Guvernul de la Londra trimite armata ca să gestioneze criza de combustibil din Marea Britanie. Circa 90% dintre benzinării au „secat”

Foto: Facebook British Army

Soldații ar putea fi convocați de către autoritățile britanice pentru a conduce TIR-urile petroliere spre benzinării. Decizia vine pe fondul panicii declanșate în rândul șoferilor, care își fac stocuri de combustibil pe fonul crizei benzinăriilor, relatează The Times.

Petrol Retailers Association (PRA), care reprezintă majoritatea stațiilor de benzină din Marea Britanie, a estimat că între 50 și 90% dintre acestea au rămas în pană de combustibil.

Kwasi Kwarteng, secretarul de afaceri, a suspendat legile concurenței pentru a permite furnizorilor de combustibil să coopereze și să asigure realimentarea benzinăriilor. Decizia vine după ce premierul britanic Boris Johnson a anunțat că 5.000 de șoferi străini de camioane vor fi autorizați să intre în țară, în încercarea de-a atenua întârzierile în aprovizionarea stațiilor de alimentare.

Surse guvernamentale de rang înalt au declarat că ar putea dura două săptămâni până când șoferilor străini li se vor acorda vize. Unii miniștri sunt îngrijorați de faptul numărul acestora va fi mult mai mic decât cel anunțat oficial, din cauza penuriei, la nivel european, de șoferi de vehicule grele.

Întârzierea înseamnă că este „foarte probabil” ca soldații să fie convocați în Operațiunea Escalin în zilele următoare.

Nu există nicio problemă cu aprovizionarea în sine; este o problemă de-a ajunge la pompe. Dar este mai bine să acționăm acum și să trimitem armata, decât să așteptăm până mai târziu. Ar fi o nebunie”, a declarat o sursă guvernamentală pentru The Times.

Grant Shapps, secretarul de transport, le-a cerut britanicilor să-și alimenteze mașinile doar atunci când este nevoie.

PRA a spus că până la 90% din stațiile de benzină pe care le reprezintă, aproximativ 5.500, au rămas fără combustibil. Există circa 8.000 de benzinării în Marea Britanie. Unele stații au raportat o creștere a cererii cu 500%.

PRA nu reprezintă și stațiile de benzină de pe autostrăzi, care sunt prioritare pentru livrări, dar au existat informații că și unele dintre aceste benzinării au rămas fără combustibil.

Shapps a dat vina pe Asociația Rutieră de Transport (RHA) pentru scurgerea de informații legată de îngrijorările BP privind penuria de combustibil. El a spus că, de fapt, această scurgere a „produs” criza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here