Rusia a depistat un „incident radioactiv” în Marea Chinei de Sud, zonă intens militarizată de autoritățile de la Beijing

Atol din Marea Chinei de Sud

Rostpotrebnadzor, organismul rus de protecție a consumatorului, susține că a detectat un „incident radioactiv” în Marea Chinei de Sud, supranumită „butoiul cu pulbere” al Asiei, din cauza numeroaselor litigii teritoriale existente în această zonă.

„Bazându-ne pe datele primite de Sistemul de monitorizare globală a mediului, există o creștere a radiațiilor în Marea Chinei de Sud în legătură cu un incident radioactiv”, se arată într-un comunicat de presă al Rostpotrebnadzor.

Instituția menționează că nivelurile de radiații nu „amenință în prezent populația rusă”, adăugând că și-a „sporit monitorizarea radiațiilor în zonele adiacente frontierei”.

Anterior, un site deținut de realizatorul radio american Hail Turner, un reprezentant al extremei drepte, a precizat că surse militare ar fi detectat o explozie nucleară subacvatică în Marea Chinei de Sud, care a provocat o puternică undă de șoc. Informațiile au fost contrazise de site-ul de știință și tehnologie Gizmodo, care a relatat că radiațiile înregistrate de Sistemul de Monitorizare Globală a Mediului au fost trecute la categoria „neglijabil”.

Sâmbăta trecută, analiștii militari au raportat prezența unui submarin nuclear chinez de 11.000 de tone, în septembrie, în apele Mării Chinei de Sud. Submersibilul ar fi ieșit la suprafață printre bărcile de pescuit din largul coastei Vietnamului, transmite The Moscow Times.

Administraţia de la Beijing suplimentează rapid capabilităţile nucleare, cu obiectivul extinderii influenţei în Asia şi la nivel mondial, au avertizat în august membri de rang înalt ai Comandamentului Strategic al SUA, pledând pentru măsuri de disuasiune vizând activităţile Chinei şi Rusiei.

Beijingul consideră drept teritoriul său naţional aproape întreaga Mare a Chinei de Sud, în pofida unui arbitraj internaţional din 2016 care nu i-a dat dreptate. Diverse părţi ale zonei sunt revendicate, de asemenea, de Malaezia, Brunei şi Taiwan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here