Preşedintele ALDE, Călin PopescuTăriceanu, a declarat că 20 de parlamentari ALDE au semnat sau vor semna pentru moţiunea de cenzură şi a afirmat că cei care nu o vor vota se pun în afara deciziei partidului şi vor suporta consecinţele, adică vor fi excluşi sau îşi vor pierde calitatea de membru, notează news.ro.

Tăriceanu a declarat, luni, că Biroul Politic Executiv al ALDE a decis cu majoritate de voturi votarea moţiunii de cenzură. 

Biroul Politic Executiv a hotârât cu majoritate de voturi, o singură abţinere, votarea moţiunii de cenzură. Colegii au şi semnat tabelele referitoare la moţiune, vor fi 20 de parlamentari ALDE care au semnat sau vor semna pentru că unii sunt încă pe drum de la aeroport. Vor fi 20 de semnături”, a declarat preşedintele ALDE, la finalul Biroul Politic Executiv.

El a reamintit că, în 26 august, Delegaţia Permanentă a partidului a decis retragerea de la guvernare, aceasta fiind generată de incapacitatea premierului de a-şi asuma un program de relansare a coaliţiei.

Această retragere de la guvernare a fost generată de incapacitatea, imposibilitatea primului ministru de a-şi asuma un program de relansare a coaliţiei şi implicit a acţiunii Guvernului care ar fi presupus o restructurare a Guvernului, un program de guvernare adaptat, reducerea anumitor funcţii publice la nivelul secretarilor de stat, consilierilor, o redefiniere a funcţiei publice în aşa fel încât să schimbăm percepţia de incompetenţă care grevează puternic asupra actualului Guvern. Aceste măsuri pe care noi le-am propus nu au fost acceptate de către primul ministru, a spus că nu poate să le ia şi atunci hotărârea noastră a fost una clară, de a ne despărţi, de a ne retrage de la guvernare”, a explicat Tăriceanu.

El a spus că apoi liderii PSD au încercat să distrugă ALDE şi au luat cu forţa membri ai partidului pe care să-i numească în Guvern împotriva hotărârii luate de formaţiunea politică pe care o conduce.

Ce a urmat însă sigur că iese din orice normă a conduitei politice democratice, încercarea premierului şi a unora din liderii PSD-ului de a distruge ALDE, de a destructura ALDE, de a lua cu forţa membri pe care să-i numească în Guvern împotriva hotărârii partidului nostru în aşa fel încât să dea aparenţa că nu s-a schimbat compoziţia politică a Guvernului, toate aceste acţiuni de o agresivitate nemaiîntâlnită şi care depăşesc orice normă a bunului simţ până la urmă, nu mai vorbesc de normele democratice europene, ne pun în situaţia să nu mai avem altă variantă decât să votăm în favoarea unei moţiuni care să pună capăt acestui stil de politică care mă duce cu gândul probabil undeva în zona ţărilor de lumea a treia”, a mai declarat Tăriceanu.

El a spus că parlamentarii ALDE care nu vor vota moţiunea de cenzură se pun în afara deciziei partidului şi suportă consecinţele, adică vor fi excluşi sau îşi vor pierde calitatea de membru. Tăriceanu a precizat că parlamentarii ALDE vor vota la vedere la moţiunea de cenzură.Totodată, ALDE a transmis o listă a celor care şi-au pierdut calitatea de membru ALDE ca urmare a nerespectării deciziei Delegaţiei Permanente din 26 august privind denunţarea protocolului cu PSD şi ieşirea de la guvernare: Nicolae Nasta, secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale, Teiu Păunescu, secretar de stat în Ministerul Muncii, Cătălin Harnagea, director general ROAID, Ilişoi Octavian, vicepreşedintele ANSVSA cu rang de subsecretar de stat, şi Liliana Mincă, vicepreşedintele ANPC cu rang de subsecretar de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here