Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a sancționat, marți, posturile Antena 3 și Romania TV cu amenzi de 25.000, respectiv 10.000 de lei, pentru emisiuni de știri și dezbateri în care s-au abordat subiecte legate de presupusa fraudă de la alegerile locale din sectorul 1, difuzate în perioada 29.09-11.10.2020. Reclamațiile au fost depuse de reprezentanți ai USR, informează paginademedia.ro.


Antena 3 a primit amendă de 25.000 de lei pentru edițiile din 29 și 30.09.2020 ale emisiunii „Sinteza Zilei”, difuzate fară a fi respectate prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/ 2002 și nici cele ale art. 64 alin. (1) lit. a), b), art. 67 și art. 40 alin. (1) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual.

Postul Romania TV a fost amendat cu 10.000 de lei pentru încălcarea dispozițiilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului și ale art. 64 alin. (1) lit. a), b), art. 67 și art. 40 (1) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, la difuzarea mai multor ediții ale emisiunii „Punctul Culminant”.

Dorina Rusu a propus 100.000 de lei pentru Romania TV și 100.000 de lei pentru Antena 3, iar Radu Herjeu 25.000 de lei pentru Antena 3 și 10.000 de lei pentru Romania TV.

În urma voturilor au trecut propunerile lui Radu Herjeu: 25.000 de lei Antena 3 și 10.000 de lei Romania TV, precizează sursa citată. Au votat pentru: Nicolaie Bălașa, Orsolya Borsos, Ramona Sorescu, Monica Gubernat, Oană Dinca și Cristina Pocora. Radu Herjeu a fost ales membru al CNA cu sprijinul majorității PSD din Parlament.

„Rezultatele au fost validate, ceea ce presupune că nu s-a dovedit până în momentul respectiv că exista frauda. Mă gândeam că postul știe mai multe. Imaginile prezentate de Antena 3 se spune că USR-istii au fraudat și la acest post s-a discutat prima dată.

Eu vorbesc despre sacii de voturi, imaginile acelea pentru prima data au fost văzute și interpretate la Antena 3. Acolo s-a spus că USR-istii umbla și fura voturi. Nu stiu cine a tras concluzia, dar acolo s-a spus prima dată asta. Mie mi se pare că echilibrul chiar lipsește. Ca imagine de ansamblu, echilibrul lipsește. Ce se întâmplă aici este că un post de televiziune a inițiat o discuție la fraudă care nu a fost dovedidă, că a dat și alte declarații este altceva, dar ceea ce se întâmplă cu acest post a fost că s-a plasat de o parte a bătăliei politice de aceasta dată. Antena 3 a inițiat chestia asta. Ceea ce am văzut pe post este că Antena 3 a inițiat un subiect pentru care ancheta nu a dovedit nimic în sensul sau. A vrut să inventeze o realitate pararelă”, a spus Dorina Rusu.

Realitatea Plus a primit somație publică pentru nerespectarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b) în cadrul emisiunii „Legile Puterii”.

Conform articolului 3 din Cod, „toți furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să asigure informarea obiectiva a publicului prin prezentarea corecta a faptelor și evenimentelor și să favorizeze libera formare a opiniilor”.

Potrivit articolului 40, „în virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzații unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susținute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate și invitate să intervină pentru a-și exprima punctul de vedere. În situația în care persoana vizata refuza să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactata prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt”.

De asemenea, la articolul 64, este prevăzut că „în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincții clare intre fapte și opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată și prezentată în mod imparțial și cu bună-credință”.

În exercitarea dreptului lor de a-și exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii și moderatorii trebuie să asigure o separare clara a opiniilor de fapte și nu trebuie să profite de apariția lor constanta în programe într-un mod care să contravină exigentelor de asigurare a imparțialității”, potrivit articolului 67 din Codul audiovizualului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here