România, menționată în cel mai mare proces din ultimele decenii împotriva organizație mafiote ’Ndrangheta

Sute de martori sunt așteptați miercuri să explice, în cel mai mare proces împotriva mafiei italiene din ultimele decenii, felul în care sindicatul crimei ’Ndrangheta a spălat, cu ajutorul băncilor britanice, miliarde de euro prin intermediul unor companii-paravan înființate inclusiv în România, informează The Guardian.

‘Ndrangheta a folosit astfel Marea Britanie pe post de „bază de investiții și operațiuni de spălare de bani”, conform procurorului Nicola Gratteri, cel a cărui anchetă a dus la judecarea celui mai puternic grup mafiot din Italia.

Un total de 355 de acuzaţi, printre care lideri politici, funcţionari, poliţişti şi oameni de afaceri, 900 de martori şi 400 de avocaţi vor fi audiaţi într-o sală de judecată fortificată din orașul Lamezia Terme din provinica Calabria, cea mai săracă regiune italiană.

În cadrul procesului, 58 de martori ai acuzării au acceptat să spargă Omerta, legea tăcerii, pentru a dezvălui secretele clanului.

Conform cercetărilor făcute în perioada 2018-2020 de procurorii antimafie italieni, capii familiei Nirta au încredințat administrarea afacerilor clanului unui om de încredere care, oficial, se ocupa cu vânzarea de gresie-faianță.

Procurorii îl descriu pe acest individ drept un veritabil „alchimist”, capabil să creeze companii-paravan în România, Croația, Slovenia și Austria. Pe parcursul mai multor ani, toate aceste afaceri au fost transferate în Marea Britanie și ulterior închise.

Procurorii italieni susțin că secretul succesului acestei organizații din Calabria l-a reprezentat felul în care a reușit să conecteze lumea interlopă cu cea a „gulerelor albe”, mai exact cea a „gulerelor albe din Londra”: în ultimul deceniu, mafia italiană a reușit să spele miliarde de euro în City of London – districtul financiar al capitalei Marii Britanii.

Între timp, unităţi ale Direcţiei Investigative Antimafia din Italia au arestat zeci de persoane suspectate de trafic de droguri, în mai multe operaţiuni ce au vizat bande criminale în această ţară, informează dpa.

Anchetatorii au arestat 51 de persoane în zona metropolitană a Romei şi în alte localităţi, a precizat agenţia de presă ANSA. Acestea sunt suspectate că traficau droguri din Tor Bella Monaca, periferie din sud-estul capitalei italiene.

De asemenea, poliţia financiară a oraşului Pavia din regiunea nordică Lombardia a anunţat 15 arestări şi alte măsuri în mai multe oraşe.

Operaţiunile s-au concentrat pe bandele criminale din Milano, implicate în trafic de cocaină provenită din Peru. Se presupune că acestea ar avea legături cu organizaţia mafiotă ‘Ndrangheta.

Totodată, potrivit ANSA, anchetatorii au întreprins raiduri în legătură cu traficul de droguri în Torino, regiunea Piemont, în Ancona, regiunea Marche şi în Cagliari, în Sardinia. Nouă persoane au fost arestate în urma acestor operaţiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here