Rusia consideră ”inacceptabilă” arestarea unui presupus agent FSB în Estonia, la cererea SUA

Tallinn Estonia

Arestarea cetăţeanului rus Vadim Konoşcenok (foto) în Estonia, la cererea Statelor Unite, este „inacceptabilă”, a declarat un adjunct al ministrului rus de externe, Evgheni Ivanov, care a promis că va exista un răspuns din partea Moscovei, relatează CNN, citat de News.ro.

„Nu vom tolera acest lucru, nu este prima dată când se întâmplă, este o practică inacceptabilă – reţinerea cetăţenilor noştri în străinătate, şi de fiecare dată vom răspunde la acest lucru”, a declarat Evgheni Ivanov, miercuri, pentru agenţia rusă RIA Novosti, o ameninţare ce aminteşte de practica Rusiei de a lua ostatici cetăţeni americani pentru a face ulterior schimb de prizonieri cu SUA.

Oficialul rus a adăugat că partea rusă „până acum nu are nicio informaţie, cu excepţia unor declaraţii, dar până acum nu au fost văzute documente”.

Vadim Konoşcenok a fost arestat în Estonia săptămâna trecută, la cererea SUA, care îl acuză că la sfârşitul lunii noiembrie a încercat să introducă ilegal în Rusia 20 de cutii de muniţie pentru puşti cu lunetă de fabricaţie americană.

Potrivit actului de acuzare publicat de Departamentul american al Justiţiei, Konoşcenok a fost oprit de poliţie la graniţa estoniană având asupra sa mii de gloanţe fabricate în SUA, precum şi „semiconductori şi alte componente electronice”, dintre care unele erau restricţionate la export de guvernul american „din motive de antiterorism”.

Konoşcenok, despre care Departamentul de Justiţie crede că este ofiţer al Serviciului Federal de Securitate rus (FSB), face parte dintr-un grup de şapte persoane inculpate, dintre care cinci cetăţeni ruşi şi doi cetăţeni americani, supectate că încercau să procure pentru armata rusă echipamente sensibile. Patru dintre cele şapte persoane puse sub acuzare sunt în continuare în libertate.

„Konoşcenok – suspectat că este ofiţer FSB – ar fi expediat sau ar fi făcut contrabandă fizică cu articole de origine americană din Estonia în Rusia, inclusiv produse electronice cu dublă utilizare, muniţie tactică de calitate militară şi alte articole al căror export este controlat”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Justiţie al SUA.

Potrivit rechizitoriului prezentat de Departamentul american de Justiţie, care cuprinde 16 capete de acuzare, inculpaţii au fost asociaţi cu două companii din Moscova care au colaborat cu FSB-ul pentru a achiziţiona şi a face contrabandă cu articole supuse sancţiunilor SUA – inclusiv semiconductori şi alte echipamente electronice – către armata rusă.

Un membru al personalului Ambasadei ruse din Estonia l-a vizitat miercuri pe Konoşcenok, a declarat pentru RIA Novosti misiunea diplomatică rusă din Tallin. Konoşcenok are avocat şi „neagă acuzaţiile de activitate ilegală”, a transmis sursa citată.

Justiţia din Estonia trebuie să ia o decizie cu privire la posibila sa extrădare către Statele Unite în următoarele 60 de zile.

viewscnt

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here