Românii de 30-50 de ani, majoritatea cazurilor de infectare cu coronavirus. Cei peste 60 de ani, doar 12% din cazuri

Din cele 576 de cazuri de infecții cu coronavirus confirmate pe teritoriul României, până la 23 martie, majoritatea se întâlnesc la grupa de vârstă cea mai activă profesional, 30-50 de ani. E vorba de 52% dintre bolnavi, respectiv 300 din cei 576.

Dacă adăugăm aici și grupa de vârstă 20-29 de ani, procentul sare la 65%.

Altfel spus, populația tânără este cea mai vulnerabilă la capitolul contactare a virusului. În schimb, persoanele vârstnice au o pondere mult mai mică în zona infectărilor, dar prezintă un risc ridicat de mortalitate. Doar 12% dintre pacienți au vârste cuprinse între 60 și 80 de ani (e vorba de 71 de persoane). Însă până în prezent, singurele cazuri de deces, pe teritoriul României, din cauza Covid-19, sunt ale unor vârstnici care au avut și alte probleme medicale.

Pe plan internațional, în funcție de media de vârstă din fiecare țară, dar și de starea generală de sănătate a populației, există diferențe semnificative privind impactul noului coronavirus asupra diferitelor categorii de vârstă.

Anthony Fauci ocupă funcția de director al Institutului Național de Alergie și Boli Infecțioase din SUA și a devenit principalul „portdrapel” de pe baricadele sanitare ale Statelor Unite.

Fauci nu este adeptul teoriei potrivit căreia vârstnicii sunt ținta coronavirusului. El susține că există o diferență radicală între demografia Chinei și cea din Europa. Datele bazate de focarul din Chinez au sugerat că persoanele în vârstă sunt cele mai expuse riscului de moarte. 

„Acum, însă, trebuie să ne uităm la tinerii care se îmbolnăvesc grav din cohorta europeană și să ne asigurăm că acest trend nu este generat de faptul că au la baza și alte afecțiuni. Ce știm până acum este că dacă ai niște condiții preexistente, indiferent de cât de tânăr ești vei intrat în «bucluc»”, a declarat expertul în emisiunea „Face the Nation” de la postul CBS.

Un alt expert, Walter Ricciardi, se află în epicentrul dramei umanitare din Italia, fiind consilierul științific al ministrului Sănătății și cel la care mai toată presa italiană apelează în căutare de noi explicații pentru coșmarul care cuprins țara. 

Ricciardi spune că rata de decese din Italia este atât de mare din cauza impactului demografic: țara sa are a doua cea mai bătrână populație la nivel mondial, după Japonia. 

„Vârsta medie a pacienților noștri din spitale este substanțial mai mare – 67 de ani, în timp ce în China a fost de 46 de ani”, a declarat Walter Ricciardi cotidianului La Repubblica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here