Rusia, acuzată că a blocat 49 de site-uri cu legături cu Aleksei Navalnîi

Sursa: Facebook

”Jandarmul” rus al Internetului Roskomnadzor a blocat 49 de site-uri care au legături cu opozantul încarcerat Aleksei Navalnîi, a anunţat luni Leonid Volkov, un apropiat al opozantului rus, relatează AFP, preluată de News.ro.

”În virtutea deciziei Parchetului General, 49 de site-uri au fost blocate în acelaşi timp”, scrie Volkov într-un mesaj postat pe Twitter.

El precizează că este vorba de site-ul lui Aleksei Navalnîi şi de site-urile principalelor organizaţii ale opozantului, care au fost declarate în iunie ”extremiste” de către justiţia rusă.

Potrivit lui Volkov, care trăieşte în Lituania, aceste măsuri vizează să pună piedici şi mai mari activităţilor susţinătorilor lui Navalnîi înaintea alegerilor legislative ruse prevăzute în septembrie, din cauza unei nepopularităţi tot mai mari a Partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin.

”Însă noi vom spune în curând cum se vor putea ocoli toate acestea”, dă el asigurări.

Jurnalişti AFP au constatat că site-ul lui Aleksei Navalnîi era inaccesibil în Rusia.

În iunie, justiţia rusă a catalogat drept ”extremiste” organizaţiile lui Aleksei Navalnîi, în vârstă de 45 de ani, şi  a ordonat ”lichidarea” acestora.

Această măsură vizează atât ”Fondul luptei împotriva corupţiei” (FBK), cunoscut prin anchetele sale cu privire la felul în care trăiesc şi ilegalităţile elitei ruseşti, cât şi birourile regioanle ale organizaţiei, care organizează manifestaţii şi campanii electorale.

Colaboratori ai acestor formaţiuni considerate ”extremiste” riscă, în Rusia, pedepse grele cu închisoarea şi nu au voie să participe în alegeri după promulgarea unei legi în acest sens, în iunie, de către preşedintele rus Vladimir Putin.

Blocarea site-urilor cu legături cu Navalnîi are loc la două luni după o reprimare dură a opoziţiei ruse, marcată de trimiterea opozantului la închisoare doi ani şi jumătate, într-un caz mai vechi, pe care acesta îl denunţă drept motivat politic.

Ce poate reduce ezitarea și scepticismul față de vaccinarea anti-Covid

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here