Foto: INQUAM/Octav Ganea

Federația Rusă va reitera poziția sa privind un moratoriu în ceea ce privește instalarea rachetelor cu rază medie și scurtă de acțiune, în cadrul discuțiilor dintre președinții Biden și Putin, scrie ziare.com.

Rusia a mai solicitat în urmă cu câțiva ani, prin vocea președintelui Putin, un moratoriu privind desfășurarea de rachete cu rază medie și scurtă de acțiune în Europa, precum și în alte regiuni ale lumii.

Astfel, șeful diplomației de la Moscova a confirmat că Putin și Biden vor aborda și acest subiect. Sunt vizate instalațiile americane din România și Polonia.

În ceea ce privește moratoriul Lavrov spune că președintele francez Emmanuel Macron susține o asemenea idee.

Lavrov propune ca experții NATO să se deplaseze în Kaliningrad pentru a inspecta instalațiile Iskander, în timp ce rușii să aibă acces la instalațiile din România și Polonia, Moscova fiind îngrijorată că lansatoarele americane MK-41 din România pot fi utilizate în scopuri ofensive.

Având în vedere lipsa de încredere (n.r. – dintre SUA și Federația Rusă) noi propunem măsuri pentru a verifica acest tip de moratoriu. Vă invităm să vizitați Kaliningradul pentru a vedea rachetele Iskander, iar în schimb, experții noștri să aibă ocazia să viziteze bazele americane din România și Polonia”, a declarat Lavrov, citat de agenția de presă Tass. Ministrul de Externe al Rusiei a reiterat faptul că Moscova dorește să se asigură că instalațiile de lansare MK-41 sunt defensive, în contextul în care producătorul Lockheed Martin le prezintă atât cu utilizare defensivă, cât și ofensivă.

Cei doi lideri se vor întâlni pe data de 16 iulie la Geneva, în Elveția. Întrevederea dintre Joe Biden și Vladimir Putin va avea loc imediat după G7 și summitul NATO.

În ceea ce privește summitul NATO, care va avea loc pe data de 14 iunie la Bruxelles, e de menționat că în cursul zilei de ieri secretarul general al NATO Jesn Stoltenberg a amintit Federația Rusă, vorbind de diferitele provocări pentru care NATO trebuie să fie pregătită. Șeful Alianței Nord-Atlantice a denunțat a denunțat atitudine agresivă a Rusiei faţă de vecinii săi. Liderii alianței vor discuta și despre China, care investeşte masiv în noi capacităţi militare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here