Românii care s-au vaccinat scapă de carantină, chiar dacă vin din zone cu risc epidemiologic ridicat

Persoanele care vin în România din zone cu risc epidemiologic ridicat nu vor intra în carantină, dacă sunt vaccinate cu două doze de ser anti-COVID și au trecut 10 zile de la administrarea celei de-a doua doze, a precizat Grupul de Comunicare Strategică (GCS), pentru Newsweek.

Precizările solicitate de Newsweek România vin după ce ne-a fost semnalată o posibilă eroare de tehnică legislativă, întrucât în Hotărârea 6/2021 a CNSU, completată cu Hotărârea 7/2021, este stipulat că nu vor intra în carantină persoanele care vor prezenta un test negativ RT-PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în țară, fără să existe precizarea că și nici persoanele vaccinate nu trebuie să stea în carantină (precizare care a fost reglementată printr-o altă hotărâre a CNSU, Hotărârea nr. 4/2021). 

Astfel, în Hotărârea 6, completată cu Hotărârea 7/2021, se menționează că sunt exceptate de la obligația de a prezenta testul RT-PCR următoarele persoane, nu și de la carantină:

a) copii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani;

b) persoane care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România. Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doze se realizează prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării;

c) persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară. 

„În ceea ce privește exceptarea de la carantină, Hotârârea nr. 6/2021 prevede că se mențin excepțiile din Hotărârea nr. 36/2020, cu modificările și completările ulterioare și nu face vorbire despre excepția menționată de Hotărârea CNSU nr. 4/18.01.2021, potrivit căreia au fost exceptate de la măsura carantinei aplicabilă persoanelor care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat sau persoanelor contact direct ale unei persoane confirmate, acele persoane care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România.

Este posibil să fie o scăpare de tehnică legislativă, însă așa cum este formulată în prezent această exceptare de la măsura carantinei, rezultă că persoanele vaccinate care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat sunt exceptate numai de la obligația de efectuare a testului PCR cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în țară, iar nu și de la măsura carantinei”, ne-a semnalat avocata Gabriela Savu. 

Totuși, Grupul de Comunicare Strategică ne-a precizat că Hotărârea 4/2021, cea prin care sunt exceptate de la măsura carantinei persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat sau persoanele contact direct ale unei persoane confirmate cele care sunt vaccinate cu două doze de vaccin anti-COVID, care au cel puțin 10 zile de la administrarea celei de-a doua doze la intrarea în țară, nu este abrogată la intrarea în vigoare a Hotărârii 6, respectiv 7/2021, ceea ce înseamnă că persoanele vaccinate anti-COVID nu vor intra în carantină când vin în România, chiar dacă vin din zone cu risc epidemiologic ridicat. 

GCS ne-a transmis că motivul pentru care în cele două noi hotărâri a fost citată Hotărârea 36/2020 este că în acea hotărâre sunt prevăzute categoriile exceptate de la prezentarea unui test RT-PCR negativ. 

Vezi AICI lista actualizată cu țările cu risc epidemiologic ridicat. 

Totuși, avocata Gabriela Savu a atras atenția că, potrivit Legii 24/2000, privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, paralelismele sunt de evitat, prin urmare: „În procesul de legiferare este interzisă instituirea acelorași reglementări în mai multe articole sau alineate din același act normativ ori în două sau mai multe acte normative. Pentru sublinierea unor conexiuni legislative se utilizează norma de trimitere. În cazul existenței unor paralelisme acestea vor fi înlăturate fie prin abrogare, fie prin concentrarea materiei în reglementări unice.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here