a declarat joi ministrul lituanian al apărării.

Polonia, de pildă, ar putea trimite tancuri Leopard 2 Ucrainei chiar şi fără aprobarea Germaniei, a declarat vineri ministrul adjunct de externe.

Marea Britanie a anunţat, la rândul său, că va trimite 14 dintre principalele sale tancuri de luptă, împreună cu sprijin suplimentar de artilerie, un pas pe care oficialii speră că va deschide uşa pentru ca Germania să facă o mişcare similară.

Finlanda a anunţat, de asemenea, o nouă donaţie de echipamente de apărare, dar aceasta nu include tancurile Leopard 2 de producţie germană, pe care a declarat că le-ar putea trimite şi ea, dacă există un acord cu aliaţii.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a repetat vineri declaraţia făcută în repetate rânduri că furnizarea de tancuri suplimentare Ucrainei de către ţările occidentale nu va schimba cursul conflictului, dar se vor adăuga la problemele poporului ucrainean.

Aliaţii Kievului se întâlnesc la Ramstein. Ucraina așteaptă tancurile Leopard

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here