Reuters: FBI nu a găsit dovezi suficiente că revolta de la Capitoliu a fost un atac coordonat

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) nu a găsit dovezi suficiente că atacul din 6 ianuarie de la Capitoliu a fost rezultatul unui complot organizat pentru a răsturna rezultatul alegerilor prezidenţiale, informează Reuters, care citează mai multe surse.

Deşi oficialii federali au arestat peste 570 de participanţi la protestul de la începutul anului, FBI, la acest moment, crede că revolta nu a fost coordonată de grupuri de extremă dreaptă sau susţinători proeminenţi ai preşedintelui de la acel moment, Donald Trump, potrivit unor foşti şi actuali oficiali din poliţie, care fie au fost implicaţi direct sau informaţi regulat în legătură cu investigaţia.

Unul dintre ei a declarat: „90 – 95% dintre acestea sunt cazuri unice. Ai 5%, poate, dintre aceste grupări care au fost organizate cu atenţie. Dar nu a fost vreo mare schemă cu Roger Stone şi Alex Jones şi toţi acei oameni care au intrat în Capitoliu şi au luat ostatici”.

Stone, republican veteran, şi Jones, creator al unei emisiuni radio bazată pe conspiraţii, sunt aliaţi ai lui Trump şi au fost implicaţi în evenimente pro-Trump de la Washington, pe 5 ianuarie, cu o zi înaintea revoltei.

Anchetatorii FBI au găsit că celule de protestatari, inclusiv adepţi ai grupărilor extremiste Oath Keepers şi Proud Boys, aveau ca obiectiv să intre în Capitoliu. Dar nu au găsit vreo dovadă că grupurile aveau planuri serioase legat de ce vor face dacă vor ajunge înauntru, au mai spus sursele.

Procurorii au acuzat de conspiraţie 40 dintre inculpaţi, susţinând că ei s-au angajat într-un oarecare nivel de planificare înainte de atac.

Ei susţin că unul dintre liderii Proud Boys a recrutat membri şi i-a îndemnat să adune veste anti-glonţ şi alt echipament de tip militar, în săptămânile dinainte de atac şi că, pe 6 ianuarie, i-a trimis cu planul de a se împărţi în grupuri şi de a intra pe mai multe căi în Capitoliu.

Până acum, procurorii au stat departe de acuzaţii mai serioase, cu încărcătură politică, despre care sursele au spus că au fost iniţial discutate de procurori, precum conspiraţie privind răzvrătirea şi crimă organizată.

Evaluarea FBI ar putea fi relevantă pentru o investigaţie a Congresului care vrea să afle cum evenimentele din acea zi au fost organizate şi de cine.

Legislatorii au fost informaţi în detaliu legat de rezultatele anchetei FBI până acum şi le consideră credibile, a spus o sursă din partea democrată a Congresului.

Haosul din 6 ianuarie a izbucnit în timp ce Senatul şi Camera Reprezentanţilor s-au întrunit pentru a certifica victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020.

În apropiere, Trump a susţinut un discurs incendiar, în care a acuzat în repetate rânduri că alegerile au fost fraudate.

A fost cel mai violent atac de la Capitoliu de la războiul din 1812, legislatorii – inclusiv videpreşedintele lui Trump, Mike Pence – fiind nevoiţi să caute adăpost.

Cinci oameni au murit în urma violenţelor, intre care un poliţist, şi mai mult de 100 de poliţişti au fost răniţi.

Până în prezent, mai mult de 170 de persoane au fost puse sub acuzare pentru agresarea sau obstrucţionarea unui ofiţer de poliţie, potrivit Departamentului de Justiţie. Aceste infracţiuni se pedepsesc cu până la 20 de ani de închisoare.

Comitetul din Congres care investighează atacul va discuta cu FBI şi alte agenţii, ca parte a cercetării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here