România, prima țară din lume în care SUA implementează tehnologia reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni

Președinții american și român, Joe Biden și Klaus Iohannis, au în plan construirea unei centrale cu reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR), „prima de acest fel”, în România, în parteneriat cu US NuScale Power, aducând cea mai recentă tehnologie nucleară civilă într-o parte critică a Europei.

Parteneriatul va aduce tehnologia SMR în România, poziționând tehnologia americană ca lider în cursa globală pentru implementarea SMR, anunță Casa Albă.

Acordul comercial va include o uzină NuScale cu 12 module, care va genera inițial peste 6.000 de locuri de muncă în SUA și România, cu potențialul de a crea 30.000 de locuri de muncă în ambele țări pe măsură ce proiectul va crește.

Implementarea tehnologiei SMR va fi un pas important spre decarbonizarea sectorului energetic.

Declarațiile lui Iohannis la COP26

România are una dintre „cele mai scăzute” rate de emisii de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, a declarat, marţi, la Glasgow, preşedintele Klaus Iohannis, care a adăugat că ţara noastră se angajează să crească, în viitor, procentul de energie electrică provenită din surse regenerabile.

„Nu putem nega faptul că schimbările climatice reprezintă o provocare extraordinară şi că trebuie să dăm dovadă de ambiţie în abordarea ei! Din 1989 până în 2019, emisiile de gaze cu efect de seră ale României au scăzut cu 64%. Avem una dintre cele mai scăzute rate de emisii pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Între 1990 şi 2019, România şi-a redus şi intensitatea emisiilor de CO2 pe unitatea de PIB cu 77%, o rată mai mare decât dublul mediei globale. Suntem angajaţi să facem şi mai mult! Va fi o provocare să reducem în continuare emisiile, mai ales pe măsură ce ne apropiem de net zero. Îmi doresc să lucrăm împreună pentru a dezvolta, produce şi utiliza noi tehnologii verzi”, a spus şeful statului, în cadrul segmentului la nivel înalt al Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26).

Potrivit lui Iohannis, inovaţia este cheia, iar, printre alte iniţiative lansate la Glasgow, România se alătură Misiunii de Inovare în Agricultură pentru Climă (Agriculture Innovation Mission for Climate) propusă de Statele Unite ale Americii.

„În acelaşi timp, trebuie să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în urmă în procesul de tranziţie ecologică, că sunt create locuri de muncă şi că inegalităţile sociale sunt reduse”, a afirmat preşedintele.

El a punctat că România sprijină pe deplin eforturile Uniunii Europene în domeniul schimbărilor climatice şi se angajează să contribuie la reducerea emisiilor UE cu 55% până în 2030.

„Am atins deja această rată de reducere la nivel naţional şi ne angajăm să reducem în continuare emisiile”, a transmis Klaus Iohannis.

România se angajează să crească producerea de energie electrică care provine din surse regenerabile, a completat preşedintele.

„Nu există o soluţie magică împotriva schimbărilor climatice. Un set de măsuri interconectate ne poate ajuta să ne atingem obiectivele. Pentru aceasta, vom valorifica însăşi forţa naturii. România are o pondere ridicată a energiei regenerabile în mixul energetic, 40% din energia electrică produsă în România provenind din surse regenerabile. Ne angajăm să creştem acest procent în viitor. Vom lupta împotriva schimbărilor climatice cu soluţii bazate pe natură, folosind 57.000 de hectare de păduri noi prevăzute în Planul nostru Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru a capta carbonul şi a combate deşertificarea. De asemenea, trebuie să canalizăm forţa oamenilor în lupta împotriva schimbărilor climatice. Educaţia este cheia pentru un comportament prietenos cu mediul. Trebuie să promovăm educaţia şi cercetarea privind schimbările climatice”, a spus Iohannis.

El a amintit că, începând cu 2023, România va găzdui un centru inovator al Organizaţiei Meteorologice Mondiale, care va ajuta sistemele agricole din Europa să răspundă mai bine la provocările climatice.

„Impactul schimbărilor climatice nu are graniţe naţionale. Vă invit să ne unim forţele în a proteja mediul, asigurându-ne că lăsăm generaţiilor viitoare o planetă mai verde şi mai sigură! Nu avem timp de pierdut! Trebuie să acţionăm acum!”, a mai transmis şeful statului. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here