Sfârșitul unei ere. Social-democrații, câștigători la limită în alegerile din Germania

Social-democrații germani au obținut majoritatea voturilor în alegerile naționale de duminică, impunându-se la limită în fața coaliției de centru-dreapta a Angelei Merkel în cursa care în care va fi decis viitorul cancelar al celei mai mari economii europene.

UPDATE ora 8:00: După numărătoarea efectuată în toate cele 299 de circumscripții, datele arată că formaţiunea de centru-stânga SPD şi liderul ei, Olaf Scholz, au câştigat 25,8% din voturi, devansând uniunea conservatoare CDU-CSU a lui Armin Laschet care o obţinut numai 24,1% din sufragii.

Conservatorii nu au scăzut niciodată sub pragul de 30%. Acesta este un rezultat devastator pentru tabăra cancelarului Angela Merkel, în contextul în care ea se pregăteşte să se retragă din politică.

Totodată, este pentru prima când SPD și CDU/CSU nu depășesc împreună 50%, deși dețin împreună majoritatea mandatelor.

Chiar de luni dimineaţă, conducerile diferitelor partide susceptibile să intre într-o viitoare coaliţie se întâlnesc la Berlin şi ar urma să ofere indicaţii despre alianţele pe care le au în vedere.


„Atriumul Casei Willy Brandt, sediul din Berlin al Partidului Social Democrat din Germania (SPD), a izbucnit în urale atunci când un sondaj de tip exit poll a sugerat că partidul a obținut 26% din voturi la alegerile naționale din Germania, cu două puncte procentuale înaintea rivalilor conservatori, creștin-democrații  de la CDU, și aliatului lor bavarez, CSU”, notează The Economist.

<< Un al doilea exit poll a indicat un finish umăr la umăr, dar pe măsură ce proiecțiile oficiale au început să se deruleze, a devenit clar că Olaf Scholz, candidatul SPD pentru a o înlocui pe Angela Merkel în cancelarie, a obținut un avantaj timpuriu. Rezultatele oficiale preliminare publicate, la începutul zilei de 27 septembrie, acordă SPD 25,7% din voturi, înaintea celor 24,1% ale CDU / CSU.

Cele două partide totalizau odată peste 90% din voturi, în Germania. Faptul că acest număr a scăzut la aproximativ 50% explică de ce, indiferent de rezultatul final, Germania intră acum într-o lungă perioadă de incertitudine. Presupunând că o continuare a „marii coaliții” CDU/CSU-SPD este exclusă, oricine va conduce următorul guvern va trebui să convingă atât Partidul Verde, cât și pe ce pro-afaceri Democrații Liberi (FDP) să i se alăture în coaliție. Nu va fi o sarcină ușoară – nu în ultimul rând pentru că dl Scholz și Armin Laschet, candidatul CDU/CSU, au revendicat fiecare mandatul de a forma un guvern. Liderii au fost de acord că ar trebui să încerce să stabilească un guvern până la sfârșitul anului, însă negocierile complexe ar putea da peste ca acel calendar. (Angela Merkel va rămâne cancelar până se va putea forma un nou guvern).

Într-un caz, dl Laschet va conduce o coaliție „Jamaica”. În celălalt, dl Scholz va deveni cancelar în fruntea unei coaliții de tip „semafor” (acordurile își iau numele din culorile partidelor și din steagul Jamaica). Ambii s-ar bucura astfel de majorități clare. O coaliție de stânga ar uni SPD, Verzii și Die Linke (stânga tare). Dar rezultatele îngrozitoare ale Die Linke înseamnă că gruparea va rămâne probabil fără majoritate.

Spre deosebire de alegerile anterioare, proiecțiile timpurii din acest an au fost suficient de ambigue pentru ca niciunul dintre liderii partidului să nu poată face afirmații extravagante. Poate cea mai importantă știre a nopții a fost că FDP și Verzii au fost de acord să înceapă discuții exploratorii înainte de a conveni negocieri cu oricare dintre părțile mai mari. Cele  două formațiuni nu sunt de acord asupra multor lucruri, dar dacă vor reuși să ajungă la o poziție comună, incluzând poate un acord privind distribuirea portofoliilor ministeriale, inclusiv cel crucial al finanțelor, vor putea efectiv să acționeze precum cei care fac cărțile.

Deocamdată, ceea ce este clar este că dl Laschet a condus CDU/CSU către cel mai slab rezultat al alegerilor din istorie, în scădere cu probabil nouă puncte procentuale față de alegerile anterioare, din 2017,  acel scrutin fiind el însuși un nadir istoric. CDU/CSU va avea o oarecare satisfacție că nu a scăzut la minimele indicate în unele sondaje recente, dar rezultatul rămâne o dezamăgire serioasă pentru un partid care s-a văzut de multă vreme ca fiind un Kanzlerverein, sau „clubul cancelarului”. Domnul Laschet a recunoscut că partidul nu poate fi mulțumit de rezultatul său.

Starea de spirit în SPD, pe de altă parte, este optimistă. Cu câteva luni în urmă, partidul părea în imposibilitatea de a se ridica de la un sumbru 15%, cât îi dădeau sondajele. După o campanie puternică, axată în mod clar pe închisul domn Scholz, acum privește la un rezultat puternic, cu aproximativ cinci puncte mai mare decât scorul din 2017. Următoarele sondaje au indicat o puternică preferință pentru ca dl Scholz să devină cancelar, în raport cu de dl Laschet – și că partidul s-a descurcat în mod deosebit cu alegătorii mai în vârstă. SPD pare, de asemenea, îndreptat spre victorie la alegerile de land din Mecklenburg-Pomerania de Vest. Speranțele sale de a obține orașul-stat Berlin, unde au avut loc alte alegeri, par incerte după creșterea din ultima vreme a Verzilor.

Între timp, Verzii au obținut puțin sub 15% din votul național, conform rezultatelor preliminare. Având în vedere că partidul chiar condusese, o curtă vreme, în sondaje încă din aprilie, acest lucru va fi o dezamăgire. Cu toate astea, se va impune în continuare ca de departe cel mai bun rezultat din istoria sa. Michael Kellner, secretarul general al partidului, a declarat că „îi este greu să se entuziasmeze”, dar a ales să felicite SPD pentru un „rezultat extraordinar”. Aceasta este o invitație puternică adresată dlui Scholz de a începe lucrul la o coaliție-semafor. CSU a exclus în ultima perioadă posibilitatea ca blocul de centru-dreapta să încerce să formeze o coaliție dacă va ieși al doilea în alegeri. Acest lucru oferă, de asemenea, un avantaj timpuriu domnului Scholz, care le-a întors Verzilor complimentul.

La orizont însă planează o treabă mult mai dificilă, iar complexitatea constelației de coaliție ar putea duce la surprize. Dar, deocamdată, avantajat este domnul Scholz. >>

Complicațiile pe care le lasă în urmă epoca Merkel în Germania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here