Autorităţile ruse l-au arestat preventiv pe un manager al companiei aeriene Aeroflot sub acuzaţia de activităţi de spionaj în favoarea Marii Britanii, anunţă agenţiile de presă ruse, citate de agenţia Reuters.

Potrivit agenţiilor de presă Tass şi RIA Novosti, suspectul arestat este Dmitri Fedotkin, membru al conducerii filialei Aeroflot din Londra. Suspectul neagă acuzaţiile.

Conform unor surse din cadrul comisiei de anchetă, suspectul a transmis informaţii secrete despre situaţia socială şi politică din Rusia Serviciului britanic de informaţii externe (MI6), scrie Mediafax.

Profilul de Linkedin al bărbatului arată că acesta a fost managerul stației Aeroflot din Marea Britanie în ultimii cinci ani și că a fost managerul pentru Regatul Unit al Aeroflot pentru alți trei ani.

O sursă anonimă le-a declarat agențiilor de presă ruse că Fedotkin a transmis secrete privind situația politică și socială din Rusia serviciului de informații britanic MI6 dar că nu a avut acces la secrete privind industria aeronautică.

Aeroflot a declarat că nu deține informații cu privire la acest caz în timp ce ambasada Marii Britanii din Moscova a transmis ca toate întrebările să fie adresate autorităților ruse.

Documente ale unei instanțe din districtul Lefortovski al Moscovei arată că miercuri a fost deschis un proces de trădare împotriva unui D.A. Fedotkin. Dacă acesta va fi găsit vinovat de înaltă trădare ar putea primi până la 20 de ani de închisoare.

Relațiile dintre Moscova și Londra au ajuns la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece după tentativa de otrăvire pe teritoriu britanic a lui Serghei Skripal, un fost ofițer de informații rus care a lucrat pentru MI6.

Rusia arestează periodic soldați, oameni de știință și angajați ai instituțiilor de stat sub suspiciunea de transmitere de secrete unor țări străine.

Serviciul Federal de Securitate (FSB), serviciul secret al Rusiei, a reținut luna trecută un militar aflat în serviciul activ și pe fratele acestuia, acuzându-i de transmiterea de secrete de stat Estoniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here