Adulții din România cu vârsta de peste 40 de ani beneficiază de la 1 iulie de un pachet de prevenţie – consultații și analize medicale gratuite, potrivit noului contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale. Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe, afirmă că sumele decontate de CNAS pentru acest pachet de prevenție „vor fi suplimentate oricât va fi nevoie” și îi îndeamnă pe români ca, în cazul în care vor avea probleme cu accesarea gratuită a acestui pachet de prevenție, să se adreseze CNAS sau casei județene de asigurări de sănătate.

Ce aduce noul contract-cadru:

  • Pachet de 3 consultații de prevenție gratuite: una de evaluare a factorilor de risc ai pacientului, a doua consultaţie prin care medicul efectuează ceea ce se numeşte intervenţia asupra factorilor de risc şi a treia consultaţie de monitorizare.
  • Eventualele investigații medicale recomandate de medici în urma acestor consultații vor fi și ele decontate.
  • Numărul de consultaţii gratuite la domiciliu acordate de medicii de familie va creşte la una pe lună în cazul pacienţilor cronici, faţă de patru pe an, câte sunt în prezent.
  • Lăuzele vor beneficia și ele de consultație gratuită la domiciliu.
  • Pacienții post-COVID vor putea primi de la medicii cardiologi şi pneumologi recomandări de servicii conexe actului medical furnizate de fizioterapeuţi, precum şi de psihologi în specialitatea psihologie clinică-consiliere psihologică şi psihoterapie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here