Rusia aduce unităţi suplimentare în Insula Şerpilor

Forţele ruse continuă să-şi întărească poziţiile în Insula Şerpilor, pe care o transformă într-un adevărat cap de pod, unde au fost trimise trei vedete ale Flotei ruse din Marea Neagră, afirmă marţi şeful administraţiei militare din regiunea Odesa, Serhii Bratciuk, pe contul său de Telegram, citat de agenţia de presă ucraineană Ukrinform, potrivit Agerpres.ro.

Totodată se menţine pericolul unor atacuri cu rachete asupra Odesei şi a regiunilor limitrofe, având în vedere că o navă de război rusească echipată cu rachete de croazieră „Kalibr” se află în prezent în Marea Neagră, a indicat responsabilul ucrainean.

Între timp, potrivit lui Bratciuk, Ucraina se înarmează cu rachete care vor ajuta la alungarea forţelor ruse atât din partea de nord-vest a Mării Negre, cât şi din Crimeea anexată şi din regiunile din sud-est ocupate temporar.

Oficialul ucrainean subliniază că nu pot rămâne neobservate eforturile inamicului rus de a-şi consolida capul de pod în Insula Şerpilor, unde Rusia a trimis unităţi suplimentare din cadrul Flotei sale din Marea Neagră, între care două divizioane de sisteme de rachete sol-aer S-300, cu rază lungă de acţiune.

„Este vorba de încercări de consolidare a controlului rusesc asupra părţii de nord-vest a Mării Negre. Aceasta dezminte încă o dată declaraţiile Federaţiei Ruse despre aşa-numitele ‘coridoare umanitare pentru cereale’ pentru deblocarea portului Odesa”, afirmă şeful administraţiei militare din regiune.

„Nu se poate avea încredere în niciun cuvânt al Rusiei: au minţit, mint şi vor continua să mintă”, susţine Serhii Bratciuk, citat de Ukrinform.

Invadatorii ruşi au instalat în Insula Şerpilor mai multe echipamente şi tehnică militară, iar lângă insulă se află deja două nave ale Federaţiei Ruse, semnala zilele trecute agenţia de presă ucraineană.

Acestea pot fi văzute în imaginile din satelit de pe Planet.com şi Maxar Technologies, pe care bloggerul OSINT, Tim Earhart, le-a postat pe Twitter.

„O barjă rusească mare cu o macara şi o ambarcaţiune de debarcare au fost zărite lângă Insula Şerpilor în Ucraina. Se văd mijloace tehnice suplimentare, acum sunt 14. Această barjă a făcut mai multe curse spre insulă în ultimele săptămâni”, se menţionează în nota de sub imaginile postate de Tim Earhart, citată de Ukrinform.

Potrivit lui Vladislav Nazarov, purtătorul de cuvânt al Comandamentului operaţional Sud al forţelor ucrainene, ruşii ar încerca să organizeze operaţiuni de salvare şi recuperare în apropierea insulei pentru a ridica nava de debarcare Raptor care a fost scufundată recent de armata ucraineană aici, pentru a o tracta în Crimeea şi a o repara.

În acelaşi timp, armata ucraineană a anunţat marţi că a lansat câteva acţiuni de contraatac în sudul ţării, în zonele controlate de trupele ruse, reuşind să preia controlul asupra mai multor aşezări, potrivit EFE.

„În sudul Ucrainei, situaţia rămâne dinamică şi tensionată. Ocupanţii şi-au intensificat bombardamentele, inclusiv asupra unor cartiere civile, dar, ca urmare a contraofensivei ucrainene din zonă, panica se extinde printre invadatori”, susţine Comandamentul operativ Sud al forţelor ucrainene.

„Inamicul menţine unele dintre poziţiile ocupate, dar nu realizează niciun avans major şi, prin urmare, se concentrează asupra atacurilor cu artilerie, mortiere şi aeriene”, potrivit acestuia.

Forţele ruse au atacat luni în două rânduri poziţii ucrainene cu două elicoptere Mi-24 în regiunea Nikolaiv (Mikolaiv). Mai multe aşezări din zonă au fost lovite în trei rânduri de tiruri de artilerie şi rachete cu rază lungă de acţiune (MLRS), făcând cel puţin patru răniţi, conform surselor ucrainene.

De asemenea, ruşii au atacat „cartiere rezidenţiale şi unităţi industriale din Nikolaiv şi în jurul acestuia, distrugând o moară, o fabrică de procesare a cărnii, mai multe case şi un sistem de alimentare cu apă”, se arată într-un buletin cu situaţia la zi de pe front.

„În urma unei ofensive reuşite a armatei ucrainene (…), inamicul a fost alungat din satul Nikolaivka din nordul regiunii Herson. Această situaţie a provocat panică în rândul unităţilor ruse din regiune”, susţine Comandamentul operativ Sud.

În acelaşi timp, atacurile cu rachete şi artilerie ucrainene au neutralizat 78 de invadatori şi au distrus, de asemenea, opt tancuri de luptă, două obuziere, un tun autopropulsat, două sisteme de rachete Grad MLR, cinci vehicule blindate de luptă şi două camioane militare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here