Are Rusia mulți prieteni apropiați, așa cum susține Lavrov? Poate doar pe hârtie

„Planurile Occidentului de a izola Rusia, încercuindu-ne cu un cordon sanitar, au fost un fiasco”, a jubilat recent Serghei Lavrov, ministrul rus de externe. „Consolidăm relațiile de bună vecinătate… cu majoritatea internațională”. La prima vedere, Lavrov pare să aibă dreptate. La 23 februarie, cu o zi înainte de prima aniversare a invaziei Rusiei în Ucraina, 39 de țări au refuzat să susțină o rezoluție a ONU care o condamna. În ciuda faptului că America și aliații săi au impus sancțiuni, economia și comerțul Rusiei au rezistat surprinzător de bine. Lavrov a acumulat cu veselie mile aeriene în capitalele străine, scrie The Economist.

<< Pe hârtie, influența geopolitică a Rusiei pare impresionantă. Aceasta are trupe și mercenari detașați în cel puțin 16 alte țări. Unele susțin autocrați prietenoși, ca în Mali și Siria. Altele susțin „conflicte înghețate” care mențin țări precum Georgia în linie și în afara NATO. În ultimul deceniu, Rusia a reprezentat mai mult de jumătate din importurile de arme în 22 de state diferite, inclusiv în țări mari precum China și India. În cadrul ONU, a beneficiat de sprijinul, sau cel puțin de abțineri utile, a zeci de țări.

Resursele naturale și tehnologia îi amplifică puterea. În deceniul de dinaintea invaziei, Rusia a fost furnizorul dominant de gaze naturale pentru mai mult de o duzină de țări, ceea ce i-a oferit o armă energetică pe care nu a ezitat s-o folosească împotriva Europei: în 2005, 2009 și din nou anul trecut. Zece țări generează o mare parte din electricitatea lor cu reactoare nucleare construite în Rusia sau cooperează îndeaproape cu Rusia în domeniul tehnologiilor nucleare.

Reziliența diplomatică a Rusiei îi face pe mulți din Occident să ridice din umeri. Peter Frankopan, profesor de istorie la Universitatea Oxford, a scris recent că resentimentele față de Occident și prețurile ridicate ale energiei transformă sistemul internațional într-un mod care favorizează Rusia. Ziarele, grupurile de reflecție și experții deplâng faptul că Occidentul nu a reușit să izoleze Rusia sau să convingă un număr mare de țări în curs de dezvoltare. Cu toate acestea, datele adunate de The Economist cu privire la o gamă largă de măsuri militare, economice și diplomatice – numiți-l „indicele prietenilor lui Putin” – arată o imagine mai neclară.

Indicele analizează 11 măsuri diferite de sprijin sau potențial de coerciție în trei domenii mari. Primul este cel diplomatic. Au votat împotriva Rusiei sau s-au abținut la rezoluții cheie ale ONU sau au votat cu Rusia de cel puțin două ori în legătură cu aceste rezoluții? Al doilea este cel militar. Sunt aliați în tratat cu Rusia? Au trupe sau mercenari ruși pe teritoriul lor? Au furnizat arme Rusiei de la începutul războiului? Devin ele dependente de armele rusești? Au făcut manevre cu Rusia de la începutul războiului?

Cea de-a treia întrebare se referă la energie și economie. Se bazează pe gazul rusesc și depind de centralele nucleare sau de tehnologia rusească? Reprezintă comerțul cu Rusia o mare parte din comerțul lor total? Au crescut exporturile către Rusia de la începutul războiului?

Categoriile nu sunt ponderate, astfel încât țările sunt evaluate pe baza unui total simplu. Acest indice aproximativ nu este menit să surprindă nuanțele mai fine ale pozițiilor diplomatice pe care le adoptă multe țări. Dar oferă un cadru pentru a evalua modul în care țările aleg să acționeze față de Rusia și dacă ar putea fi vulnerabile la coerciția acesteia.

Jumătate de duzină de țări care au obținut cel mai mare punctaj sunt cele care sunt legate de Rusia în principal prin politică, istorie și geografie, cum ar fi Armenia, Belarus, Iran și Kârgâzstan. Sub acestea se află o listă lungă de țări care au legături mai puțin strânse cu Rusia, inclusiv giganți precum China și India și țări mici precum Bolivia și Mali.

Echipa B

Un mod de a gândi universul țărilor care au legături cu Rusia este de a le grupa în trei categorii: o „coaliție a eșecurilor”; „societatea de comemorare a sovieticilor”; și o „axă a oportuniștilor”.

Începem cu coaliția eșecurilor. Putin este pasionat de citarea țarului Alexandru al III-lea: „Rusia are doar doi aliați: armata și marina”. Acest lucru este mai aproape de adevăr decât i-ar plăcea lui Putin. Pe hârtie, Rusia are cinci aliați oficiali în cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC): Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan. Toți sunt obligați prin tratat să se ajute reciproc în caz de atac. Cu toate acestea, niciun membru al OTSC nu a sprijinit cu trupe războiul Rusiei din Ucraina. Belarus s-a lăsat folosită ca bază militară, dar nu a trimis trupe proprii.

În schimb, unii membri OTSC încearcă să se distanțeze de război. Armenia este supărată că cele 3.500 de trupe rusești de pe teritoriul său nu i-au venit în ajutor în timpul unui război cu Azerbaidjanul în 2020. Ea a refuzat să găzduiască jocurile de război OTSC din acest an și acum pare să se protejeze atunci când vine vorba de patroni politici, invitând o misiune a UE să monitorizeze granița sa cu Azerbaidjanul.

În afară de Belarus, doar Iranul și Coreea de Nord au trimis arme Rusiei. Guvernul american consideră că Coreea de Nord a livrat un număr „semnificativ” de proiectile de artilerie, dar nu suficient pentru a atenua deficitul Rusiei sau pentru a schimba cursul războiului. Iranul a trimis drone încărcate cu explozibil care au ajutat Rusia să continue să bombardeze Ucraina, chiar dacă propriile sale stocuri de rachete s-au epuizat. De asemenea, a detașat „consilieri militari” pentru a ajuta Rusia să opereze dronele.

Cu toate acestea, Iranul, care a fost hotărât nealiniat în timpul Războiului Rece, este divizat cu privire la cât de mult trebuie să se învecineze cu Moscova. Cei din linia dură a Gardienilor Revoluției Islamice speră că sprijinul lor va fi răsplătit cu avioane de luptă moderne și rachete antiaeriene. Dar cei relativ moderați din cadrul Ministerului iranian de Externe sunt îngrijorați că vor antagoniza și mai mult Occidentul și, de asemenea, nu vor tolera invadarea țărilor vecine – mai ales că Uniunea Sovietică a cucerit o mare parte din Iran în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Împotriva acestui grup de trei aliați dispuși să înarmeze Rusia se află o alianță occidentală de 31 de țări care au confirmat public că trimit arme în Ucraina.

Din punct de vedere diplomatic, Rusia pare aproape la fel de izolată. Doar patru țări (Belarus, Nicaragua, Coreea de Nord și Siria) au votat în mod consecvent împotriva celor șapte rezoluții ale Adunării Generale a ONU care au condamnat comportamentul Rusiei în Ucraina din 2014, când trupele sale au cucerit peninsula Crimeea. O altă jumătate de duzină, printre care Bolivia, Eritreea, Mali și Nicaragua, au votat alături de Rusia de cel puțin două ori.

Țările din coaliția eșecurilor au multe în comun. Niciuna nu este o democrație adevărată. Unele, cum ar fi Siria, depind direct de trupele rusești sau de mercenari pentru supraviețuirea guvernelor lor. Altele, cum ar fi Eritreea, sunt ele însele paria la nivel mondial care se bazează pe Rusia pentru sprijin diplomatic în Consiliul de Securitate al ONU. De asemenea, coaliția se restrânge. În 2014, când ONU a votat pentru a condamna anexarea Crimeei, Rusia a avut sprijinul a zece țări. De atunci, mai multe și-au retras sprijinul. Printre acestea se numără Bolivia, aflată anterior sub controlul lui Evo Morales, un om puternic de stânga, și Sudanul, care a fost condus de Omar al-Bashir, un dictator genocidiar care ura Occidentul.

Adio, Lenin!

Aproximativ alte 30 de țări sunt nominal neutre și tind să se abțină la voturile ONU privind Ucraina. Multe refuză să ia partea cuiva, spune Dmitri Alperovitci, șeful Silverado Policy Accelerator, un think-tank american. În schimb, spune el, atitudinea lor este: „o blestemăție pe capul amândurora; este vorba de două țări albe care se luptă între ele”.

Un subansamblu al acestora alcătuiește societatea de comemorare a sovieticilor. Deși nu oferă niciun ajutor diplomatic sau militar serios, acestea tind să încline spre Rusia, făcând lucruri precum organizarea de exerciții militare cu forțele sale armate sau reluând argumentele acesteia potrivit cărora expansiunea NATO sau Ucraina însăși sunt de vină pentru război.

Deslușirea motivelor lor nu este simplă, dar apar câteva fire comune. Unele, cum ar fi Algeria, Angola și Africa de Sud, manifestă simpatie pentru Rusia parțial din cauza legăturilor istorice cu Uniunea Sovietică (par să uite că Ucraina a făcut parte și ea din URSS); sau, chiar mai ironic, pentru că își amintesc de URSS ca de un aliat al popoarelor asuprite care luptau împotriva imperialiștilor.

Cu toate acestea, nostalgia sovietică nu este singurul factor în joc, în special în Africa, unde se află majoritatea țărilor care s-au abținut la voturile-cheie ale ONU. În multe cazuri, partidele sau politicienii aflați la putere datorează Rusiei favoruri pentru ajutorul acordat în finanțarea sau încercarea de a influența alegerile. De exemplu, Congresul Național African din Africa de Sud, aflat la guvernare, a primit donații importante de la o firmă minieră legată de Rusia. Este posibil ca acest lucru să fi influențat decizia sa de a-l găzdui pe Lavrov și de a organiza exerciții militare cu marina rusă.

Diplomația rusă în Africa se concentrează pe asistența de securitate și pe vânzarea de arme. Consiliul Atlantic, un think-tank din Washington, a remarcat într-un raport recent că, în timp ce Rusia a semnat șapte acorduri de cooperare militară în Africa între 2010 și 2017, a parafat 20 între 2017 și 2021, mai mult de jumătate dintre acestea cu țări cu care nu a avut legături militare anterioare.

Rusia nu este doar un mare furnizor de arme. Ea a devenit și dealerul de arme de ultimă instanță, câștigând influență în țările care sunt izolate de aprovizionarea occidentală din cauza loviturilor de stat și a încălcărilor drepturilor omului, cum ar fi Mali și Republica Centrafricană. Embargourile occidentale asupra armelor „au deschis ușa [pentru ruși]”, spune J. Peter Pham, trimisul special al Americii pentru Sahel sub administrația Trump. „Nu-i putem învinovăți pe malieni pentru că au luat ce au putut obține”.

Cu toate acestea, în unele cazuri, încercările Rusiei de a câștiga influență au eșuat în mod spectaculos. Madagascar, de exemplu, s-a întors împotriva Rusiei după ce aceasta a fost prinsă încercând să influențeze alegerile prezidențiale în favoarea unor candidați pro-ruși în 2019. După ce cinci luptători de la Wagner, o firmă rusă de mercenari, au fost capturați și decapitați de jihadiști în Mozambic, țara s-a îndreptat către Rwanda și către Occident pentru asistență în materie de securitate.

„Oriunde se duc, se pare că se luptă în ceea ce privește interferența politică”, spune Samuel Ramani, autorul cărții „Rusia în Africa”, publicată luna trecută. Greșelile pe care Rusia le face în țările sărace sunt adesea similare cu gafele sale de informații din Ucraina, cum ar fi supraestimarea popularității reprezentanților sau a liderilor locali. „În cea mai mare parte este vorba de incompetență generală, dar și de o interpretare greșită a situațiilor locale”, spune Ramani.

Energia nucleară oferă Rusiei o altă pârghie. Rosatom, firma de stat rusă din domeniul energiei nucleare, este cel mai mare exportator de reactoare din lume. O lucrare publicată luna trecută în Nature Energy de Kacper Szulecki și Indra Overland de la Institutul Norvegian de Afaceri Internaționale notează că cel puțin nouă țări, printre care Bangladesh și Egipt, ar putea fi vulnerabile la presiuni politice, deoarece depind de centralele nucleare construite sau operate de Rusia. Alte câteva țări au un nivel ridicat de cooperare nucleară cu Rusia. Cu toate acestea, și aceasta ar putea intra la apă. Întreruperea exporturilor de gaze naturale ale Rusiei către Europa ar putea submina reputația generală a acesteia ca furnizor de încredere de energie.

Oportuniștii

Cel de-al treilea grup de țări – axa oportuniștilor – vede sancțiunile occidentale ca pe o șansă de a-și stimula propriul comerț cu Rusia în condiții avantajoase. Importurile de bunuri rusești s-au prăbușit cu peste 40% în primele câteva luni după invazie, potrivit unei analize realizate de Silverado Policy Accelerator. Cu toate acestea, până în septembrie, ele și-au revenit în mare parte, deoarece China și Turcia, în special, au intervenit pentru a înlocui exporturile din Europa și America. Până în prezent, Occidentul s-a dovedit incapabil să oprească complet importurile rusești de obiecte de înaltă tehnologie, cum ar fi cipurile de calculator, care sunt utilizate în rachete și alte arme. Rusia a continuat să importe între o treime și jumătate din cantitatea de cipuri pe care o importa înainte de război, în mare parte datorită unei creșteri mari din China.

Inițial, China părea să fi fost prinsă cu garda jos de atacul Rusiei asupra Ucrainei. Aceasta a fost de acord cu un parteneriat strategic „fără limite” cu doar câteva săptămâni înainte de sosirea tancurilor. De atunci, liderul suprem al Chinei, Xi Jinping, a încercat să întoarcă situația în avantajul său, simțind o oportunitate de a distrage atenția Americii de la eforturile sale de a se confrunta cu China, în special în ceea ce privește Taiwanul. În același timp, el și-a calibrat răspunsul pentru a încerca să izoleze China de orice represalii americane sau aliate.

Astfel, oficialii chinezi profesează neutralitatea în privința Ucrainei, refuzând să condamne invazia Rusiei, dar punând războiul pe seama expansiunii NATO. O mare întrebare este dacă China va începe să furnizeze arme Rusiei. Acest lucru ar putea ajuta la reducerea penuriei de alimente rusești și ar putea schimba cursul războiului. Mai multe informații ar putea fi dezvăluite atunci când președintele Xi va vizita Rusia, ceea ce ar putea avea loc chiar săptămâna viitoare.

Relația Turciei cu Rusia este mai complexă. Turcia este membră NATO. Aceasta a vândut drone înarmate Ucrainei și se crede că a trimis și ea artilerie și rachete ghidate cu precizie. Concurează cu Rusia pentru influență, din Orientul Mijlociu până în Asia Centrală, și chiar a purtat războaie prin procură împotriva acesteia în Siria și Libia. Cu toate acestea, depinde, de asemenea, de Rusia pentru gazele naturale și pentru asistență în construirea de centrale nucleare. Câștigă miliarde de dolari pe an de pe urma turiștilor ruși. Acest lucru blochează ambele țări într-o îmbrățișare de dependență reciprocă. Turcia consideră că este avantajoasă o dispută între Rusia și Occident. Rusia, la rândul ei, pare dispusă să treacă cu vederea sprijinul turcesc pentru Ucraina atâta timp cât comerțul continuă să curgă.

India ar putea beneficia mult mai mult de comerțul cu Rusia decât beneficiază în prezent. Aceasta a refuzat cu strășnicie să condamne invazia Rusiei și și-a mărit importurile de petrol rusesc la preț redus (deși acum spune că va respecta un plafon de preț impus de Occident). Rămâne un mare cumpărător de arme rusești. Cu toate acestea, în același timp, nu pare să fi devenit un canal critic pentru introducerea în Rusia a bunurilor supuse sancțiunilor. Într-adevăr, valoarea exporturilor Indiei către Rusia a scăzut de la invazie.

Occidentul a făcut tot posibilul pentru a-i îndepărta pe unii dintre prietenii rămași ai lui Putin. Și a descurajat până acum țări precum Belarus să joace un rol mai activ în război, iar Iranul să furnizeze rachete balistice, ceea ce ar reprezenta o escaladare serioasă a sprijinului său. Dar aliații Ucrainei s-au frământat cu privire la cum – sau chiar dacă să contracareze influența rusă în țările sărace.

Primul pas ar putea fi acela de a evita supraaprecierea importanței sprijinului blând oferit Rusiei de către colegii săi de drum, în special atunci când acesta nu duce la mai mult decât la abțineri la voturile ONU sau la gesturi simbolice de solidaritate. „Îmi fac griji că ne pregătim pentru un joc neprofitabil dacă încercăm să contracarăm fiecare manifestare a influenței rusești”, spune Andrew Weiss de la Carnegie Endowment for International Peace, un think-tank american. „În unele cazuri, riscăm să plătim prea mult pentru a ne ocupa de probleme care nu au o importanță strategică atât de mare.”

În același timp, Occidentul ar putea lua măsuri relativ ieftine pentru a contracara răspândirea trupelor Wagner în Africa, în mare parte prin înarmarea și sprijinirea forțelor de securitate regionale și a guvernelor prietene, astfel încât acestea să nu fie nevoite să apeleze la Rusia. În mod similar, atunci când se confruntă cu axa de oportuniști a Rusiei, Occidentul trebuie să-și calibreze cu atenție propriile linii roșii, să le precizeze și să nu protesteze față de creșterea comerțului în afara bunurilor militare și de înaltă tehnologie. Rusia nu este atât de izolată pe cât spera Occidentul, dar afirmația lui Lavrov că este înconjurată de prieteni apropiați este departe de adevăr. >>

VIDEO FOTO DOC | Punctele din Moscova în care au fost instalate sistemele de apărare aeriană. Defrișări sălbatice în arii protejate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here