Parlamentarii europeni au adoptat, miercuri, o rezoluție prin care cer Comisiei Europene „un set puternic” de reglementări care să asigure protecția consumatorilor într-o lume tot mai mult bazată pe sisteme de inteligență artificială.

Practic, europarlamentarii cer Comisiei să țină pasul cu dezvoltarea tehnologiei și să se asigure că nu se va ajunge în situația ca inteligența artificială să ia decizii pentru viețile oamenilor.

Parlamentul apreciază potențialul proceselor decizionale automatizate de a le oferi consumatorilor servicii inovatoare și mai bune, inclusiv servicii digitale noi, cum ar fi asistenții virtuali și roboții de chat.

Totuși, atunci când interacționează cu un sistem care automatizeaza luarea deciziilor, consumatorii ar trebui să fie informați corespunzător despre modul sau de funcționare, despre cum pot să contacteze un om cu putere de decizie și despre cum pot fi verificate și corectate deciziile sistemului, se arată într-un comunicat PE trasmis Ziare.com.

Aceste sisteme ar trebui să utilizeze doar seturi de date de înaltă calitate și imparțiale, precum și „algoritmi explicabili și obiectivi”, conform rezoluției.

De asemenea, consumatorii ar trebui să poată solicită evaluarea umană și rectificarea deciziilor automatizate definitive și permanente și să fie stabilite structuri de evaluare pentru a corectă eventualele greșeli.

Oamenii trebuie să poarte întotdeauna răspunderea finală și să poată revoca deciziile adoptate în contextul unor servicii profesionale, precum profesiile medicale, juridice și contabile, precum și serviciile bancare”, subliniază deputații.

Parlamentul solicită o schemă de evaluare a riscurilor în cazul inteligenței artificiale și a proceselor decizionale automatizate și o abordare comună a UE, care să contribuie la asigurarea beneficiilor acelor procese și la reducerea riscurilor în întreagă UE.

Norme de siguranță pentru cetățeni

Deputații europeni cer Comisiei să prezinte propuneri pentru a adapta normele de siguranță ale UE pentru produse, astfel încât să existe garanția că utilizatorii și consumatorii sunt informați în legătură cu modul de utilizare a acestor produse și sunt protejați de vătămări, iar în același timp producătorilor le sunt clare obligațiile care le revin.

Ei dau că exemplu directivele privind echipamentele tehnice și siguranța jucăriilor, dar și directiva privind răspunderea legală pentru produsele cu defect, adoptată acum mai mult de 30 de ani.

Conform legislației UE, comercianții trebuie să informeze consumatorii atunci când prețurile bunurilor sau serviciilor au fost personalizate pe baza unui proces decizional automatizat și a creării automatizate de profiluri de comportament de consum, reamintesc deputații, solicitând Comisiei să monitorizeze îndeaproape punerea în aplicare a acestor norme.

UE trebuie, de asemenea, să ofere garanția că procesele decizionale automatizate nu sunt utilizate pentru a-i discrimina pe consumatori în funcție de cetățenie, domiciliu sau locul unde se află temporar.

Rezoluția, adoptată prin ridicarea mâinii, va fi transmisă Consiliului UE (statele membre) și Comisiei, astfel încât aceste instituții să țînă seama de opiniile deputaților cu privire la inteligență artificială și la procesele decizionale automatizate.

Comisia a anunțat că urmează să își prezinte planurile pentru o abordare europeană privind inteligență artificială peste o săptămâna, 19 februarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here