România a cumpărat gaze de la Gazprom la un preț cu 60% mai mare decât cel solicitat altor state europene

România a achitat în 2020 pe gazul importat de la Gazprom cel mai ridicat preț din UE, cu aproape 60% peste media statelor europene din regiune. Principala explicație ar putea fi aceea că România, spre deosebire de celelalte state europene, nu are semnat un contract de furnizare pe termen lung cu Gazprom și importă gaze doar când producția internă nu acoperă consumul, în principal iarna, transmite Profit.ro.

Prețul mediu plătit de România pentru gazele importate de la Gazprom, prețul la intrarea în țară, a fost, potrivit unui raport al Directoratului pentru Energie al Comisiei Europene analizat de Profit.ro, de 16,75 euro/MWh, cu peste 6 euro/MWh mai ridicat decât media celorlalte state europene care au semnate contracte direct cu Gazprom și nu beneficiază de un preț de hub.

Un MWh importat de companiile autohtone de la Gazprom a fost cu aproape 5 euro mai scump decât cel livrat de gigantul rus firmelor italiene, care au plătit cel de-al doilea preț ca mărime pentru gazele furnizate de ruși (12 euro/MWh).

Comparativ, vecinii maghiari au achitat în 2020 un preț mediu cu 6,3 euro/MWh mai redus, iar cei bulgari cu 5 euro/MWh mai mic decât cel achitat de furnizorii români.

În 2019, bulgarii ocupau primul loc în acest top, plătind 23 euro/MWh către Gazprom (și către operatorii de transport ai statelor prin care tranzita gazul rusesc, cei din Ucraina și cei din România), cu aproape un euro peste prețul achitat de companiile din România.

Mai multe detalii – AICI.

2 COMENTARII

  1. Prefer asa,decat sa incheiem contract cu o dictatura periculoasa 100%!Acest regim infect nu trebuie incurajat prin contracte banoase,uitati ce face cu banii primiti pe gaze,petrol si alte resurse naturale!!Investesc in razboi,ca atat stiu dictatorii,sa-si apere scaunul cu arme!!

  2. De fapt este de 5 ori pretul platit de Germania . Dar SS tot timpul a avut relatii privilegiate cu kgb , chiar si in perioada razboiului dintre ele.
    Romania platea despagubiri de razboi in vreme ce DDR primea bani pentru dezvoltare alaturi de RFG care primeau totusi mai multi bani ,de la americani .
    Dar asta este ! Pacatul nu vine de la plata gazului pentru ca nu importam cantitati foarte mari , pacatul este de strategie si unde serviciurile noastre ne vand ca pe sclavi , la cine vor ele . Iara gazul rusesc aduce prin offchoruri comisioane importante in conturi de jenerali .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here